Luonnonkosmetiikkaguru Katja Kokko: ”Jos en halua syödä myrkkyjä, miksi haluaisin levittää niitä ihollenikaan?”

Katja Kokko haluaa levittää tietoutta siitä, miten ihoa kannattaa oikeasti hoitaa. Se on lopulta aika yksinkertaista.


Katja Kokko

, 35, kehittelee luonnonkosmetiikkaa, opettaa joogaa ja puhuu terveiden elämäntapojen puolesta. Hänen toinen kirjansa Kuulaan Kaunis ilmestyy helmikuussa 2019.

Jadekivestä valmistettu Gua Sha -kampa ja kaksipäinen metalli-instrumentti ovat Katjan kasvohierontasuosikit. Diffuuseriinsa hän käyttää usein Neal’s Yard Remedies -merkin eteerisiä öljyjä, iholleen In Fioren voidemaisia parfyymejä.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eroon myrkyistä

”2009 oli minulle tärkeä muutosten vuosi. Aloitin joogaamisen ja päätin muuttaa ruokavalioni täysin luomuksi. Muutos sai minut ajattelemaan: jos en halua syödä myrkkyjä, miksi haluaisin levittää niitä ihollenikaan?

Päätin alkaa käyttämään pelkästään luonnonkosmetiikkaa. Silloin alalla ei Suomessa vielä ollut montakaan merkkiä – Dr. Hauschkan ja Weledan muistan. Luonnonkosmetiikkaa pidettiin epäcoolina. Minua sen sijaan kaikki luonnollinen on aina vetänyt puoleensa. Luomuruokavalio ja joogaaminen ovat auttaneet paljon hyvinvointini ylläpidossa. Olen saanut kymmenen vuoden aikana joogaoppia muun muassa Magnus Appelbergiltä ja John Scottilta, ja olen myös toiminut joogaopettajana viisi vuotta. Astanga- ja Yin-joogalajit ovat tuoneet tärkeää tasapainoa muuten kiireiseen elämääni.”

Superhienojakoinen Kjaer Weis -kivipuuteri kiinnittää meikin ja pitää hehkun iholla. Silmänalusten peittämiseen auttaa Absolution Le Multi Correcteur -peitevoide, poskipunaksi ja huulille (M)Anasi -merkin All Over Color Creamy Finish -voidepuna. Ripsiin Katja sipaisee yleensä yhden kerroksen NYR Remedies Lengthening -ripsiväriä.


Kasvojen kampaamista

”Jos sinulla on jokin iho-ongelma, sen ulkoinen hoito rasvoineen ja kuorintoineen on ainoastaan oireen hoitamista. Syy ongelmaan löytyy aina kehon sisältä. Useimmiten suolistosta, maksasta, hormonitoiminnasta tai stressistä. Holistiseksi kauneudenhoidoksi kutsutaan kokonaisvaltaista oman terveyden ja kauneuden huoltoa, johon kuuluvat oleellisesti hyvä ravinto, sopiva määrä liikuntaa ja mielen hyvinvointi.

Ulkoinen ihonhoitokin on toki tärkeää. Aamuiset ja iltaiset ihonhoitorutiinit ovat kuin tarjottimella tuotu rentoutumishetki: silloin saat olla läsnä itsellesi, kun hoidat ja huollat kehoasi.

Opiskelen tällä hetkellä kasvorefleksologiaa, joka perustuu ikivanhoihin itämaisiin terveydenhoitometodeihin. Siinä opetetaan, miten kasvoilta voi oppia asioita koko vartalon hyvinvoinnista ja miten ihoaan voi hoitaa muutenkin kuin rasvoilla ja puhdistusaineilla. Hyviä esimerkkejä ovat niin sanottu neulaton akupunktio, joka suoritetaan hieromalla kasvon hermopäätteitä erityisellä kaksipäisellä metallisauvalla. Siihen kuuluu myös Gua Sha -kammalla tehty hellävarainen kasvohieronta.

