Huolestuttaako mikromuovi? – Näin kierrätät vanhat kosmetiikkatuotteesi oikein

 

Tämän jutun luettuasi et enää ihmettele, miksi jotkut myyvät puolityhjiä hajuvesiä tai hiuslakkoja kirpputorilla. Suurin osa kosmetiikasta on vaarallista jätettä.

Tämän jutun luettuasi et enää ihmettele, miksi jotkut myyvät puolityhjiä hajuvesiä tai hiuslakkoja kirpputorilla. Suurin osa kosmetiikasta on vaarallista jätettä.

Satuitko näkemään vähän aikaa sitten uutisen kuolleesta valaasta, joka oli ajautunut Espanjan rannikolle maha täynnä jätettä? Mikromuovi on maailman merissä todellinen ongelma – myös tutussa Itämeressä. Kalojen ja muiden merenantimien kautta muovia päätyy myös meidän lautasellemme. Kosmetiikkatuotteissa on muovin lisäksi myös muita haitallisia aineita, ja siksi niiden kierrätykseen on syytä paneutua huolellisesti.

Kosmetiikkaa kannattaa lähtökohtaisesti hankkia vain niin paljon kuin tarvitset ja käyttää pakkaukset huolellisesti loppuun. Tyhjät kosmetiikkatuotteet ovat helppoa ja turvallista kierrätettävää. Käyttämättömät tuotteet ovat eri juttu, sillä suurin osa kosmetiikasta on ihmisille ja ympäristölle vaaralliseksi luokiteltua jätettä, eli entistä ongelmajätettä. Ekologisin tapa laittaa käyttämättä jäänyt kosmetiikka kiertoon on myydä se kirpputorilla tai lahjoittaa kaverille hygienia huomioiden. Vanhentuneen kosmetiikan voit kierrättää alla olevia vinkkejä noudattaen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hiusten- ja ihonhoitotuotteet sekä meikit

Vie tyhjät muovipakkaukset muovikeräykseen, jos materiaali on suurimmaksi osaksi muovia. Mikäli muovikeräystä ei paikkakunnallasi ole, voit lajitella muovipakkaukset energiajätteeseksi. Energiajätekelpoisia ovat varmasti pakkaukset, joissa muovin laatua kuvaava numerotunnus on 01, 02, 04, 05 tai 06. Muussa tapauksessa muovipakkaukset kuuluvat sekajätteen joukkoon.

Vanhentuneet sampoot, hoitoaineet, meikit ja ihonhoitotuotteet ovat sekajätettä.

Hajuvesi

Tyhjät lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, eikä niitä siksi voi lajitella lasinkeräykseen. Ne kuuluvat sekajätteen joukkoon. Huomioithan kuitenkin, että hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine on vaarallista jätettä. Älä vie niitä sekajätteeseen tai kaada viemäriin, vaan vie vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Deodorantti ja hiuslakka

Loppuun käytetyt roll-on deodorantit voi viedä energiajätteeseen, muuten sekajätteeseen.

Jos metallinen spray-tölkki on täysin tyhjä, eli se ei enää pihise, kun suutinta painetaan, voi sen lajitella pienmetallien joukkoon. Jos pullossa on vielä ainetta, tuote on vaarallista jätettä ja se on vietävä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Kynsilakka, kynsilakanpoistoaine, hiusväri ja kotipermanenttiaine

Tyhjä tai täysin kuivunutta kynsilakkaa sisältävä pullo on sekajätettä. Jos kynsilakka on märkää, lakkapullo kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen. Samaan paikkaan menevät myös käyttämätön kynsilakanpoistoaine, hiusväri ja kotipermanenttiaine.

Lääkevoiteet

Palauta reseptillä hankitut voiteet ja salvat lähimpään apteekkiin.

Lähde: Teknokemian yhdistys