Janne naakka

Janne Naakka: ”Saan päivittäin negatiivisia kommentteja ulkonäöstäni”

Vaikuttaja Janne Naakka vaihtoi taideharrastukset meikkaamiseen. Kolmiulotteinen pinta onkin tasaista kangasta kiinnostavampaa.

Janne naakka

Bloggaaja ja vaikuttaja Janne Naakka, 24, asuu Espoossa puolisonsa, vaikuttaja Valtteri Sandbergin ja pomerania-koiransa Luckyn kanssa. Seuraa Jannea @jannenaakka.

Aamun oma hetki

”Aloin meikata alun perin teininä siksi, että halusin peittää ihoni virheitä. Pari vuotta sitten innostuin siitä enemmän ja aloin tehdä pohjan lisäksi silmä- ja huulimeikkejä. Lähipiirissäni oli paljon meikkaamisesta kiinnostuneita ihmisiä, ja eksyin myös seuraamaan vaikuttajia, jotka tekivät meikkisisältöä kanaviinsa.

Koulussa olin kuvataideluokalla. Sittemmin taideharrastukset jäivät, mutta nyt olen saanut meikkaamisesta harrastuksen. Se on kuin maalaisi kolmiulotteista taulua, mikä onkin paljon kiinnostavampaa kuin maalata valkoista, tasaista kangasta.

Aamuisin meikkaaminen on oma hetkeni. Juon samalla kahvia ja kuuntelen podcasteja ja kaikki muu mielessä pyörivä unohtuu. Jos yritän katsoa Netflixiä, en pysty keskittymään, vaan selaan samalla puhelinta, mutta meikkaamiseen uppoudun.

Arkena meikkini saattaa olla pelkkä peitevoide silmien alla. Minulla on luonnostaan raskaat silmänaluset, ja ne haluan peittää aina. Kevyt perusmeikki taas syntyy meikkivoiteesta, highlightereista ja peitevoiteesta. Kulmani on muotoiltu microbladingilla, joten niihin riittää kulmageeli. Huuliin vielä väritöntä voidetta, ripsiin vähän kulmageeliä.

Tykkään yhdistää feminiinisiä ja maskuliinisia piirteitä. Haen Instagramista inspiraatiota siihen, miten pystyn miehenä rokkaamaan pitkän tukan ja meikin siten, etten näytä liian feminiiniseltä. Pidän esimerkiksi Nils Kuiperin (@lithunium.snow) tyylistä.

Joidenkin mielestä juuri pisamien meikkaaminen on hirveän feikkiä – en ymmärrä, miten se eroaa muusta meikkaamisesta.

Saan somessa päivittäin negatiivisia kommentteja ulkonäöstäni. Myös päin naamaa saatetaan neiditellä tai kysyä miesten vessassa, että mitä sä täällä teet. Jos teen videoita, kun olen meikannut kasvoilleni pisamat, joku kommentoi aina, että hyi, mitä mustapäitä sulla on naamassa. Joidenkin mielestä juuri pisamien meikkaaminen on hirveän feikkiä – en ymmärrä, miten se eroaa muusta meikkaamisesta.

En jaksa enää loukkaantua somehuuteluista. Ajattelen ennemmin niin, että jos minun ulkonäköni saa jotkut ärsyyntymään niin paljon, heidän oman elämänsä täytyy olla todella raskasta.”

Design.ME Hold.ME Three Ways -hiuslakasta saa suutinta kääntämällä joko voimakkaan tai kevyen pidon. L’anzan hiustuotteet ovat Jannen lemppareita. Healing Style -kuivasampoota hän käyttää tuomaan rakennetta hiuksiin.

