Alina Tomnikov: ”Uni on paras kauneushoitoni”

Alina Tomnikoville heleä ja raikas olo lähtee kunnon yöunista. Näyttelijän ulkonäkö muuttuu roolien mukaan, mutta arkena toimii luonnollinen look.

”Kerran tukkani värjättiin tummanruskeaksi roolia varten. Se oli tosi vapauttavaa. Haluaisin tehdä radikaalin muutoksen hiuksiini.”

Kauneuden tunne lähtee sisältä

”Hoidan itseäni varmaan ihan liian vähän: en laitata kynsiäni, hiuslakkani on aina loppu enkä edes omista hiustenkuivaajaa. Minulle kaikista tärkeintä kauneudenhoitoa on nukkuminen. Kauneuden tunne lähtee sisältä, eikä korreloi muiden ihmisten sanojen tai päällä olevien vaatteiden kanssa.

Nukkuminen on minulle välillä haastavaa, kun ajatukset pyörivät päässä. Kuvauksissa yövyn usein eri paikoissa, mutta olen löytänyt rutiineja, jotka auttavat nukahtamaan. Luen joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Jos minulla on meneillään haastava työkausi, luen dekkareita. Ne eivät vaadi suurta itsereflektointia eivätkä aktivoi liikaa.”

Environin AVST Moisturiser 2 -kasvorasva on Alinan tärkein ihonhoitotuote. ”Aamuisin huljautan kasvot kylmällä vedellä ja laitan kasvorasvaa. Jos ulkona paistaa aurinko, lisään kasvoille Dr Dennis Grossin SPF 50 -aurinkovoidetta. En juuri meikkaa arkena.”

Luonnollinen look toimii

”Tykkään luonnollisesta meikkipohjasta ja käytän mahdollisimman vähän puuteria.

Macin Face & Body -meikkivoide on monien meikkaajien suosikkituote. Se tuli vastaan niin monissa kuvauksissa, että päätin ostaa sen itselleni. Sillä saa ihanan kuultavan meikkipohjan.

Minulla on pitkät kulmakarvat, jotka saan asettumaan Lumenen kulmageelillä. Myös ripseni ovat pitkät ja tuuheat, mutta suorat ja harottavat eri suuntiin. Taivutan ne aina. Olen käyttänyt Sensain 38 °C -ripsiväriä niin kauan kuin muistan. Se on ainoa ripsari, joka ei jätä raitoja alaluomelle ja kestää koko päivän.”

Unitakuu! ”Kannan mukanani aina unismaskia ja korvatulppia.”

Kasvohoitoja pigmenttiläiskiin

”Kolmisen vuotta sitten minulle alkoi ilmestyä pigmenttiläiskiä otsaan ja nenän alle. Pelästyin niitä sen verran, että suhteeni aurinkoon muuttui varovaisemmaksi. Eräs maskeeraaja suositteli minulle Environ-ihonhoitosarjaa ja käyn myös pigmenttiongelmiin erikoistuneessa Living Day Spa’ssa kasvohoidossa parin kuukauden välein. Kahden vuoden käyntien jälkeen pigmenttimuutokset ovat jo aika huomaamattomia. Kasvohoito perustuu A-vitamiiniin ja siihen, että iho alkaa korjata itse itseään.”

Rooli määrää tukan värin

”Minulle leikattiin roolia varten otsatukka ja tykkäsin siitä tosi paljon. Haluaisin tehdä jonkun isomman muutoksen hiuksiini, mutta se myös tarkoittaisi, että minun pitäisi hyväksyttää asia kolmelta eri tuotannolta.

Pesen hiukseni kerran viikossa, sillä ne eivät rasvoitu. Pesun jälkeen laitan tyveen hiuspuuteria, sillä vastapestynä tukkani on liian liukas ja lentelee minne sattuu.”

Meikkipussin tärkeimmät tuotteet. Jane Iredalen puuterimaista aurinkosuojaa on helppo lisäillä pitkin päivää.

Rypyt saavat tulla

”Toivon, että ihmiset ajattelevat ensisijaisesti persoonaani eivätkä ulkonäköäni. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä erityyppisiä töitä, mutta olen käynyt läpi myös kapinavaiheen. Yhdessä vaiheessa halusin tehdä vain mahdollisimman rujoja rooleja.

Maskeerauksella on iso merkitys työssäni. Roolihenkilö on sulauma minua ja elementtejä, jotka eivät ole itseäni. Ulkonäkön muuttaminen auttaa hahmon sisäiseen maailmaan siirtymisessä.

Rölli-elokuvassa minulle tehtiin vanhennusmaski. Kasvoihini tehtiin lisäihon avulla juonteita ja ryppyjä, ja maalattiin pisamia ja maksaläiskiä. Maskeeraus kesti lähes viisi tuntia. Tuntui upealta nähdä itsensä siinä maskissa. Mietin, että jos näytän tältä vanhana, niin kyllä sopii! Ihailen maskeeraajien talenttia. He ovat taiteilijoita siinä missä kuvanveistäjätkin.”

Näyttelijä Alina Tomnikov, 31, asuu Helsingissä aviomiehensä, ohjaaja Lauri Laukkasen kanssa. Hän näyttelee toista naispääosaa palkitussa venäläisessä epookkisarjassa Ekaterina. Suomessa hänet nähdään valkokankaalla ja televisiossa ensi keväänä.

Teksti Johanna Piispa
Kuvat Fabian Björk