Mies, älä lähde mukaan PMS:ään

Tässäpä parisuhteen pelastava vinkki kaikille, joiden puolisolla on kuukautiskierto.

*mies tai nainen tai kumppani.

Minulla on ystävä, jonka kanssa vitsailemme PMS-ambulanssista. Se olisi kuin jätskiauto (tai ehkä pikemminkin maija), joka ajaisi pitkin maita ja mantuja kidnapaten kyytiinsä kaikki PMS:n kourissa elämäänsä tuhoavat naiset. Takaovet auki, nainen konttiin ja äkkiä ovet kiinni. Matka jatkuu seuraavaan osoitteeseen.

Auto kuljettaisi naiset kokopehmustettuun ja äänieristettyyn huoneeseen. Perään heittäisiin suklaalevyjä ja siellä naisten annettaisiin raadella itseään ja toisiaan rauhassa, kunnes ovat taas siviilisaatiokelpoisia. PMS-ambulanssiin voisi tehdä kuukausitilauksen, tai sitten sen voisi hälyttää paikalle omasta tai puolison toimesta kertajärjestelynä.

Kyseenalainen konseptimme olisi mielestämme hyvä siksi, että PMS:n aiheuttamat hormoniheittelyt saattavat olla joillakin naisilla niin voimakkaat, etteivät he välttämättä osaa tunnistaa omaa tai muiden parasta. Näin heidät saisi estettyä tekemästä mitään peruuttamatonta (kuten haastamasta riitaa, haluamasta erota, ottamasta loparit) silloin, kun heidän arviointikykynsä on heikentynyt progesteronin ja estrogeenin laskun myötä.

Niin kauan, kun PMS-ambulanssi ei vielä liikennöi, suosittelen kuitenkin PMS-kuningatarten läheisille kahta elämää pelastavaa vinkkiä:

1. Älä lähde mukaan PMS:ään. Kun olet henkilön kanssa, jonka keho valmistuu kuukautisiin, älä reagoi tunteella, äläkä edes järjellä. Anna juttujen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Verbaalisen vastineen sijaan anna läheisyyttä, haleja, huomiota ja huolehdi kiukuttelijan verensokerista, sillä matala verensokeri on PMS:lle kuin bensaa liekeille.

HUOM: Tärkeät ja vakavat puheenaiheet otetaan pöydälle AINA kierron kahden ensimmäisen viikon aikana, ei ikinä luteaalivaiheessa!

2. Mistä sitten tietää, milloin on oikeasti vakavan keskustelun aika ja milloin haasteisiin tulee suhtautua PMS-varauksella? Nykytekniikka auttaa! Esimerkiksi Clue on kuukautiskierron träkkäykseen tarkoitettu sovellus, jonka parisuhteen molemmat osapuolet voivat ladata. Sinne kuukautiskierrolliset henkilöt merkkaavat kuukautisensa ja äppi ennustaa PMS:n, joka näkyy kiertoa seuraavalle osapuolelle. Kätevää, kätevää, kätevää!

Kun PMS:n ajankohta on ennustettavissa ja molempien (tai kaikkien) suhteessa olevien tiedossa, voi yhdessäolon määrää, reissuja ja aktiviteettivalintoja suunnitella ennaltaehkäisten suurimmat konfliktit.

Ehkä lopulta PMS-ambulanssiakaan ei enää tarvita, kun PMS:ään opitaan suhtautumaan asian vaatimalla vakavuudella – eli ei vakavasti ensinkään.

PS. Jos huomasit viihdyttyväsi PMS-ambulanssista, suosittelen lukemaan myös jo kohta kolme vuotta vanhan, mutta edelleen tieteellisesti täysin pätevän teoriani kuukautiskierron vaikutuksesta parinvalintaan.