Meikkitaiteilija Ida Ekman: ”Kaunis meikki lähtee ulkoisesta ja sisäisestä hyvinvoinnista”

Meikkitaitelija Ida Ekman on totuttu näkemään somessa vahva meikki kasvoillaan, mutta vapaapäivinään hän haluaa olla au naturel. Tärkeintä on korealainen ihonhoitorutiini, joka on saanut ihon voimaan paremmin.

Ida Ekman, 33, on kansainvälinen meikkitaiteilija ja kauneusvaikuttaja, jonka Instagram-tilillä @ida_elina on satoja tuhansia seuraajia. Hänen ensimmäinen oma tuotteensa julkaistaan helmikuussa.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maalaus kasvoilla

”En ehdi enää maalata tauluja tai käyttää vesivärejä, joten maalaan ihmisten kasvoja. Se on tapani kanavoida luovuuttani. Meikkaaminen merkitsee minulle paljon, mutta toisaalta hyvin vähän. Minulta kysytään usein, olenko koskaan meikittä. Oikeasti en koskaan meikkaa vapaapäivinäni. Nätisti meikatut kasvot ovat hyvä käyntikortti maskeeraajalle, mutta kun olen vapaalla, en halua tehdä töitä ollenkaan. On ihana pitää päiviä, jolloin voin antaa ihon ja mielen levätä.

Pyrin julkaisemaan meikkikuvan Instagram-tililläni kerran päivässä. Instagramiin panostaminen on minulle omaa aikaa ja vähän kuin terapiaa. Somekuvat eroavat kuitenkin täysin siitä, miten meikkaan tavallisesti. Leikin arjessanikin väreillä, mutta en ikinä lähde maalaukset kasvoilla minnekään.

”Suomalaiset arastelevat turhaan poskipunan käyttöä. Jos en meikkaisi mitään muuta, laittaisin ainakin vähän poskipunaa, koska se tuo eloa kasvoille.”

Meikkaan arjessa fiiliksen mukaan. Joskus laitan mustan smokey eye -meikin, joskus vain ripset ja feikkipisamia. Klassikkoni on silmien kissarajaukset ja punaiset huulet. Se on minulle nopein tapa tehdä meikki ja tiedän, että sen kanssa ei voi mennä vikaan. Monet lannistuvat, kun rajaus ei onnistu heti ensimmäisellä yrittämällä, mutta meikkaaminen ei ole mikään syntyperäinen taito, vaan se täytyy opetella. Olen tehnyt tätä silmiini lähes 15 vuotta.

Kokeilen eri värejä ja inspiroidun niistä. Vihasin vihreää meikkiä vuosia, mutta syksyllä tein itselleni vihreän smokey eye -meikin ja opin tykkäämään väristä. Joskus minulla on lookissa vieras olo, jos olen meikannut mielestäni liikaa tai laittanut omituisen väriyhdistelmän. En yleensä lähdekään kokeilemaan outoa värikomboa tai jotain ihan överiä ennen työkeikkaa.

Suomalaiset arastelevat turhaan poskipunan käyttöä. Jos en meikkaisi mitään muuta, laittaisin ainakin vähän poskipunaa, koska se tuo eloa kasvoille. Aika vähällä saa itsestään jo freesin näköisen, ja mielestäni vähemmän on enemmän monessa suhteessa. Mieluummin käytän vähemmän tuotteita ja meikkaan kevyemmän pohjan. Ennen tein näyttävät silmät ja tummat huulet. Nykyään pidän riisutummasta lookista.”

Korealaisessa ihonhoidossa eri tuotteilla on omat funktionsa. Idan ihonhoitorutiineihin kuuluu muun muassa rauhoittava ja kosteuttava The Skin Housen Aloe Fresh -emulsiovoide, Mizon Mela Defense White Caapsule -hoitoneste, Hyaluronic Acid 100 ja Peptide 500 -seerumit sekä Kocostarin Tropical silmänympärys- ja huulinaamiot. Egg Pore -primer pohjustaa meikin.

Kehon peili

”Ihmiset eivät aina ajattele, että ihonhoito on supertärkeää hyvän meikin saavuttamiseksi. Kaunis meikki lähtee ulkoisesta ja sisäisestä hyvinvoinnista, sillä iho viestittää, mitä kehon sisällä tapahtuu. Minulla on ollut todella pahoja iho-ongelmia. Kokeilin vuosia yhtä sun toista tuotetta, eikä mikään auttanut. Syy löytyi lopulta hormoneista, kun minulla diagnosoitiin endometrioosi ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Ihoni ei vieläkään ole täysin ongelmaton. Se reagoi hormoneihin, stressiin ja unettomuuteen. Olen kuitenkin oppinut lukemaan itseäni ja nykyään näen ihossani, missä mennään. Yritän juoda paljon vettä, nukkua tarpeeksi ja liikkua. Mursin syksyllä ristiluuni ja sain kolmen kuukauden liikuntakiellon. Se oli aika kova isku mielelle, sillä olen tottunut nyrkkeilemään viisi kertaa viikossa.

