Haaveena pitkät ja tuuheat hiukset – ota nämä 7 keinoa avuksi

Kasvatat ja kasvatat, mutta hiukset yltävät nippanappa lapaluihin, ja ponnarikin jää pikkusormen paksuiseksi. Näillä kikoilla pääset lähemmäksi pitkää ja paksua unelmatukkaa.

1. Hoitoaine on tärkein

Käytä hoitoainetta – aina. Värjääminen ja lämpölaitteet, kuten fööni tai suoristusrauta, heikentävät hiusta, ja voivat aiheuttaa katkeilua. Hoitoaine vahvistaa hiusta ja paikkaa puuttuvia lipidejä ja proteiineja. Se myös sulkee hiussuomut, jolloin kosteus säilyy hiuksen sisällä.
Hiukset eivät kasva pitkiksi, jos ne katkeilevat ennenaikaisesti. Sen vuoksi hoitsikka on ykkösaseesi, kun tavoittelet pitkää tukkaa.

Sulfaation sampoo pesee hellemmin. WeDo Light & Soft shampoo, 22,90 e.

2. Skippaa sampoo

Sampoo kannattaa jättää välillä pois. Kuulit oikein! Sampoo sisältää peseviä ainesosia, useimmiten sulfaatteja.

Tehokkaina pesijöinä sulfaatit myös kuluttavat hiusta, varsinkin päivittäin käytettynä. Sulfaatit poistavat hiuspohjasta luonnollisia, sinne kuuluvia öljyjä. Jätä sampoo välillä pois tai kokeile ainakin sulfaatitonta versiota.

Naamio on hoitobuusti pitkille hiuksille. Maria Nila True Soft Masque, 29 e.

3. Naamioi välillä

Olkapäille ja sitä pidemmälle yltävät hiukset ovat kahdesta kolmeen vuotta vanhoja. Ne kaipaavat erityistä hellyyttä, jota tavallinen hoitoaine ei pysty tarjoamaan. Hoitoainetta täyteläisempi versio, hiusnaamio, tarjoaa kutreillesi hemmotteluhetken.

Kosteuttava naamio estää hiusten katkeilua ja auttaa niitä kasvamaan terveempinä pitkiksi. Puristele (älä hankaa!) pyyhkeellä ylimääräinen vesi hiuksista ennen naamion levittämistä, hiero naamio huolella pituuksiin ja kiepauta hiukset pään päälle klipsillä. Näin saat naamiosta kaiken tehon irti, eikä se valu veden mukana viemäriin.

Villisianharjaksinen hiusharja kuljettaa päänahan öljyjä hiukseen. P. Jentschure, 36,95 e, Ruohonjuuri.

4. Harjaa hellästi

Liian voimakas harjaaminen saa hiukset katkeamaan, ja etenkin märkiä hiuksia selvittäessä täytyy olla varovainen. Älä siis edes yritä harjata kertavedolla tyvestä latvaan, vaan selvitä tiesi sinne pikkuhiljaa ja kevyin vedoin.

Jos vielä käytit kampaa, luovu siitä viimeistään nyt. Luonnonharjaksinen hiusharja on kaikkein hellävaraisin. Lisäksi se kuljettaa mukanaan hiuspohjan öljyjä hiusten pituuksiin.

 

5. Silkkiä ja satiinia

Tyynyliina – siinä asia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi hiustesi kannalta. Mutta mietipä tätä: kutrisi lepäävät sitä vasten kolmasosan elämästäsi.

Silkki ja satiini ovat ehdottomasti kuivattavaa puuvillaa hellävaraisempia hiuksille. Panosta siis laatuun.

Kääräise hiukset turbaaniin. Aquis Hair Turban Waffle Luxe Moody Gray, 40,95 e, lookfantastic.fi.

6. Hiuksille oma pyyhe

Jos puuvilla on tukan painajainen, mieti, mitä froteepyyhe tekee hiuksillesi. Auts!

Kosteiden hiusten latvat ovat hauraat, ja pyyhkeen pienet kuidut tarrautuvat hiuksiin ja katkovat niitä. Lisäksi moni käärii pyyhkeen liian tiukalle.

Kuivaa mieluummin pehmeällä t-paidalla tai hiuksille tarkoitetulla pyyheliinalla. Jos se tuntuu liioittelulta, lopeta ainakin hiusten hankaaminen kuivaksi.

Ribbidonitsi 4,99 e, Glitter.

7. Anna hulmuta

Ponnarin tai nutturan sitominen päivittäin saa hiukset katkeilemaan, sillä paine osuu toistuvasti samaan kohtaan. Vaalennetut tai hauraat hiukset tulisi säästää ponnarilta kokonaan.

Tosin esimerkiksi treeneihin ei voi mennä tukka vapaana. Vaihda tällöin ainakin tiukat hiuslenkit pehmeisiin donitseihin. Niiden paine jakautuu hellävaraisemmin laajemmalle alueelle.

Entäs ravintolisät? Kasvaisiko tukka pillereillä?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tukkakin tykkää vitamiineista

Väitetään, että hiuksille suunnatut vitamiinit parantavat hiusten kuntoa sisältä pintaan asti, kiitos biotiinin, foolihapon, sinkin ja A-, C-, D- ja E-vitamiinien. Kun muutaman kuukauden muistaa nappailla vitamiineja säännöllisesti, hiusten pitäisi näyttää terveiltä, kiiltäviltä, paksuilta ja jopa pidemmiltä. Jotkin lisäravinteet lupaavat jopa tasoittaa hiuspohjan öljyntuotantoa.

Kaikki edellä mainitut vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä hiusten ja kehon hyvinvoinnille. Jos saat vitamiineja ravinnosta tarpeeksi, niiden popsiminen purkista on turhaa. Enemmän vitamiineja ei siis tarkoita enemmän hyötyjä ja pidempiä hiuksia.

Stressaaja saattaa tarvita apuja

Painon pudottaminen, stressi ja huono ruokavalio voivat aiheuttaa vitamiinienpuutosta. Tällöin elimistö käyttää ravintoaineita, vitamiineja ja energiaa kehon normaalitilan palauttamiseen. Vitamiinit suuntaavat sinne, missä niitä eniten tarvitaan – hiukset eivät ole tässä etusijalla.
Joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia voi selvittää esimerkiksi yksityisillä lääkäriasemilla. Toisaalta aina voi toimia oman voinnin mukaan: jos elämässäsi on paljon stressinaiheita, ota vitamiinit käyttöön muutamaksi kuukaudeksi.

Miksei tukka jo kasva?

Tuloksia ei tapahdu yhdessä yössä, eikä kuukaudessa. Jo kasvaneista hiuksista ei tule paksumpia, vahvempia tai terveempiä – nehän ovat kuolleita. Vitamiineilla voi vaikuttaa uuteen, vasta kasvavaan osioon, ja pikkuhiljaa hius tuntuu vahvemmalta ja terveemmältä.

Hius kasvaa sentistä kahteen kuukaudessa, joten muutos on hidasta. Kestää vuositolkulla, että vitamiinien voimalla kasvatetut terveet, kiiltävät ja paksut kutrit yltävät olkapäille.

Teksti Nicole Catanese ja Chloe Metzger
Kuvat Adobe Stock ja valmistajat
Toimittanut Ida Suntio