”Tyylini on feminiininen ja romanttinen, ja tatskat tuovat siihen hyvin kontrastia.”

Ina Mikkola: ”Tykkään itsessäni ihan kaikesta”

Voiko vakavasti otettava ihminen käyttää isoja rusetteja ja violettia huulipunaa? Toimittaja-ohjaaja
Ina Mikkolan mielestä hell yes.

Jokin aika sitten Ina kuuli nelikymppiseltä partamieheltä, että on inspiroinut tämän tyyliä. ”Olin ihan, että wau! Mahtavaa olla inspiraatio jollekin, joka toteuttaa omaa juttuaan.”

Kalpeus on kaunista

”Kauneussanomani on, että jokainen saa löytää oman tyylinsä ja tapansa olla kaunis. Minulle se tarkoittaa, että olen ylpeä kehostani ja kasvoistani. Tykkään itsessäni ihan kaikesta: huulista, ihosta, tisseistä, vyötäröstä.

Nuorempana olin hirveä ulkonäkökriiseilijä. Olin mielestäni ihan liian kalpea ja käytin koko ajan itseruskettavia – siis pikkutyttönä, ihan sairasta. Nykyään kalpeus on minusta kaunista.

Eniten ulkonäössäni kommentoidaan isoja hiusrusettejani. Moni sanoo rusetteja ihaniksi, mutta osa kyselee tyylistäni jotenkin siihen tyyliin, että ’mikä tämä juttu on’. Joidenkin tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että ei tarvitse olla erityistä syytä, vaikka näyttää erilaiselta.

Kun käytän valkoista rusettia ja romanttista mekkoa, minua onnitellaan. Ihmiset luulevat, että olen mennyt naimisiin.

Käytän usein valkoista, vanhasta hunnusta tehtyä rusettia, ja jos olen vieläpä jossain romanttisessa mekossa, ihmiset onnittelevat, kun luulevat, että olen mennyt naimisiin. En silti aio antaa hääinstituution omia valkoista pitsiä.

Yhteiskunnassa on älyttömän kapea käsitys siitä, miltä asiantunteva tai älykäs nainen näyttää. Itse ihailen esteettisesti vaaleanpunaisia prinsessoja, mutta jos vierekkäin laitettaisiin harmaa pukuäijä ja nainen hörsylämekossa, saletisti mies arvioitaisiin uskottavammaksi – vaikka hän saattaisi olla ihan tollo!”

Ina valitsee luonnonkosmetiikan aina, kun mahdollista. Luottoripsiväri on Laveran Butterfly Effect, huultenrajauskynä Zaon.

Rakkautta ripsiöljyyn

”Olisi ihanaa saada kasvojenhoitohetkeen sellainen spa-tunnelma, mutta iltapesun aikaan ajattelen lähinnä, että mieluummin olisin jo sängyssä. Pesen silti aina meikit ja laitan jonkin kosteuttavan voiteen tai seerumin. Olen iän myötä laiskistunut, nuorempana minulla oli joka helkkarin purkki.

Rakastun tuotteisiin, jotka tuntuvat hyvältä iholla. Olen etsinyt yhä enemmän luonnonkosmetiikkaa, sillä niissä tuoksu ja tuntuma ovat erilaisia, parempia kuin synteettisessä kosmetiikassa.

En suostuisi enää luopumaan ripsienhoitoöljystä. Voi olla harhaluuloa, mutta tuntuu, että ripseni olisivat kasvaneet ja tuuhentuneet sen käytön myötä.”

Lime Crime tekee ihania Polly Pocket -henkisiä luomivärirasioita.

Tavoitteena harmaa tukka

”Olen viimeksi ollut kampaajalla 18-vuotiaana. Siihen aikaan otin permanentteja, jotka tuhosivat tukkani. En aio jatkossakaan mennä kampaajalle, sillä he haluavat aina leikata koko tukkani pois. Onhan tämä latvusto ihan hamppua. Jos jotain saisin itsessäni muuttaa, haluaisin tuuhean ja superpitkän tukan.

En käy kampaajalla, koska he leikkaisivat tukkani pois.

En ole koskaan värjännyt hiuksiani, enkä missään nimessä ottaisi esimerkiksi pidennyksiä. Vaikka meikkaan blingisti kirkkailla luomiväreillä ja huulipunilla, haluan luonnolliset hiukset. Jos mummona harmaannun, haluan ehdottomasti pitää värin! Harmaa tukka on sikacool.

Vakkarikampaukseni on sivuponnari ja rusetti, tai iso nuttura keskellä päätä rusetin kanssa. Valkin avulla nutturasta saa muhkean ja sen tekemiseen menee viisi minuuttia.”

Kaksi suosikkia: Lime Crimen Hi Lite -korostuspaletti ja YA Naturaen Hoitoöljy ripsille ja hiuksille.

Aina huulipunaa

”Useimpina päivinä olen ilman meikkiä. Kun lähden ulos, tärkeintä on, että tukka on laitettu ja asu kunnossa. Meikki on viimeinen asia, jota mietin.

Kun sitten innostun meikkaamaan, se on ihanaa, kuin kasvojen maalausta. Peruslookissa en välttämättä meikkaa silmiä, mutta huulipunaa pitää olla. Tykkään huulistani ja haluan korostaa niitä. Rakastan kiiltoa ja tupsuttelen highlighteria ympäri kasvoja. Kimalle tarttuu naamastani, kun halaan muita. Jos meikkaan silmät, siihen kuuluu aina myös cat eye -rajaus. Ostan sitä varten Kat Von D -rajaustusseja ulkomailta.

Kokeilen luomiväreissä usein uusia juttuja ja tykkään superkirkkaista väreistä, sinisestä, punaisesta ja lilasta. Meikkasin itseni myös Ina <3 Suomi -sarjan kuvauksiin, ja meikki on minulle tärkeä ilmaisukanava muiden joukossa. Joihinkin kohtauksiin sain luotua tosi siistejä lookeja, kuten turkoosin toppahaalarin, lilan karvahatun ja sinivioletin meikin yhdistelmän.

Jos menen vieraaksi vaikka telkkariohjelmaan, haluan silloinkin meikata itse, enkä suostu stailattavaksi. Haluan aina olla itseni näköinen.”

Ina Mikkola, 28, on toimittaja, ohjaaja, dj sekä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden vallankumoustaistelija. Inaa inspiroivat drag queenit ja posliiniesineet. Ina <3 Suomi -sarja Sub-kanavalla ja osoitteessa mtv.fi. Seuraa Inaa @inamikkola.

 

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fabian Björk