kristallit

Kristallit villitsevät nyt kosmetiikkamaailmassa – huippua vai huuhata?

Kristallit ovat nousseet marginaali-ilmiöstä trendiksi, josta intoilevat niin kosmetiikkabrändit kuin Hollywood-tähdetkin.

Malli  Kendall Jenner kertoi lievittävänsä ahdistuneisuuttaan crystal sound bath -tunneilla, joissa hyödynnetään kristallikulhojen rauhoittavia ääniä. Seurapiirijulkkis  Nicole Richie taas kirjoitti Instagramissa lataavansa House of Harlow -korumallistossaan käytettäviin kristalleihin positiivista energiaa täydenkuun alla. Enää vesipulloihin ei sujauteta kurkku- tai sitruunaviipaletta, vaan pohjalle pudotetaan mieluummin ametisti tai pala ruusukvartsia energisoimaan vettä. Kristallit ovat nyt kaikkialla!

Voimakivissä, energiahoidoissa ja astrologiassa on ollut vuosikymmenten ajan voimakas hippileima – saihan koko new age -ilmiö alkunsa Englannissa ja Kaliforniassa samoihin aikoihin vuoden 1967 rakkauden kesän kanssa. Hyvinvointimekoissa, kuten Balin Ubudissa, Australian Byron Bayssa tai Los Angelesissa, vierailleet kuitenkin tietävät, että kristallihoidot tai tapaamiset shamaanin kanssa kuuluvat monien arkeen siinä missä joogatunnit tai vaikkapa personal trainer.

– Kristallit ovat yksi esimerkki siitä, että olipa kyseessä kosmetiikka- tai bisnesmaailma, kaikessa mennään nyt paljon aiempaa syvemmälle ja ollaan avoimempia vaihtoehtoisille lähestymistavoille, kertoo kauneuden ja hyvinvoinnin asiantuntija Mariela Sarkima.

Google raportoi äskettäin hakutermin crystal healing käytön lisääntyneen jopa neljäkymmentä prosenttia viimeisen neljän vuoden aikana. New York Post kirjoitti viime vuoden joulukuussa, että kristallit ovat trendikkäitä jopa Wall Street -pankkiirien keskuudessa. Enää statussymbolina eivät välttämättä toimi kallis kello tai kengät, vaan massiivinen kimpale harvinaista kivilajia.

Los Angelesissa suosituimmat new age -kaupat ovat nykyään kaupungin parhailla paikoilla sijaitsevia lifestyle-keitaita. Los Angelesin Silver Lakessa sijaitsevan Spellbound Sky -kivikaupan vakioasiakkaisiin kuuluvat muun muassa Cara Delevingne ja Alexa Chung. West Hollywoodista lähtöisin oleva The Now -hoitolaketju puolestaan tarjoaa perinteisten hierontojen lisäksi kristallihoitoja, mutta tuo ensisilmäyksellä mieleen hotelli-span. Kiviä voi ostaa sieltäkin kotiin.

– Tykkään suomalaisten kriittisestä asenteesta ja siitä, ettei asioista innostuta liikaa niitä kyseenalaistamatta. Maailmalla new age -jutuissa saattaa olla toisinaan rahastuksen makua, mutta Suomessa esimerkiksi täysin ylihinnoiteltu energiahoito ei yksinkertaisesti menisi läpi. Koska emme hurahda helpolla, tulemme toisaalta monessa ilmiössä vähän jäljessä, Sarkima miettii.

Erityisen isosti kristalleista on innostuttu kosmetiikkamaailmassa. Tuoreena esimerkkinä toimii huippumalli Miranda Kerrin luotsaama Kora Organics -luonnonkosmetiikkasarja, jonka keskiössä ovat kristallit ja holistinen elämäntapa. Esimerkiksi sarjan silmänympärysöljyä levitetään iholle tavallisen metalli- tai muovikuulan sijaan ruusukvartsipallon avulla. Ruusukvartsi tunnetaan ”rakkauden kivenä”, jonka tyynnyttävien ominaisuuksien uskotaan auttavan erilaisissa kriisitilanteissa.

– Odotan mielenkiinnolla, milloin myös suurimmat kosmetiikkajätit alkavat hyödyntää kristallitrendiä yhä enemmän markkinoinnissaan, Sarkima sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paluu perusjuttuihin

Kivillä viitataan arkikielessä yleensä kaikkiin mineraaleihin, kiteisiin ja vuorikristalleihin. Vaikka erityisesti kristallit ovat nyt enemmän massaa kuin koskaan, kyseessä ei ole missään nimessä uusi ilmiö. Kristallien käytön kerrotaan juontavan juurensa tuhansien vuosien päähän. Ikivanhan joogafilosofian sekä intialaisen ja kiinalaisen hoitoperinteen mukaan ihmisessä on energiakeskuksia eli chakroja. Chakrat ovat energian vastaanottamisen ja muuntamisen keskuspisteitä, joiden avulla ihmisen uskotaan voivan ymmärtää itseään ja kehoaan paremmin. Chakroilla ja kivillä on keskinäinen yhteys, sillä kivien uskotaan vahvistavan chakrojen toimintaa. Kehon energiakeskusten ollessa tasapainossa on elämäkin harmonisempaa.

