Olisiko aika mennä parisuhdekartoitukseen?

Olisiko teillä aikaa keskustella pariterapiasta ilman ahdistumista? Hienoa!

Kaupallinen yhteistyö: Terapiatalo Noste

Pariterapia. Nyt puhutaan siitä. Mutta puhutaan ensin vähän rakkaudesta, koska ne kai liittyvät hyvin läheisesti toisiinsa… Siispä aloitan uudestaan:

Rakkaussuhteet. Ne kaikista kauneimmat, tärkeimmät ja elämää mullistavimmat jutut… ja samalla ne kaikista kivuliaimmat, vaikeimmat ja (nykyään) häilyvimmät asiat elämissämme.

Teininä luulin, että rakkaus ja sen menettäminen on vaikeaa vain siksi, että olen lapsi. Aikuisena olen huomannut, että rakkaus on vielä vaikeampaa nyt, koska sydänsurujen keskellä ei voi kiukutella auktoriteeteille, itkeä päivätyökseen ja pukea suruhuntua kouluun (kyllä, tein niin), vaan pitää edelleen maksaa laskuja, olla siistin näköinen töissä ja hymyillä kameralle. Se on yhteiskunnan yksi kohtuuttomimpia vaatimuksia.

Me ihmiset olemme pohjimmiltamme kaikki niin rikki. Kaikkia on kohdeltu kaltoin jossain muodossa, jossain kohtaa elämää, ja niistä muodostuneet haavamme vaikuttavat kaikessa tekemisessämme, erityisesti läheisimmissä suhteissamme.

Kun kaksi epätäydellistä ja rikkinäistä ihmistä muodostavat läheisen ja intiimin suhteen, on oletettavaa, ettei suhteestakaan tule täydellistä ja ehjää. Ja se tavallaan onkin rakkauden pointti. Olla silti yhdessä ja päättää rakastaa silti. Rakkaus antaa meille kasvualustan kehittyä paremmaksi ja osoittaa meille kipeät kohtamme, jotta voisimme kohdistaa niihin huomiomme ja parantavat kätemme. Tämä ei ole kaunista, vaan aika rumaa. Sitä rakkaus on välillä.

Miten me epätäydelliset ihmiset kipukohtinemme sitten täällä toistemme kanssa oikein selviämme? Niinpä. Emme me oikein selviäkään. Ihmiset tuntuvat vaihtavan kumppania tiheään, passivoituvan suhteen edetessä tai ryhtyvän epärehelliseen toimintaan, koska se on kai helpompaa, kuin kohdata omat epävarmuudet ja heikkoudet.

Toki osa meistä tuntuu haldaavan tämän rakkaussuhdepuolen(kin) jotenkin muita paremmin. Mitä ihmettä he oikein tekevät?

No, sen ainakin tiedän, että he tekevät niitä kuuluisia töitä. Ja yksi niistä töistä voi olla terapia – yksin ja yhdessä. He menevät ja keskustelevat ammattilaisen kanssa siitä, mikä juuri heidän suhteessa nostaa päätään kerta toisensa jälkeen. Mikä on se kohta, mistä ei tunnuta pääsevän kahdestaan yli eikä ympäri, vaikka miten päin keskustellaan?

Monesti voimakkaat tunteet ja niistä aiheutuva huono kommunikaatio myös vaikeuttaa sinällään ”yksinkertaisten” asioiden käsittelyä. Ja tässä välituomarina toimiva terapeutti, joka osaa pointata sokeat pisteet, voi olla korvaamaton apu matkalla yhteisymmärrykseen.

Minusta on hassua, että me ihmiset hankimme täysin suvereenisti apua terveydellisiin vaivoihimme, palkkaamme personal trainerin kehittääksemme fysiikkaamme, kuuntelemme eksperttien näkemyksiä meitä kiinnostavaan tieteen- tai taiteenalaan ja kun lempikenkämme menee rikki, viemme ne suutarille.

Jostain syystä kuitenkin silloin, kun meille kaikista rakkaimman ihmisen kanssa ilmaantuu ongelmia, olemme hyvällä omatunnolla avuttomia, koska terapiahan on hulluille aivan siinä missä suutaritkin niille raukoille, jotka eivät syntyneet kenkienkorjaustaitojen kanssa.

pariterapia

Mitä jos koko maailma olisikin vain rakentunut niin, että haluaisimme pitää ensisijaisesti huolen meille kaikista tärkeimmästä? Ja uskaltaisimme olla avun tarpeessa silloin, kun oikeasti olemme?

Kukaan meistä ei ole saanut koulutusta siihen, miten rakastetaan ja tullaan rakastetuksi, miten intiimiyttä käsitellään ja omia kipukohtia sanoitetaan. Kaikki me olemme (onneksemme ja kiroukseksemme) yhtä ulapalla, mutta onneksi tätä varten on vihkiytynyt ammattikunta.

Terapeutit. Nuo kaiken kuulleet ja nähneet, tuomitsemattomat ja kenenkään puolelle asettumattomat hähmäisten tunteiden konkretisoijat.

Olen itse käynyt elämäni aikana sekä yksilö- että pariterapiassa. Ne ovat olleet yksiä parhaiten käytettyjä eurojani, vaikken nyt ihan hirveästi ole käynytkään. Alle kymmenenkin kertaa on ollut iso juttu. Jos jotain toivoisinkin, niin matalampaa kynnystä mennä terapiaan. Sekä henkistä (terapiaan liittyvä täysin turha häpeä), että taloudellista kynnystä.

pariterapia

Olenkin aivan suunnattoman iloinen yhteistyöstäni Terapiatalo Nosteen kanssa! Noste on uusi terapiapalveluita tarjoava yritys, jonka listoilla on vain ”kovia ammattilaisia” eli psykoterapeutteja, psykologeja ja psykiatreja.

Noste tarjoaa ihmissuhdekartoitusta tutustumishintaan 49 €, mikä on mielestäni aika kiva hinta ekalle kerralle! Toki ekan 45 minuutin aikana ei välttämättä ehdi mennä heti kovin syviin vesiin, mutta sen aikana ainakin ehtii kartoittamaan missä mennään, ja miten tästä nyt eteenpäin. Kartoitukseen voi mennä yksin tai yhdessä parin kanssa.

Toki ihmissuhdekartoitukseen tullessa ei tarvitse mietityttää ainoastaan parisuhde, vaan vastaanotolle voi mennä myös perhe-, työ- ja ystävyyssuhteidenkin takia! Lähin ihmissuhteesi voi olla myös monisuhde (parisuhde onkin terminä nykyään vähän ongelmallinen, jos sinulla onkin kaksi kumppania).

pariterapia

Jos itse uisin rahassa, haluaisin käydä säännöllisesti sekä yksilö- että pariterapiassa minulle rakkaan tai rakkaiden ihmisten kanssa. Miksikö? No, ehkä olen siitä vähän hullu, että rakastan puida elämää ja suhteita, mutta samalla koen sen äärimmäisen palkitsevaksi. Jatkuvasti syventyvä taju omiin toimintamalleihin liittyen on koukuttavaa. Ja koukuttavaa on oivaltaa myös, että parisuhteissakin voi kehittyä.

Täältä voit tutustua Terapiatalo Nosteen ihmissuhdekartoitukseen ja halutessasi varata itsellesi ajan haluamallesi terapeutille. Toimipaikkoja on niin Helsingissä kuin sen ulkopuolellakin!

Pidetään huolta. <3

Kaupallinen yhteistyö Terapiatalo Noste