Kuva: Heli Blåfield

Aikuisiän aknen kukistanut bloggaaja Julia Toivola: ”Hyvä naama- ja hiuspäivä tuo itsevarmuutta”

Aikuisiän akne pakotti bloggaaja Julia Toivolan lisäämään pakkelikerrosta ja piilottelemaan hiustensa takana. Nykyään hän arvostaa hyvää ihoaan ja pitää kiinni luonnollisesta meikkityylistään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei trendivillityksille

”Olen vuosien aikana oppinut tuntemaan omat kasvoni ja sen, millainen meikki tai millaiset sävyt minulle sopivat. Olen tarkka lookistani: jos joskus menen naimisiin, teen meikkini itse. Arkena taputtelen kasvoille CC-voidetta ja aurinkopuuteria ja rajaan huulet Lancômen luottokynällä. Harjaan myös kulmat, sillä pitkät kulmakarvani sojottavat muuten minne sattuu. Arjessa meikkaan ihan sama -asenteella, mutta ulos lähtiessä tykkään vetää pidemmän rituaalin. Silloinkin riittää puoli tuntia. Lisään luomiväriä, valitsen peittävämmän meikkioviteen ja piirrän kajalilla utuiset rajaukset silmiin. Pohjustus on myös tärkeää silloin, kun tietää, että on tulossa pitkä päivä.

Suosin omaa meikkaustyyliäni enkä lähde mukaan uusimpiin trendeihin. Glow-meikki näyttää ihollani rasvaiselta, eikä minun kannata korostaa kasvojeni kumpuilevaa luustoa korostustuotteilla. Tummat huulipunasävyt eivät sovi minulle lainkaan, kierrän kaukaa myös värilliset ripsarit ja liian punertavat luomivärit. Ne saavat minut näyttämään siltä kuin minulla olisi silmätulehdus. Koska en ole niin kokeilunhaluinen, meikkimokia tulee vain harvoin. Tyylillisesti niitä syntyy enemmän. Onneksi olen oppinut, etten lähde enää mukaan ihan jokaiseen kukkakuosiin.

Meikkasin ensimmäisen kerran kuudennella luokalla, tuote taisi olla nudenvärinen huulipuna. Lapsena synttäreideni kohokohta oli, kun sain kosmetologina työskentelevältä tädiltäni meikkejä. Säästin hänen pakettinsa aina viimeiseksi. Testasin innoissani kaikki meikit ja tutustuin jo silloin kalliimpiin merkkeihin.

Koen, että hyvä naama- ja hiuspäivä tuo aika paljon itsevarmuutta. Olen ujohko ihminen: jos otsassani on hirveä finni, en todellakaan kulje kadulla pää pystyssä. Onnistuneella meikillä, tukalla ja asukokonaisuudella on paljon menevämpi olo.

Kärsin parikymppisenä aikuisiän aknesta, ja yritin peittää huonoa ihoani runsaalla pakkelikerroksella. Nykyään less is more. Ystävänikin ovat kommentoineet että on ihanaa, etten meikkaa enää niin paljoa.”

Lancômen huultenrajauskynä on aivan Julian huulten värinen, ja Urban Decayn Naked on hyvä monitoimipaletti etenkin matkoille. ”Siinä on kaikki sävyt, joita tarvitsen. Joskus laitan tumminta kulmiin ja vaaleita korostustuotteena nenänselkään.” YSL:n huulipuna ja Estée Lauderin Double Wear -meikkivoide ovat juhlalookin perusta. ”Meikkivoide pysyy pitkään ja on sopivan tuhti.”

Piilosta finnien kanssa

”Todella vahva Roaccutan-antibioottikuuri oli ainoa, joka auttoi aikuisiän akneeni. Prosessi oli hurja. Kolmen kuukauden kuuri kuivatti jokaikisen limakalvon kropastani, pystyin jopa repimään huulistani nahkaa. Olin kuitenkin onnekas, että sain aknen ensimmäisellä kuurilla kokonaan pois, sillä monella akne palaa vuoden päästä uudestaan. Ennen Roaccutania kokeilen ihan kaikkea. Muutin ruokavaliotani, popsin erilaisia vitamiineja, kokeilin kevyempää antibioottikuuria ja kaiken maailman voiteita. En kuitenkaan antanut aknen syödä itsetuntoani tai lannistaa minua. Tiesin, ettei se ollut täysin minun käsissäni. En halunnut, että iho-ongelmani menisi myös mieleni syövereihin. Yritin vain elää aknen kanssa ja taistella siitä eroon.

