Alan rajoittaa räpin kuuntelua

Olen tullut siihen tulokseen, että olen kaupallisen amerikkalaisen räpin/hip hopin/poppiräpin väärinkäyttäjä. Aavistuksia tällaisesta väärinkäytöstä on ollut aiemminkin, mutta tänään lounaan jälkeisessä meditaatiossa se realisoitui minulle tavalla, joka motivoi ottamaan asian astetta vakavammin: minun on pakko alkaa rajoittaa tämän musiikin kuuntelua samalla tavoin, kun rajoitan kahvia, urheilua, päihteitä, veden juontia, herkkuja, treffejä ja parisuhteeseen ryhtymistä.

Jotta ymmärtäisitte tilanteen vakavuuden, sanottakoon, että saatan helposti kuunnella amerikkalaista, rytmikästä, modernia, autotunetettua musiikkia, jonka lyriikat muodostuvat 90%:sesti sanoista bitch, pussy, money, fuck, n**** ja hoe noin 9 tuntia päivässä. Jostain syystä tämä ei tuota minulle ongelmaa, sillä kyseinen musiikki soi muutenkin koko ajan päässäni, joten kun laitan sen soimaan stereoista tai nappikuulokkeista, se ei juuri häiritse sisäistä maailmaani, vaan päin vastoin – istuu siihen täydellisesti ja täydentää sieltä puuttuvat yksityiskohdat, kuten skrrrt, wuh, water, damn tai splash, jotka päässä soivasta musiikistani olivat syystä tai toisesta jääneet pois.

Rap-musiikki sinällään ei ole ongelma – rakastan sitä – vaan se, mitä se uusimpien aavistusteni mukaan tekee pulssilleni, verenpaineelleni ja yleiselle suorituskyvylleni työssäni. Olen jo puolen päivän aikaan yleensä niin stresseissä ja ylikuormittunut räppiarjessani, ettei mikään saa minua rentoutumaan. Olen niin ladattu dollareilla ja pyllyillä, että energia kääntyy itseään vastaan ja päädyn vain sätkimään maassa ja rukoilemaan apua, kun mieleni ei rauhoitu edes hetkeksi, jotta pystyisin keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Kaupallinen amerikkalainen räppi on täydellinen huumeruisku silloin, kun on saatava jotakin aikaan. Se voi olla vaikkapa siivoamista, treenaamista, itsetunnon kohotusta ennen tärkeää palaveria tai ihan vain halua olla iloisempi, energisempi ja itsevarmempi ihminen. Täydellistä se on myös silloin, kun itsestään tarvitsee kaivaa esiin twerkkikuningatar. Nuoruuteni intensiivinen tanssiharrastamisenihan ylipäätään minut on aivopessyt tämän musiikkikulttuurin pariin. Mutta samalla tavoin, kuin yksi kuppi kahvia antaa energiaa ja pannullisten kittaaminen päivittäin poistaa kahvin ihanan huumaavan vaikutuksen, amerikkalainen pussy-räppi toimii about samalla tavalla. Sen hienous puuroutuu. Tai sitten se laittaa päälle sellaiset tärinät, ettei niistä selvitä ilman muita huumeita. Toistaiseksi olen kokeillut reishiä, pakuria, kamomillaa ja hiilihydraatteja.

Minulla oli muuten joitain vuosia sitten pitkään jääkaapin ovessa lappu, jossa luki gangsta rap & coffee made me do it. En edes halua tietää, mitä kaikkea ne ovat minulla laittaneet alulle. Luultavasti kaiken, mitä ikinä olen saanut aikaan tässä elämässä.

Tottakai tästä voi siirtyä pohtimaan myös sitä, miksi ylipäätään tarvitsemme (tarvitsen) stimuloivia asioita, jotka vetävät pois harmaalta alueelta asennemuijailemaan. Buustaanko itseni ihmiseksi, joka kykenee modernin maailman vaatimuksiin, vai teenkö vain asioita, joista nautin? Esimerkiksi amerikkalaisen kaupallisen räpin vaikutus minuun on niin suuri, että jos en ole kuunnellut sitä kuukausiin, saatan muuttua ihan eri ihmiseksi. Ja kun sitten kuulen pitkän tauon jälkeen Nickin kimakat riimittelyt ja äännähtelyt, Migosin laiskahkosti luettelevan soundin tai Cardin päin pläsiä iskevän uhon, muistan taas miksi elämä olikaan niin elämisen arvoista. Sitten menetän yöunet ja tanssin yksin aamuneljään olohuoneessani.

Summa summarum, aloitan räppiannostelun pitääkseni pyhää rakkauttani yllä sitä kohtaan. Tänään saan vain 4 tuntia. Nyt (kello 16) siitä on käytetty vähän yli puolet.

PS. Tämä teksti on kirjoitettu päässä maanisesti soiden kappale FEFE.