Sinkun tarpeet ja arvot

Tämän viikon Jenny+ jakso oli hyvää settiä. Ei pelkästään siksi, että siinä käsiteltiin yhtä lempiaiheistani eli eri tapoja olla ihmissuhteessa ja rakastaa, vaan myös siksi, että siinä vieraili fiksu ja filmaattinen, tuleva kanssapodcast-hostini (tästä lisää sooner than you know!), aina drinksu kädessä ja punch line hihassa, Jenni Janakka!

Jenni tiivisti mielestäni loistavasti sinkkuudesta: ”Mun mielestä olis tärkee puhua siitä, että miten sinkkuihminen pääsee tuntee itsensä tärkeeksi ja tarvituksi. Koska sehän on hirveen primitiivinen meissä jokaisessa elävä tunne. Mikään ei oo niin ihanaa kun se että saa kokea sen, että mua tarvitaan, mun panosta, mun aikaani.”

Sinkkuus yleistyy. Ei voi enää sanoa, että sinkkuus olisi välivaihe ennen kuin löytää elinikäisen kumppanin vierelleen, vaan sinkkuus on sitä elämää itseään, joillekin se on tietoinen valinta ja omiin tarpeisiin soveltuva elämäntapa. Koska nykysinkut saattavat siis olla onnellisesti valinneet sinkkuutensa, on minunkin mielestäni relevanttia miettiä, minkälaisia ihmissuhteita sinkun elämään voi kuulua? Kuinka olla sosiaalisesti, emotionaalisesti ja seksuaalisesti onnellinen sinkku? Toisin sanoen miten meidän tulisi päivittää tätä sinkku/seurusteleva -dikotomiaa ja missä kohtaa laventaa sinkkuuden käsitystä? 

Jotkuthan virheellisesti luulevat, että kaikki sinkut elävät selibaatissa, tunnelukossa ja yksin kotona niin kauan, kunnes Se Oikea osuu kohdalle, ja sitten mennään rytinällä parisuhteeseen. Huomasin tämän, kun pyhää sinkkuuttani kyseenalaistettiin deittaillessani samaa kundia pidemmän aikaa. ”Ei se mikään sinkku enää ole, kun matkustavatkin yhdessä!” Breaking news: myös sinkut nauttivat matkustelusta, kuhertelusta, seksistä, läheisyydestä, treffeistä, rennoista koti-illoista ja arjen sekä juhlan jakamisesta jonkun kanssa. Miksi se seurustelukortti pitää vetää joka kerta, kun joku ihastuu, rakastuu tai harrastaa hyvää seksiä? On pian vuosi 2019, me pystymme kyllä parempaan.

Sinkkuuden ahtaasta boksista olen kirjoittanut aiemminkin, mutta palaan näköjään aiheeseen taas, koska sille on tarvetta. Sinkkuus merkitsee jokaiselle sinkulle eri asioita.

Itse koen sinkkuuden niin, että se on ennen kaikkea mielentila. Se on vapautta valita, vapautta priorisoida. Sinkkuus on vapautta tuntea. Sinkkuus ei määritä sitä kenestä tykkää, kenen kanssa viettää aikaa, kuinka usein yönsä nukkuu yksin ja kuinka usein kaksin, kolmin tai nelisteen. Sinkku on vastuussa vain itsestään ja hän määrittää sekä luo elämäänsä joka päivä uudelleen. Sinkkuus on dynaamista ja suuri osa sen taikaa piilee siinä, että kun aamulla lähtee ovesta, ei tiedä, milloin tulee takaisin. Se voi olla tunnin päästä, se voi olla ensi viikolla. Sinkkuus voi olla sitä, ettei tee sinkkuudellaan mitään erityistä tai hyödynnä sen parhaita puolia, mutta tieto siitä, että niin voisi ja saisi tehdä, tuo mielenrauhan. Sitä sinkkuus merkitsee minulle.

Minulle yksi merkittävimpiä oivalluksia elämässäni on ollut löytää arvoni. Ne melko muuttumattomat, minuuteni muodostamat arvot, joiden pohjalta reagoin kaikkeen ympärilläni. Kolmesta elämäni tärkeimmästä arvosta yksi on vapaus. Sinkkuudessa se pääsee toteutumaan helposti. Parisuhde ei välttämättä ole minulle mahdoton konsepti, mutta siinä vapautta pitäisi pohtia ja määritellä uudelleen sekä varmistaa, että se tulee kuulluksi, vaikka tiettyjä rajoja asetettaisiinkin. Tällä hetkellä, urani alussa olevana, nuorena ja kunnianhimoisena yrittäjänä, en ole valmis kompromissaamaan vapauttani, mutta voihan se olla, että joskus elämäntilanteeni on erilainen.

Kuvat: Veera Bianca

Kiinnostaisi tietää, mitä sinkkuus merkitsee sinulle? Oletko onnellinen sinkku? Tuleeko tarpeesi emotionaalisena, seksuaalisena ja ja sosiaalisena olentona paremmin kohdatuksi nyt kuin parisuhteessa? Miten arvosi toteutuu sinkkuudessa? Onko sinkkuus sinulle valinta vai olosuhteiden pakko?