Jokaisella chakralla ajatellaan olevan yhteys tiettyihin alitajuisiin ajatusmalleihin ja tunteisiin. Esimerkiksi epävarmuudesta johtuva jännittäminen sosiaalisessa tilanteissa tuntuu usein pallean kireytenä kehon kolmannessa chakrassa. Pallean jännittyminen tekee hengityksestä pinnallista ja nostaa kehon stressitasoa.

– Ihmisillä on nykyään enemmän mahdollisuuksia ja vapautta valita kuin koskaan. Toisaalta elämä on myös epävarmempaa, ja esimerkiksi avioerojen ja työpaikkojen menestysten näkeminen on tämän hetken nuorille aikuisille arkipäivää. Ehkä siksi kaivataan paluuta perusasioiden äärelle, pohtii kivien ja ihmisen hyvinvoinnin parissa kolmekymmentä vuotta työskennellyt ja Somsola-kiviliikkeen Helsinkiin perustanut Sari McGlinn.

Kivien vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ei ole tieteellistä todistusaineistoa. Hyvää mieltä niistä voi kuitenkin saada kuka tahansa. Voimakivet ja energiahoidot antavat varmasti apua keskittymiseen ja sitä kautta itseymmärryksen lisäämiseen siinä missä vaikkapa jooga tai meditaatiokin. Eikä suhtautumisen tarvitse todellakaan olla vakavaa.

– Tärkeintä on tasapaino. Opetan kundaliinijoogaa, joka mielletään usein kaikista hipeimmäksi joogamuodoksi. Tykkään silti käydä skumpalla tyttöjen kanssa, Sarkima tiivistää.

Asiantuntijoina Mariela Sarkima ja Sari McGlinn. Lähteinä käytetty myös Permutt Philip: Kivien parantava voima, 2013 (Delfiini Kirjat), Artemajos: Jalokivien salaiset voimat, 2017 (Biokustannus), McGlinn, Sari: Kivillä hoitaminen, 2017 (Harmonia House Oy), New York Post ja LA Times.

Helppo kristallikivimeditaatio

  1. Istu rauhalliseen ja hiljaiseen paikkaan.
  2. Valitse itsellesi sopiva kivi. Jos kivesi on läpinäkyvä tai kristallikärki, katsele ja kääntele sitä niin, että näet kiven pinnan muodostelmat ja sen sisällä olevat yksityiskohdat. Jos kivesi on läpinäkymätön, kääntele sitä ja katsele sen pinnan värejä ja mahdollisia kuvioita.
  3. Hengittele syvään ja keskity vain kiven tutkimiseen. Tee tätä 3–5 minuutin ajan.
  4. Lopuksi voit vielä sulkea silmäsi ja pitää kiveä käsiesi välissä muutamia minuutteja.
  5. Harjoituksen jälkeen huomaat olosi virkistyneen, sillä pienen hetken olet keskittänyt ajatuksesi vain yhteen asiaan.

Ohjeet meditaatioon antoi Sari McGlinn.

Tunnetuimpien kivilajien ABC

Ametisti: Ametistin energiasta sanotaan olevan hyötyä kaikille. Hoitaa erityisesti pään aluetta kirkastaen muun muassa ajattelua ja intuitiota.

Akvamariini: Vapautta ja onnellisuutta tukeva kivi. Se huuhtoo kehosta raskaita tunteita ja energiaa sekä ohjaa omien voimien tunnistamista.

Jade: Muinaisten kiinalaisten mukaan jadeen yhdistyy viisi hyvettä: hyväntekeväisyys, rohkeus, oikeudenmukaisuus, vaatimattomuus ja viisaus. Sen uskotaan suojelevan kantajaansa.

Vuorikristalli: “Hyvän olon kivi”, joka karkottaa kielteisyyttä ja auttaa keskittymään. Hoitaa kehon kaikkia chakroja.

Ruusukvartsi: Tuo harmoniaa ihmissuhteisiin ja lisää rakkautta muita ja itseä kohtaan.

Lue myös:

Ennustuksia, horoskooppeja ja oraakkelikortteja – miksi ne ovat niin suosittuja juuri nyt?

Noora Hautakangas: ”Ostan tavallisista kaupoista vain alusvaatteita ja sukkia”

Instagramin tyrmäävän upea kauneustrendi: taidokkaasti meikatut kristallihuulet

Teksti Maria Lieto
Kuvat Fotolia