5 x terveellisempi vaihtoehto keittiön kaappiin

Kaupallinen yhteistyö: Stoorla

Kenen ruokavalio kaipaa kesän jäljiltä pientä ryhtiliikettä? Hep! Kesällä tulee vähän syötyä mitä sattuu, juotua mitä sattuu, nukuttua missä sattuu (jos ylipäätään nukkuu) ja muutenkin elettyä ilman rutiineja. Se on ihanaa. Siitä tietää kuitenkin arjen ja syksyn laskeutuneen, kun on puolestaan vähintään yhtä ihanaa olla kotona omien ruokien ja rutiinien äärellä ja käydä omaan sänkyyn nukkumaan onnellisena siitä, ettei ole missään muualla. Ja mikä parasta, aamulla saa omaa lempikahvia oman kahvimyllyn kautta.

Kun kreisikesältä palaa kotiin, saattaa jääkaapista löytyä valon lisäksi sipuleita, jokin rasia, jota ei välttämättä halua avata, parhaat päivänsä elänyt puoliksi juotu punkkupullo ja nahistunut paprika. Silloin on aika kivaa saada viesti puhelimeen, että tilauksesi Stoorlalta on nyt haettavissa postista. Ensin tietty koemaistetaan vielä punkku, ennen kuin se pulputetaan viemäristä alas. Noin. Uusi alku.

Ja siis kyllä, tilasin ruokaa netistä. Stoorla on Suomen ensimmäinen verkkokauppakeskus. Stoorlasta voi siis tilata samalla kertaa vaikkapa highlighterin, kombuchaa ja veneen. Kuulostaako hasardilta? Niin minustakin. Juuri sen verran hasardilta, että konseptin toimivuutta oli pakko kokeilla. Sen verran täytyy tosin tuottaa pettymys, että jahtia en tilannut. Stoorla on itseasiassa vielä kehitteillä ja siksi osa kategorioista odottaa vielä julkistamistaan. Tällä hetkellä saatavilla on hyvinvointi– ja kauneuspuoli, joten pääsin tilailemaan tuotteita näiden puitteissa. Kauneuspuoli jäi tosin testattavaksi ensi kertaan, sillä terveysherkut veivät ylläripylläri mennessään.

Tosi monet peruskeittiön perusruoka-aineet ovat korvattavissa terveellisimmillä vaihtoehdoilla. Tästähän kaikki aina puhuvat. Mitä se käytännössä voisi sitten olla? No, tässä muutama kokeilemisen arvoinen tuote Stoorlasta korvamaan karkit, sipsit, pastan, murot ja limsan.

Ravitsevat myslit & granolat ilman lisättyä sokeria

Primrose’s Kitchenin granolat ja mysli ovat vaativaan ja terveystietoiseen makuun tehtyjä luksusmyslejä, joissa ei ole valkoista sokeria, gluteenia eikä lisäaineita. Makuparit kuten appelsiini-cashew, kaakao-kesäkurpitsa ja punajuuri-inkivääri haastavat makuaistia juuri sen verran, että kulhollinen rapisevaa tyydyttää nälän lisäksi sielun. En tiedä lasten mausta, mutta voisin veikata, että nämä myslit ovat enemmän ”aikuiseen makuun”. Maittavan makunsa lisäksi ne ovat tietenkin myös täynnä ravinteita.

Omaksi suosikikseni Primrose’sin mysleistä näistä nousi appelsiini-cashew. Sitä on tullut ripoteltua smoothiekulhollisen päälle tai syötyä aamiaiseksi kauramaidon kanssa. Maistamatta jäi ainoastaan porkkana-omena joka kuulosti jotenkin liian tavalliselta päätyäkseen minun ostoskoriini.

Kombucha

Keneltäkään ei varmaan ole mennyt ohi kombuchan suosio. Sen sijaan, että juo virkistyäkseen vaikkapa light-limuja tai mehua, voi juomisellaan tehdä myös hyvää keholleen. Kombucha on vähän kuin juotava maitohappobakteeri. Se hellii vatsaa ja suolistoa ja tukee sen normaalia toimintaa. Olen pitkään halunnut tehdä sellaisen testin, että juon yhden kombuchan päivässä. Muutaman kuukauden päästä olisi kiva katsoa, onko vireystaso, iho, suoliston toiminta ja yleinen vastustuskyky kokenut muutoksia parempaan.

