ekologisempi kosmetiikka

15 tapaa pelastaa maailma kylppärissä – vinkit ekologisempiin valintoihin

On aika aloittaa ilmastotalkoot – myös meikkipussissa. Kokosimme vinkit, joiden avulla omatunto kevenee ja ympäristö kiittää.

1. Osta aina vain tarpeeseen

Kosmetiikkateollisuus tuottaa vuosittain 120 miljardia pakkausta, ja yksi kosmetiikkaputeli voi maatua jopa tuhat vuotta. Paras ekoteko on, ettei sorru impulssiostoksiin ja käyttää kylppärin kaapissa olevan kosmetiikan ensin loppuun.

2. Valitse vastuullinen palmuöljy

Joka minuutti maailmassa tuhotaan öljypalmuplantaaseja varten monta jalkapallokentällistä sademetsää, mikä lisää kasvihuonepäästöjä ja siten vauhdittaa ilmastonmuutosta. Samalla monet lajit, kuten orangit, jäävät kodittomiksi. Yhtenä ratkaisuna on kehitetty vastuullinen palmuöljy. RSPO-sertifikaatin sisältämä öljy on valmistettu sademetsiä tuhoamatta. Vastuullista palmuöljyä on esimerkiksi The Body Shopin tuotteissa. Kannattaa muistaa, että kosmetiikka saattaa sisältää palmuöljyä, vaikka sitä ei mainittaisi putelissa. Jokin ainesosa on nimittäin voitu jalostaa palmuöljystä.

The Body Shopin Ginger Body Yogurt
The Body Shopin Ginger Body Yogurtin tehoaineena on inkiväärinjuuriuute, joka jättää ihon ihanan pehmeäksi. 12,90 e.

3. Vältä piilomuoveja

Vaikka kuorivien mikrorakeiden käyttö on vähentynyt, moni tuote sisältää edelleen muovia muissa muodoissa, ja lopulta tuo muovi päätyy vesistöihin. Varmin tapa välttää muovia sisältäväviä tuotteita on valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

4. Lataa kännykkääsi CosmEthics

Olisi hullua yrittää opetella ulkoa, mitkä ainesosat ovat hyväksi ja mitkä haitaksi. Kätevä apu on CosmEthics-sovellus, jolla voi helposti selvittää, onko tuotteen ainesosissa esimerkiksi muovia tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

5. Suhtaudu kriittisesti tuotelupauksiin

”Tuotteen ympäristöystävällisyyttä ei voi päätellä siitä, onko tuote niin kutsutusti synteettinen, luonnonkosmetiikkaa tai vaikkapa vegaaninen. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa koko tuotteen elinkaari, kuten tuotanto, koostumus, kuljetukset, käyttö ja jätteet”, Eeva-Mari Karine Teknokemian Yhdistys ry:stä kertoo.

6. Osta nakua

Naked-tuotteissa ei ole pakkauskäärettä. Edelläkävijä Lush myy esimerkiksi kasvosaippuaa ja -öljyä paloina.

Lushin Banana Skin -kasvoöljypala
Lushin Banana Skin -kasvoöljypala sisältää banaanin lisäksi mango- ja murumuruvoita sekä jojobaöljyä. Herkkupala ehkäisee punoitusta ja kutinaa. 18,95 e.

7. Muuta tottumuksia

”Meikkaan päivittäin, mutta olen karsinut haitallisimmat kosmetiikkatuotteet pois käytöstä. En ole vuosikausiin värjännyt hiuksiani. Hapettavat hiusvärit ovat haitallisimpia, aidot kasvivärit ja suoravärit ovat parempi vaihtoehto. En myöskään lakkaa kynsiäni, rakennekynsistä puhumattakaan.” Kemikaalikimara-blogin pitäjä, ympäristöasiantuntija Anja Nystén kertoo.

8. Tee itse

”Keittiössäni syntyy kuukausittain vähintään vartalonkuorintoja ja naamioita, joihin hyödynnän mitä keittiönkaapeistani löytyy”, tietokirjailija ja hyvinvointiblogi Yellow Moodin kirjoittaja Hannamari Rahkonen vinkkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yellow Moodin kuivasampoo tummille hiuksille:

2 rkl tapiokajauhoa
2 rkl riisijauhoa
½ tl spirulinajauhetta
2–3 rkl tummaa kaakaojauhetta
15–20 tippaa eteeristä laventeliöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon laventeliöljy ja sekoita tasaiseksi lusikalla. Levitä jauheseos kuivumaan laakeaan astiaan 3–6 tunnin ajaksi. Laita valmis kuivasampoo puhtaaseen maustepurkkiin, jossa on annostelua helpottava siiviläosa. Jos olet vaaleahiuksinen, korvaa kaakao- ja spirulinajauheet tapiokajauholla.