Olin hyvä peittelemään akneani. Paiseita ei ikinä tullut koko kasvoihin, vaan aina toiselle puolelle. Peitin ne pitkällä tukallani, ja siitä alkoi myös tupeerauskausi. Mitä enemmän hiuksia, sitä vähemmän ihoa näkyi. Ja jos finnejä ilmestyi otsaan, leikkasin otsatukan. Se oli kuin hide and seekiä finnien kanssa!

Koska minulla on arpeutuva iho, akne jätti kasvoihini paljon kuoppia ja arpia. Kävin laserhoidoissa ja testasin mikroneulausta. Ne auttoivat, mutta vasta monen hoitokerran ja kevyemmän kukkaron jälkeen. Opin kokemuksen jälkeen arvostamaan hyvää ihoa. Aloin meikata vähemmän ja tottua siihen ajatukseen, että näytän hyvältä myös ilman meikkiä.

Meikinpuhdistusrutiinini ei ole 15-vaiheinen, vaan vedän perusputsarilla, kasvovedellä, silmänympärysvoiteella, seerumilla ja kasvovoiteella. Lisäksi kuorin kasvot kerran viikossa. Ihonhoidossa suosin nopeutta ja tehokkuutta. Kärsivällisyyteni ei riitä esimerkiksi puolen tunnin kasvonaamioihin. Olen jo siirtynyt anti-aging-tuotteisiin, sillä mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän pitää pitää huolta ihostaan. Suhtautuminen omaan ulkonäkööni on muuttunut paljon rennommaksi ja sallivammaksi. Arvostan sitä, mitä minulla on ja olen oppinut rakastamaan itseäni. Jos ei ole sinut itsensä kanssa tai jos jokin asia häiritsee, se näkyy kilometrien päähän. Mieluummin otan asenteen, että tämä on se, mitä minulla on ja tällä minä nyt rokkaan.”

Julian tuoreimmat ihastukset ovat Originsin Original Skin- ja Ginzing-sarjat. ”Testasin näitä keväällä Australiassa. Tuotteiden korkeiden suojakertoimien ansiosta en palanut kertaakaan.”

Mystinen hiusongelma

”Minulla on meneillään stressipohjainen hiustenlähtökausi. En ole stressaava ihminen, mutta en keksi mitään muutakaan syytä. Tyynyliina on aamulla täynnä hiuksia, ja kun haron sormillani hiuksiani, kouraan jää kunnon tukko. Sanotaan, että on normaalia, jos käteen jää vetäessä viisi hiusta, minulla jää 50. Kun tajusin ongelman, aloin syödä entistä terveellisemmin ja jätin pois tuotteet, jotka rasittivat päänahkaani. Esimerkiksi kuivasampoo on minulle ehdoton no-no. Se kuivattaa päänahkaani ihan älyttömästi. Arkisin en enää föönaa tukkaani, käytä mitään muotoilutuotteita tai rasita hiuksiani laittamalla niitä kiinni. Vaihdoin sampoot hellävaraisempiin ja lisäsin vitamiineja sekä sisäisesti että ulkoisesti. Olen myös yrittänyt olla ottamatta ongelmasta lisästressiä. Kyllä se tästä.

Stressipohjaiseen hiustenlähtöön on löytynyt apu Sim Sensitive System 4 Bio Botanical -seerumista sekä Cutrinin Bio+ Original Balance -samposta ja hoitoaineesta.

Perus-Julia on laitettuna aina samannäköinen: tuuhea sivujakaus ja vähän laineita. Arki-Julia sen sijaan voi olla mitä tahansa. Minulta ei löydy villiä hiushistoriaa. Olen kangistunut kaavoihini ja juurtunut kultaisiin raitoihini. Teininä värjäsin blondiksi kaupan hiusvärillä, ja lopputulos oli keltainen ja kauhea. Se on villein kokeiluni. Olen huomannut, että hiuksissani pitää olla juuri tietty balanssi tummaa ja vaaleaa. Tyvi ei saa olla liian punertava vaan mahdollisimman kylmä, latvan taas tulee olla lämmin sävyltään. Luottokampaajani onneksi tietää!”

Julia hamstraa hajuvesiä ja vaihtelee niitä mielialan mukaan. ”Aamulla sitrustuoksut herättävät, iltaa kohden tuoksumaailma myskistyy.”

Kuvat: Heli Blåfield.

Lue myös:

YleX-juontaja Alma Hätönen, 28: ”Ulkonäköä ei tarvitse ottaa vakavasti”

Laulaja-lauluntekijä Vilma Alina jakaa parhat vinkkinsä kauneudenhoitoon

Elle.fi: Ellen kauneusbloggaaja Miia Ezen paljastaa meikkipussinsa luottotuotteet

Teksti LINDA FORSS
Kuvat Heli Blåfield