Miehet, jotka vaikeilevat kondomin kanssa – turn off

Kaupallinen yhteistyö: RFSU

Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan millainen maailma olisi, jos kondomia ei olisi keksitty?

Minä pysähdyin, kun kuulin RFSU:n #dearcondom -kampanjasta. Tajusin, miten huono oma suhtautumisenikin osittain oli kondomeita kohtaan. Miten aiemmin eläinten suolista tai pellavakankaasta ja nykyisin lateksista valmistettu kortsu onkin saanut tunnelman ja tunnon pilaajan maineen, vaikka se on mahdollistanut meille alunperinkin niin paljon vapaamman ja turvallisemman seksielämän?

Kuvittele, jos jokaisen seksikumppanin kohdalla pitäisi ottaa riski, että saattaa saada taudin tai lopulta vaikka kuolla. Jep, eipä se kortsu nyt niin paha vaihtoehto olekaan.

#dearcondom-kampanja haluaa muuttaa puhetta, jota kohdistamme kondomille. Usein kondomin kanssa mutistaan ”v*tun kondomi”, vaikka oikeastaan ilman kondomia koko kaunis kohtaaminen ei olisi välttämättä mahdollinen.

Yhtään ketään syyllistämättä sanon tämän nyt ihan suoraan: miehet jotka vaikeilevat kumin kanssa, ovat super turn off.

Kondomin turhautunut etsiminen, pakkauksen passiivisaggressiivinen räpellys auki, mutiseminen niistä v*tun kondomista tai ehdottaminen seksiä ilman kondomia se vasta tunnelman pilaakin. Hetken huumassa kondomittomaan seksiin on helppo ajautua, mutta kun asiaa ajatellaan tarkemmin, liittyy kondomin käyttöön käytännön tason lisäksi myös ideologinen taso.

Joidenkin miesten voi olla vaikea hahmottaa, miten luottamusta herättävää ja seksikästä se on, kun he laittavat kondomin kiihkon lomassa mitään kyselemättä ja siitä ongelmaa tekemättä. Sujuvasti, itsevarmasti, asiaankuuluvasti.

Kondomin käyttäminen ei pelkästään implikoi arvostusta uutta seksikumppania kohtaan, vaan ennen kaikkea arvostusta itseään kohtaan. Mikäli vaikutelman omaa terveyttään ja kehoaan arvostavasta ihmisestä voi seksin aikana välittää toiselle, on pisteet varmasti kerätty. Naisena on helppo antautua ja rentoutua miehen seurassa, johon voi luottaa, ja josta näkee, että tällä tyypillä on homma hallussa.

Ja luottamuksesta, rentoutumisesta ja antautumisestahan kaikki nautinto lähtee.

Eikä kondomi tietenkään pelkästään miehen vastuulla ole – se on yhteinen ehkäisyväline. Omassa elämässäni olen kuitenkin päässyt näkemään lähietäisyydeltä vain miesten suhtautumisia kondomeihin, ja mielestäni yleisessä asenteessa olisi korjattavaa. Olenpa nähnyt myös, miten homma hoidetaan todella tyylikkäästi, silmänräpäyksessä, aivan huomaamatta ja samalla huomioiden minua. Todellakin pisteet.

Okei, laitetaan ehkäisyvalistajan rooli sivuun, ja myönnetään, ettei kondomin käyttö ole minunkaan intohimoni. Siinä missä miesten yleisessä asenteessa on korjattavaa, niin on kyllä omassanikin. Kortsu blokkaa hieman tuntoa, saattaa heikentää erektiota, sen pukeminen saattaa katkaista tilanteen juuri niin kohtalokkaasti, ettei samaa flow’ta saa enää kiinni.

Uskon silti, että kondominegatiivisuus on osittain myös opittua. Sen pukemisesta ja kaikesta siihen liittyvästä voi myös halutessaan tehdä taidetta. Kyse on siitä, näkeekö kondomin itse tilanteen mahdollistajana, vai ylimääräisenä riesana.

Itseasiassa kondomittomaan seksiin liittyy tautien ja raskauksien lisäksi myös muita pohtimisen arvoisia seikkoja. Välitön ihokontakti limakalvoilla ei pelkästään tunnu paremmalta, vaan siinä päästää toisen myös astetta lähemmäksi itseään. Itseasiassa fyysisesti niin lähelle, kuin mahdollista. Suojaamattomassa seksissä sekoittuu muutakin kuin seksuaalienergia, nimittäin nesteet ja bakteerikanta.

On tavallaan outoa, että ilman kondomia panemista pidetään vielä jossain määrin ”normina”, kun oikeastaan se on aika iso juttu. Ei ole ihan sama, kenen kanssa kaikista intiimimpiä nesteitään vaihtaa. Kondomittomoman seksin voisi ajatella olevan seksuaalinen tapa jakaa äärimmäinen luottamus toisen ihmisen kanssa, ja siihen saatetaan tarvita vähän enemmän alle kuin ”oon käynyt testeissä ja oon ihan terve” -tokaisu.

Kuvat: Tiia Nyholm

Pakollinen feministikaneetti loppuun: ”En pidä kondomeista” on ehkä lapsellisinta mitä olen kuullut. Shit sherlock! Itsehän satun rakastamaan niitä. Miesten kondomivaikeilu on osa orgasmipostauksessakin mainittua peniskeskeistä seksikulttuuria, jossa miehen ”en pidä kondomeista” on riittävä argumentti sille, ettei sitä sitten käytetä. 

Condom is the new no condom!

PS. #dearcondom-kampanjalla on ehkä inspiroivin, kuumin ja koskettavin lyhäri ikinä. Kylmät väreet taattu!