Tuotteeton ihonhoito on paitsi todella kiinnostavaa, myös supertehokas tapa rentouttaa kasvojen lihaksia ja parantaa ihon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.”

Nailberry -kynsilakat, ovat vegaanisia, eettisiä ja myrkyttömiä. Vähän meikkiä käyttävä Katja suosii Ere Perezin kauramaitomeikkivoidetta. Sen sopivan kiiltävä lopputulos on hänen mieleensä. Frantsilan Anti-Pollution-seerumi on kasvonhoidon ykkösjuttu, NYR:n vartalovoide uusin suosikki.


Harhaanjohtavat kosmetiikkamarkkinat

”2000-luvun vaihteessa olin lävistetty takkutukkainen hippityttö, joka lähti opiskelemaan kosmetologiksi. Olin todella kiinnostunut erilaisista eteerisistä öljyistä ja muista puhtaista raaka-aineista. Koulussa sain kyllä tietoa myös niistä, mutta keinotekoiset aineet olivat paljon vahvemmin esillä. Se on nurinkurista, sillä kauneudenhoito on perustunut vuosituhansien ajan luonnon raaka-aineisiin. Synteettisiä on käytetty vasta alle 100 vuotta. Kannattaa aina tarkistaa kosmetiikkatuotteen ainesosalista. Jos alkupäässä on kasvien latinankielisiä nimiä, se povaa hyvää tuotetta. Kun taas törmäät listassa tuntemattomaan kirjainyhdistelmään, kyseessä on tekninen, synteettinen raaka-aine, kuten silikoni. Niillä tuote saadaan usein tuntumaan iholla mukavalta, ja näin ostaja vakuuttuu siitä nopeasti. Ihonhoidollista vaikutusta sillä ei ole. Kosteusemulsioon esimerkiksi tarvitaan vain vettä, kasviöljyä ja ne toisiinsa liuottava emulgaattori. Kaikki muu on turhaa.”

Katja painottaa hoitonesteiden tärkeyttä kasvoilla eikä pidä paksuista voiteista. Korealaiselta Whamisa-merkiltä Katja on löytänyt monta suosikkituotetta. Merkin Organic Toner -hoitovettä parempaa saa etsiä! Water Cream -kosteusvoidetta Katja suosittelee kaikille ihotyypeille. Hellävarainen misellivesi sopii erityisesti aamuiseen kasvojenpesuun.


Kerralla kaikki purkit uusiksi

”Jos haluaa lopettaa muovin levittämisen kasvoille ja siirtyä käyttämään luonnonkosmetiikkaa, kannattaa huomioida muutama asia. Luonnonkosmetiikka on todella tehokasta, ja iho voi reagoida siihen aluksi huonostikin: se saattaa esimerkiksi puskea epäpuhtauksia tehokkaasti ulos. Iho alkaa kyllä voida paremmin, mutta siinä voi mennä hetki.

Synteettinen kosmetiikka on tietenkin myös halvempaa, koska keinotekoiset ainesosat ovat naurettavan halpoja. Maksat lähinnä vain markkinoinnista. Luonnolliset raaka-aineet ovat kalliimpia, mutta oikeasti toimivia.

Luonnonkosmetiikkaan vaihtamisessa ei ole sääntöjä. Itse vaihdoin kaiken kerralla, mutta ihan hyvin voit aloittaa vaikka siitä tuotteesta, joka loppuu ensin ja edetä siitä. Jos olet ihan sormi suussa, ihonhoitokonsultaatio on hyvä tapa päästä alkuun.

Ihmisen keho on todella monimutkainen kokonaisuus, ja sen hoitaminen on jokaisella erilaista. Sisäisen ja ulkoisen kauneuden tasapaino on kuitenkin kaikille yhtä tärkeää.”

Lue myös:

Luonnon­kos­me­tiikan ABC: selvitimme tärkeimmät faktat

Elle: Miksi meidän kaikkien pitäisi suosia luonnonkosmetiikkaa?

Teksti Tommi Nikkola KUVAT Svante Gullichsen
Kuvat Svante Gullichsen