Aikuisiän akne

Aikuisiän akne kuriin – näin hoidat ihoa oikein

Taas näppylöitä!

Aikuisiän akne on usein hormonaalista, ja sen voi laukaista esimerkiksi e-pillereiden aloittaminen tai lopettaminen. Myös pitkittyneellä stressillä saattaa olla vaikutusta aknen puhkeamiseen. Usein aknea vastaan yritetään taistella turhan tujuilla tuotteilla, vaikka todellisuudessa akneihoa tulisi hoitaa lempeästi.

– Akneihon luontainen mikrobikanta on joutunut epätasapainoon, minkä takia sitä olisi erityisen tärkeää hoitaa hellävaraisilla, tulehduksia lievittävillä ja kosteuttavilla tuotteilla, sanoo kosmetologi ja Kauneusmyytinmurtajat– podcastin toinen juontaja Minna Monthan.

Jos aikuisiän akne ei nitisty kotikonstein, on syytä kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Todennäköisesti ongelmaan määrätään lääkevoiteita, antibiootteja tai viimeisenä keinona isotretinoiinikuuri, kuten Roacuttan. Kuuri vähentää ihon talintuotantoa, ja siksi kasvoja on sen aikana erityisen tärkeää kosteuttaa kasvoseerumeiden ja -öljyjen avulla.

Ennaltaehkäise aikuisiän akne:

Kokeile, olisiko maitotuotteiden tai sokerin käytön vähentämisellä vaikutusta ihosi kuntoon. Varmista myös, että saat päivittäin tarvittavat vitamiinit sekä hiven- ja mineraaliaineet.

Vältä näitä tuotteita:

Mekaaniset kuorinnat eivät sovellu akneiholle. Vältä myös ihon hydrolipidikalvoa vahingoittavia, voimakkaita puhdistusgeelejä ja -vaahtoja.

Kokeile näitä tuotteita:

1. Suomalaisen Unna Nordicin koivunmahlaa ja katajavettä sisältävä hoitovesi kosteuttaa ja tasapainottaa ihon toimintoja. 28 e.

2. Ducrayn Keracnyl Repair Cream -voide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa aknekuurin aikana. Voide myös tasapainottaa ihon ulointa suojakerrosta. 17 e.

3. Puhdistusöljyn käyttäminen kasvojen pesun ensimmäisessä vaiheessa on näppärä keino ehkäistä ihon kuivumista. Whamisa Organic Flowers Cleansing Oil sulattaa meikit pois hellävaraisesti. 31,90 e.

4. Atopik Balance Akne -geelin sisältämä antimikrobinen salisyylihappo auttaa taistossa finnejä vastaan. Mukana olevat prebiootit vahvistavat ihon luontaista puolustuskykyä. 15,90 e.

5. Huulten kuivuminen on tuttua melkein jokaiselle aknelääkityksen syöneelle. Yöksi huulille levitettävä Kiehlś Buttermask for Lips -naamio tuo kaivattua helpotusta. 25 e.

Lue myös:

Aikuisiän aknen kukistanut bloggaaja Julia Toivola: ”Hyvä naama- ja hiuspäivä tuo itsevarmuutta”

5 asiaa, jotka saattavat pahentaa aknea

3 helppoa vinkkiä päästä eroon aknearvista

Teksti Maria Lieto
Kuvat Imaxtree ja valmistajat