9. Suosi uudelleentäytettäviä pakkauksia

Kuka kehittäisi kaupan, josta voisi ostaa lempivoidetta omaan purkkiin? Sitä odotellessa kannattaa kokeilla Kjaer Weis -luonnonkosmetiikkasarjaa, jossa muun muassa ripsivärit ovat kohtuuhintaisia ja uudelleentäytettäviä.

Kjaer Weisin pidentävä ripsiväri
Kjaer Weisin pidentävä ripsiväri loihtii ripsistä pitkät ja erotellut. 34 e.

10. Sisusta kauneimmilla purkeilla

Kosmetiikkapurkit sopivat vaikka koru- rasioiksi tai lahjapakkauksiksi. Hetkinen-luonnonkosmetiikkamerkin ihanat puurasiat on tehty kestävästä ja kierrätettävästä männystä.

Hetkisen käsivoide ravitsee käsien ihoa jojobaöljyyn uutettujen koivunlehtien ansiosta. 33 e.

11. Kierrätä oikein

Nyrkkisääntö on, että pakkaus lajitellaan sen mukaan, mitä materiaalia siinä on yli puolet. Irrota kaikki pakkauksen osat toisistaan ja huuhtele ne lämpimällä vedellä. Tarkista, onko purkin kyljessä nuolista muodostuva kolmio, joka tarkoittaa, että sen voi kierrättää. Useimmat lasiset kosmetiikkapurkit eivät kuulu lasinkeräykseen vaan sekajätteeseen. Puolityhjät kynsilakat, hajuvedet sekä hiuslakat ja deodorantit ovat vaarallista jätettä, jotka eivät kuulu lähiroskikseen.

12. Murra koodi

Muovi ei ole aina vihollinen, sillä muovipakkauksessa tuote säilyy pidempään, ja osan muovipurkeista voi kierrättää. Jokainen kierrätyskerta kuitenkin haurastuttaa muovia, joten ekologisempi vaihtoehto on esimerkiksi kartonkipakkaus. Kaikkea muovia ei voi kierrättää: jos purkki kuuluu sekajätteeseen, siitä kertoo merkintä 03, 3 tai pvc.

13. Etsi muovin vaihtoehtoja

Suomessa kehitetään nyt tohinalla maatuvia pakkauksia, joista tunnetuin lienee Sulapac. Somessa kuhinaa on herättänyt kotimainen Ilona Luonkos, jonka vegaaniset öljypuhdistuskakut on pakattu biohajoaviin rasioihin.

Ilona Luonkos Rebirth -vegaanisella öljynpuhdistuskakulla vedenkestäväkin meikki katoaa kasvoilta hellävaraisesti. 29,95 e.

14. Ryhdy kestoilemaan

Käsistään kätevä ompelee kestovanulaput ja -puhdistusliinat vanhoista pyyhkeistä ja lakanoista. Ekologinen vaihtoehto on myös kotimaisen vaatevalmistajan Kainon jämäpaloista valmistetut kestovanulaput.

Kainon kestovanulaput voi pestä pesukoneessa. 16 e/6 kpl.

15. Usko, että voit vaikuttaa

”On kannustavaa ajatella sitä jätevuorta, joka loppuelämän aikana säästyy, kun tuote ja tapa kerrallaan muuttuu kestävämmäksi. Voimme ostajina muuttaa sitä, mitä yritykset meille tuottavat ja mitä pidetään normaalina”, muistuttaa Zero Waste Finland ry:n varapuheenjohtaja ja Kemikaalicocktail-blogin kirjoittaja Helena Marttila.

Lähteet: Harpeer’s Bazaar, Teknokemia.fi, Nude-kauneusblogi, Ekotuki.fi, Kemikaalicocktail-blogi

Lue myös:

Huolestuttaako mikromuovi? – Näin kierrätät vanhat kosmetiikkatuotteesi oikein

Mistä muovin vähentäminen kannattaa aloittaa? Listasimme helpot vinkit

Luonnonkosmetiikan deodorantit testissä – 2 ylitse muiden!

 

 

Teksti Ida Valpas
Kuvat Valmistajat