Terveellisyytensä lisäksi kombucha tietysti myös maistuu hyvältä. Eritoten jäiden kanssa vaikkapa saunan jälkeen. Näistä Stoorlasta saatavista Captain Kombuchoista oma ehdoton lemppari oli kookos-kombucha. Siis kookos-kombucha! Ihan kreisihyvää. Tuo Original-maku puolestaan on mielestäni maistunut aina vähän saippualta. En tiedä hyvässä vai pahassa. Onko muilla samoja fiilareita? Myös vadelma-kombucha oli piristävä uusi tuttavuus. Näille ISO peukku! Kombucha ei tee koskaan pahaa.

Pelkistä marjoista & hedelmistä tehdyt karkit

Lapsena irtokarkkihyllyllä halusin aina punasia ja vihreitä remmejä. Viime kesänä löysin itseasiassa Ruohonjuuresta nämä YoYo:n luonnonkarkit, joissa ei ole mitään muuta kuin sitä itseään. Vadelmaa, mangoa tai mansikkaa. Ja maku on ihan uskomattoman makea ja karkkimainen! Viime kesänä olin ihan hullaantunut näihin ja nyt muistin ne uudestaan, kun löysin niitä Stoorlasta. Jos minulla olisi lapsia, syöttäisin niille kyllä näitä. Toistaiseksi ei ole, joten syön karkkini ihan itse.

Kikherne- ja linssipastat

Vehnäpasta on ihanaa lohturuokaa, mutta perusarjessa suosin rakentavampaa ja proteiinipitoisempaa vaihtoehtoa: Vaikkapa Makrobiosin papu- ja linssipastoja. Ei gluteenia, eikä mitään muutakaan ylimääräistä ja proteiinia jopa 24 g/100 g! Näistä saa helposti kerättyä yhden aterian prodet, vaikkei pastaan laittaisikaan mitään proteiinilisuketta. Urheilevalle ihmiselle (tai vaikka kasvissyöjälle) ehdoton plussa tämä tällainen ilmainen proteiinipitoisuus. Olen myös aina tykännyt erilaisten vaihtoehtopastojen ruokaisasta ja vivahteikkaasta mausta verrattuna vehnäpastan mauttomuuteen.

Kikhernefusilli on kestosuosikkini ja ”lisää vain voi” -tyyppinen ruokaratkaisuni silloin, kun jääkaappi on typötyhjä voita lukuunottamatta.

Kookossipsit

Mikäli kookoksesta ja eritoten kookoslastuista tykkää, näitä rapeaksi paahdettuja Bett’rin kookoslastuja ei halua jättää testaamatta. Salted Caramel -maku on makean suolainen ja niin tuhti, ettei hirveän montaa kourallista tarvitse syödä, ennen kuin on mieli ja keho tyydytetty. Näitä voi sellaisenaan syömisen lisäksi laittaa vaikka puuron päälle rapeiksi sattumiksi tuomaan makua tai jogurttiin, smoothieeseen, ruokien päälle, prodepannareille, koristeluun tai mihin ikinä. Parhaimmillaan ja rapeimmillaan ne on heti pakkauksen avattua, sitten ne pikkuhiljaa nuutuvat vähän sitkeämmiksi kerättyään kai kosteutta.

Stoorla tarjoaa teille ilmaiset toimitukset tilauksiin koodilla KAISAMORNING. Ei muuta kuin kuivakaapit minttiin suoraan kotisohvalta!

Syksyä päin mennään. Hyvä tästä tulee! Itse ainakin selätin ”kesä loppuu auttakaa” -kammoni ja nyt shoppailen Prismassa lyhtyjä parvekkeelle, hämmennän itseäni himoitsemalla teetä, salille on kiva lähteä, kotia on kiva siivota ja odotan joka ilta, että tulisi jo pimeää. Ei kai se muusta kerro kuin siitä, että kreisikesä tuli elettyä ja koettua ja nähtävästi se oli oikein tyydyttävää.