Kohu hiuksista

”Hiustenpidennykseni ovat herättäneet paljon keskustelua. Alun perin otin pidennykset siksi, että tein vlogiini videota siitä, millaista on elää pidennysten kanssa viikon ajan. Kun ne sitten laitettiin, tajusin, että hiukset ovat tosi kivat. Halusin muutenkin pitkän tukan, joten miksi en pitäisi pidennyksiä? Kohuhan siitä syntyi. Somessa kyseltiin, olenko nyt trans ja haluanko olla nainen.

Olen itsekin ollut ennakkoluuloinen ja ajatellut, ettei miehellä voi olla hiustenpidennyksiä.

Olen itsekin ollut ennakkoluuloinen ja ajatellut, ettei miehellä voi olla hiustenpidennyksiä. Jouduin tietoisesti muuttamaan ajatusmaailmaani siitä, miten mies saa hiuksensa laittaa.

Toivoisin, että miehet rohkaistuisivat sen suhteen, että he voivat meikata, jos haluavat, ja naiset sen suhteen, ettei aina täydy meikata. Korvaani särähtää, jos joku sanoo, että pakko meikata, ennen kuin lähtee kauppaan. Ei ole pakko!

Nyt annan oman tukkani kasvaa pidennysten alla. Tykkään pitkistä hiuksistani ja yritän hoitaa niitä hyvin. Teipit rajoittavat vähän sitä, miten hiuksia voi laittaa. Usein teen suoristusraudalla rentoja surffilaineita. Haluaisin opetella tekemään lettejä ja erilaisia kampauksia.”

Mádaran SOS-naamio pelastaa, kun esimerkiksi näpyn ympäriltä iho on kuivunut ja halkeillut. Ihonhoidossa Janne luottaa myös Glamglow’n Good In Bed -yövoiteeseen ja Clinique iD:hen, voiteen ja tehotiivisteen yhdistelmään.

Kasvoissa parasta ovat huulet

”Pakko myöntää, että ihonhoidon suhteen olen vähän laiska. Meillä kotona heitetään läppää siitä, että menen tuntia ennen puolisoani Valtteria nukkumaan, koska hänellä menee tunti kasvojenpesussa. En ikinä nuku meikit naamassa, mutta häneen verrattuna olen huoleton.

Täytyy olla geenien ansiota, ettei minulla ole ollut juuri mitään iho-ongelmia. Teininä ajattelin, että miksi hoitaisin ihoani, kun siihen voi aina laittaa meikkiä päälle. Nyt huomaan, että jos iho on huonossa kunnossa, sitä ei saa enää meikillä piiloon. Nykyään hoidan peruspuhdistuksen ja kosteutuksen sekä kuorin kasvot kerran viikossa.

Tykkään kasvoissani eniten huulistani, vaikka ne sattuvat olemaan ainoa kohta, joka ei ole ihan aito. Aloin täyttää huuliani pistoshoidoilla muutama vuosi sitten. Silloin tavoitteenani olivat todella isot huulet, ja sellaiset niistä tulikin, kaksi nakkia keskellä naamaa. Enää en välitä sellaisesta tyylistä, eikä huulissani ole täytettä. Huulen rakenne on kuitenkin täyteaineiden vuoksi vähän venynyt, eli niistä tuli lopulta hieman isommat.

Minusta tärkeintä on tehdä kaikki ulkonäköön liittyvät valinnat oman itsensä vuoksi muiden mielipiteistä välittämättä. Ihmiset ottavat ulkonäkönsä aika raskaasti. Oma filosofiani on, että jos haluat meikata feikkipisamat, tee se. Ne ovat naamassasi päivän. Tai jos haluat värjätä hiukset pinkiksi, värjää. Loppujen lopuksi hiukset ovat vain kasa karvaa, jonka voi värjätä uudestaan tai leikata pois.”

Lue myös:

Kauneusvloggaaja Henry Harjusola: Se, että uskaltaa lähteä ulos näyttävässä meikissä, vaatii rohkeutta

10 päivää ilman meikkiä – meikkifriikki kertoo, miltä se tuntuu

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Hanna Linnakko