Helikopterilla itärajalle

 

Mikä on himpun verran parempaa kuin mennä itärajalle? (Tiedän, vaikea kysymys.) No, tietenkin mennä itärajalle helikopterilla! Marraskuussa. Tekoturkikseen, tekoturkispipoon ja korkkareihin sonnustautuneena. Tsekkailemaan Suomen ensimmäistä outlet-kylää Zsaria, joka aukeaa kaikelle kansalle huomenna torstaina. Zsar kutsui minut ystävällisesti katsastamaan meiningit ennen avajaisia, ilmateitse.

Heräsin kuudelta. Join kahvit, sudin naamani kuntoon ja lähdin Malmin lentokentälle. Tai koitin, mutta koska bussit ja aamuruuhka ja bussivaihdot ja myöhästymiset ja Reittiopasta selatessa jäätyvät näpit, en lopulta tiennyt enää missä olin ja ehtisinkö ajoissa, joten täytyi tehdä klassiset eli soittaa taksi, jonka olisi tietysti voinut soittaa jo heti alun alkaen ennen kuin lähtee sohimaan yhtään minnekään ja vaarantamaan terveyttään overknee-sukissaan. Haluaisiko joku kertoa, miksi talvi, julkinen liikenne ja Kaisa Merelä on sellainen kombinaatio, että jossain vaiheessa on aina pakko soittaa taksi, kun varpaissa ei ole tuntoa ja hermo meni bussin mukana, johon ei ehtinyt?

No, onneksi perillä pääsi lämpimään kopteriin ja turvalliseen kyytiin katselemaan auringonnousua.

Varpaat lämpenivät pikkuhijaa samalla kun maisemat vilisi alla. Tosiaan, nappasin ex-poikaystävänänikin tunnetun Samuelin mukaan reissuun. Tällä kertaa case ei kuitenkaan ollut romanttinen kopteriajelu (vaikka se olisikin ollut aika #kaisambustyle), vaan hän oli messissä valokuvaajana. Tämä kuulostaa ällöttävältä hehkutukselta, mutta ihanaa kun voi edelleen tehdä töitä yhdessä! Kivoja tyyppejä on maailmassa vähän, siksi ne ovat niin tärkeitä. Samuel on myös yksi parhaista tuntemistani valokuvaajista ja meidän tiimityö on kuvaustilanteissa vaivatonta. Eksät best!

Siinä se on: Zsar työn alla. Kylämäiseksi rakennettu kauppakeskus pitää sisällään huippumerkkien (Armani, Boss, Guess, Adidas…) liikkeitä ja kaikki myydään tietenkin outlet-hinnoin, eli 30-70% edullisemmin kuin normaalisti.

Harmi sinällään, että pääsimme itse kohteeseen asti, mutta emme voineet tehdä ostoksia, sillä mesta aukeaa vasta torstaina. Tyydyimme sitten ihastelemaan työn etenemistä näyteikkunoista ja napsimaan bostailukuvia raksakamat päällä. Pitää visiteerata Zsar uudelleen sitten, kun siellä saa näivettää lompakkoaankin!

”Miksi lähtisin itärajalle shoppailemaan?”, saatat miettiä. Itseasiassa Vaalimaalle ajaa teitse vain 80 minuuttia Helsingistä, mikä ei ole kovin paljon, jos tarkoituksena on hankkia kerralla kunnolla laadukkaita kledjuja ja tehdä samalla isosti säästöä. Me suomalaisethan rakastamme sitä, kun teemme säästöä.

Mikäli siis tänä jouluna haluaa hemmotella läheisiään (tai itseään) luksustuotteilla, voi reissu Zsariin olla hyvä idea. Paikka on kokemisen arvoinen kyllä muutenkin arkkitehtuurin ja persoonallisen tunnelman kannalta. Olo on vähän kuin ulkomailla jossain pikkukylässä. Ja eipä sinne ulkomaille kovin pitkä matka Zsarista olekaan, hehheh.

Kuvat: Samuel Glassar

No, nyt tiedätte mikä on parempaa kuin itärajalle meneminen. Tosin, tämä eteläinen itärajareissu kilpailee aika kovaa Pohjois-Karjala-itärajailun kanssa. Pohjois-Karjala on minun sydänpaikkani ja viime kesänä vietin siellä aikaa niin idässä, ettei puhelimen netti tai edes kenttä toiminut kunnolla ja sai keskittyä vain olennaiseen, eli kesäilyyn rakkaiden kanssa. No, raja kuin raja, idässä siellä on tunnelmaa!