”Kaunis meikki lähtee ulkoisesta ja sisäisestä hyvinvoinnista, sillä iho viestittää siitä, mitä kehon sisällä tapahtuu.”

Olen kuullut paljon muilta, miltä minun pitäisi näyttää, mutta se ei ole koskaan vaikuttanut siihen, miten koen itseni. Nuorempana tatuoinnit merkitsivät aikuistumista ja oman kehon haltuun ottamista. Nykyään ajattelen, että tatuoiminen on kiva tapa koristella kehoa, ja olen huono käyttämään koruja. Tatuointini ovat lintuja ja kasveja.”

Ida meikkaa mieluiten kotonaan ikkunan edessä ja seuraa usein samalla tietokoneeltaan sarjaa, elokuvaa tai dokumenttia. Itsensä meikkaamiseen hän ei kuluta koskaan tuntia enempää. Instagram-kuvat ovat erikseen, ja niiden valmistelemiseen voi mennä tuntikausia.

Kosteutta korealaisittain

”Minulla on ollut puolisen vuotta käytössä korealainen ihonhoitorutiini, johon kuuluu vahvasti kosteuttavat maskit. En usko palaavani enää länsimaiseen tapaan. Ennen tuntui, ettei kaikkea meikkiä saanut pestyä pois tai kasvot piti pestä useampaan kertaan samalla tuotteella. Nykyään ei ole sellaista fiilistä, vaan puhdistuksen jälkeen iho on oikeasti puhdas. Länsimaiset tuotteet saattavat usein kirvellä iholla tai aiheuttaa minulle jopa jonkun reaktion. Korealaisen ihonhoidon puolella on harvemmin tullut vastaan tuotetta, joka ärsyttäisi ihoani.

”Länsimaiset tuotteet saattavat usein kirvellä iholla tai aiheuttaa minulle jopa jonkun reaktion. Korealaisen ihonhoidon puolella on harvemmin tullut vastaan tuotetta, joka ärsyttäisi ihoani.”

Päivittäiseen ihonhoitorutiiniini kuuluu öljypuhdistus, puhdistusvaahto, kasvovesi, seerumi, emulsio, hoitoneste, päivä- tai yövoide ja silmänympärysvoide. Ihon hoitaminen korealaiseen tapaan vaatii vähän enemmän aikaa, mutta on sen arvoista. Ihoni on voinut viime aikoina paljon paremmin. Minulla on ollut luonnostaan todella öljyyntyvä iho, mutta nyt epäpuhtaudet ovat vähentyneet selkeästi.”

Ida käyttää meikatessaan samaa sivellintä useampaan tarkoitukseen säästääkseen aikaa. Omat silmänsä hän meikkaa kahdella tai kolmella siveltimellä. ”Nykyään synteettiset siveltimet ovat todella laadukkaita ja joskus jopa toimivampiakin kuin luonnonkarvaiset.”

Kaikkeen ei tarvitse panostaa

”On ihana mennä hiusteni kanssa sieltä, missä aita on matalin. Pidän usein hattua sen takia, etten jaksa panostaa hiuksiini, tai sitten laitan hiukset ylös ja huivin tai pannan koristamaan ja kehystämään kasvojani. Laitan todella harvoin kiharoita tai mitään, mikä vaatisi enemmän kuin puoli tuntia työtä. Saan aika paljon anteeksi sillä, että meikkini on siisti ja nätti.

Leikkasin kerran lyhyen poikatukan, mutta se ei sopinut minulle. Niin lyhyeksi en enää lähtisi hiuksiani leikkaamaan, mutta muuten hiusten pituudella tai värillä ei ole minulle juurikaan merkitystä. Oma värini on tumma, joten musta tukka on helppo. Minun täytyy vain silloin tällöin värjätä tyvi. Yritän käyttää kosteuttavia tuotteita, mutta en stressaa hiusteni hoitamisesta. Ajattelen, että nehän ovat jo muutenkin kuollutta ainesta, mutta monet kampaajat ovat eri mieltä kanssani.”

Teksti ELISA GRÖNHOLM Kuvat Svante Gullichsen
Kuvat Svante Gullichsen