Johanna Puhakka: ”Sunnuntaisin pidän kotona kauneusiltoja”

Näyttelijä Johanna Puhakka on oppinut panostamaan laadukkaisiin ihonhoitotuotteisiin ja suosimaan luonnonkosmetiikkaa. Hänen hiustyylinsä määrittelee kuitenkin työ Salkkareissa.

Panosta vai pihistä?

”Minulla ei ole yhtä tiettyä meikkilookia, vaan tykkään leikitellä eri tyyleillä. Välillä olen luonnollisen näköinen joogamuija, välillä valitsen mustat kajalit, nahkatakin ja maiharit. Vain tumma kulmaväri ja aurinkopuuteri pysyvät. Ne ottaisin varmasti mukaan autiolle saarellekin.

Roolihahmoni Alissa Nikkinen on paljon huolitellumpi kuin minä. Hänellä on varjostukset, rajaukset ja kynnet aina lakattuina. Ponnarikin on viimeisen päälle sliipattu. Kuvauksia varten minulle laitetaan todella paljon meikkiä, etenkin puuteria, sillä kasvoni kiiltävät helposti. Pitkän kuvauspäivän jälkeen tuntuu siltä, että jos joku kopauttaisi minua takaraivoon, kasvoistani tupsahtaisi jättimäinen puuteripilvi.

Ehkä juuri siksi suosin siviilissä mieluummin raikasta meikkilookia ja olen melkein neuroottinen ihonpuhdistuksen kanssa. Maskeeraajatuttaviltani olen oppinut, ettei kannata panostaa rahallisesti jokapäiväisiin meikkeihin, kuten meikkivoiteeseen tai ripsiväriin, koska ne pestään joka ilta viemäristä alas. Kannattaa mieluummin panostaa tuotteisiin, jotka jäävät iholle, tuotteisiin, jotka korjaavat ja kosteuttavat. En tosin ole koskaan ollut luksusmeikkien tyttö. Markettikosmetiikka riittää hyvin.

Yläaste oli pelkkää meikkimokaa. Tupeerasin hiuksiani, lisäsin valkoista kajalia silmien sisänurkkaan ja töpöttelin Maybellinen Dream Matte Moussea huuliin. Silloin ajattelin, etten voi mennä minnekään ilman meikkiä, mutta nykyään nautin olla kokonaan ilman. Ehkä se on se iän tuoma itsevarmuus. Minulla oli pitkään myös ripsenpidennykset, koska ajattelin, että vain todella isoilla ripsillä voi olla upean näköinen.

Juhliin meikatessa valitsen pronssisia luomivärejä ja näyttäviä huulipunia. Laittaudun ihan niin kauan kuin minulle antaa aikaa, mutta ideaali on yksi Red Bull ja yksi tunti. Sitten tapahtuu taikoja.”

Kultainen keskitie

”Olen vasta nyt aikuisiällä löytänyt luonnonkosmetiikan. Haluan pitää itsestäni mahdollisimman hyvää huolta ja vältän laittamasta kasvoilleni turhia aineita. On kuitenkin tuotteita, joiden veroisia ei löydy luonnonkosmetiikasta. Siksi suosin kultaista keskitietä.

Minulla on sekaiho, joka kaipaa kosteutusta, mutta myös rasvoittuu helposti t-alueelta. Kiillän niin paljon, että minusta voisi peilata! Olen kuitenkin onnellinen, ettei minulla ole koskaan ollut iho-ongelmia. Vain kuukautisten aiheuttamat pienet finnit leuan alueella.

Rakastan tehdä pitkän, monivaiheisen ihonpuhdistusrituaalin ja läträtä etenkin kasvoöljyillä ja seerumeilla. Olen myös tehokas kropan rasvaaja, etenkin säärien. Kuivat kintut ällöttävät ja näyttävät hirveiltä! En kuitenkaan jaksa pitää huolta kynsistäni. Haluaisin olla se, jolla on aina pitkät, kauniit, lakatut ja viilatut kynnet, mutta ei, en jaksa.

Pidän usein sunnuntaisin kauneusillan kotona. Levitän hiuksiin kosteusnaamion, kuorin kasvot, laitan mutanaamion ja rasvaan koko kropan. Se on nautinnollista luksusta, kuin oma kotispa! Laitan vielä musiikin soimaan, sytytän kynttilöitä ja menen nukkumaan puhtaisiin lakanoihin.”

Koiran turkki -tukka kuriin

”Työni määrittelee hiustyylini, sillä hiukseni värjätään ja leikataan studiolla. Kaikesta voi neuvotella, mutta hyvin todennäköisesti en voisi leikkauttaa itselleni vaaleaa siilitukkaa. Minulla oli pitkään todella tumma tukka, mutta tykkään nyt tästä, hieman vaaleammasta versiosta. En ole ikinä kokeillut blondia, ja lyhin malli on ulottunut olkapäille. En ole siis koskaan tehnyt hiuksilleni mitään kreisiä.

Tukkani on todella paksu ja taipuisa. Töissä joudun käyttämään niin paljon hiuslakkaa ja lämpölaitteita, että siviilissä riittää, että käyn suihkussa, föönaan ja laitan vähän lakkaa. Kaapeistani ei löydy juurikaan muotoilutuotteita, mutta kosteuttavia hiusöljyjä kylläkin. Sitä vain latvoihin, niin tukka ei näytä aivan koiran turkilta.

En ole hyvä tekemään kampauksia: hiukseni ovat joko auki tai kiinni. Kuohkea ja ilmava tukka on paras ja toimivin, jopa juhlissa.

Ajattelen nykyään hyvinvointia paljon enemmän kuin nuorempana. Liikun, koska siitä tulee hyvä fiilis, en siksi, että minun pitäisi polttaa kaloreita. Olen hurahtanut puolimaratoneihin ja hot joogaan. Hyvinvointia lisääviä asioita ovat myös saunominen, hyvät yöunet, puhdas, kasvispitoinen ruoka sekä ystävät ja parisuhde. Niitä ilman elämä olisi aika ikävää.”

Kuvat: Liisa Valonen

Lue myös:

Aikuisiän aknen kukistanut bloggaaja Julia Toivola: ”Hyvä naama- ja hiuspäivä tuo itsevarmuutta”

Cosmon testissä: 3D-huulikiillot

Viisi omaleimaista meikki­tai­tei­lijaa, joista et välttämättä vielä tiedä

Teksti Linda Forss