Cat calling on seksuaalista häirintää

Rakas kotialueeni Kalasatama on yhtä raksatyömaata nyt, kun uusia asuntoja, uutta kauppakeskusta ja kaupungin yleisiä oleskelualueita rakennetaan sinne kovaa vauhtia. Rakennustyömaan ympäröimänä asuminen ei sinällään ole elämääni haitannut; ikkunasta näkyy rauhallinen meri ja äänieristykset muutama vuosi sitten rakennetussa talossa ovat erinomaiset. Raksa tulee kuitenkin silmille, korville ja tietoisuuteen siinä vaiheessa, kun poistun asunnostani vaikkapa kauppaan.

Olen aina miettinyt tätä rakennustyöntekijöiden kulttuuriin pesiytynättä avointa ja anteeksipyytelemätöntä seksuaalista häirintää. Jo ihan pienestä teinitytöstä lähtien muistan, miten seksuaalisesti latautunutta on ollut kävellä vaikkapa taukoaan viettävien rakennustyöntekijöiden ohi ja valmistautua ottamaan vastaan kommentteja, paskamaista naureskelua, cat callingia, erilaisia eläinääniä, huokauksia, huutelua ja muita reaktiota miestyöntekijöiden toimesta.

Nyt uusimpana viime perjantaina sain ohikävellessäni äänen, joka käsittääkseni imitoi ejakulaatiota. Tuli oikeasti sellainen olo, että ensi kerralla käydään varmaan käsiksi, kun en vieläkään suostunut antamaan heille huomiota, jota he yrittivät taas kerran minulta hakea. En katso, en kikata, en hymyile nätisti. Läpi elämäni olen pari kertaa näyttänyt keskaria ja useamman kerran mulkoillut vihaisesti. Useimmiten en jaksa reagoida mitenkään ja pyrin kiertämään koko porukan. En tiedä, ovatko nämä Kaliksen tyypit joka kerta samoja vai eri tyyppejä, sillä olen tosiaan välttänyt katsekontaktia viimeiseen asti.

Nuorena tyttönähän tällaisesta aikuisten miesten käyttäytyisestä tietysti hämmentyy. Huutelut ja kommentit saattaa ottaa jopa kohteliaisuutena – kukapa epävarma teinityttö ei haluaisi ”kehuja” ulkonäöstään ja olemuksestaan? Sittemmin tiedostavana aikuisena olen kuitenkin ymmärtänyt tuon käyttäytymisen olevan osa sitä kulttuuria, jossa mies hallitsee, määrittelee ja omistaa naisen seksuaalisesti. Sitä kulttuuria, jossa naisella ei ole oikeutta omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja koskemattomuuteen, vaan hän määrittyy lähtökohtaisesti aina miehen ja miehen toimenpiteiden ja mielipiteiden kautta. Ja olen aivan raivoissani tuosta käyttäytymisestä. Olen raivoissani siitä, miten monen teinitytön seksuaalisuuden rakentumiseen tuollaiset huutelut vielä tänäkin päivänä pääsevät vaikuttamaan.

Mikäli luulit tähän asti, että huutelusi ovat naisen kehumista, niin ei, ne eivät ole. Ne ovat seksuaalista häirintää sen ilmeisimmässä merkityksessä.

Tiedän, tiedän. Olen älyttömän upea ilmestys! Enkä tarvitse siitä sinulta validointia, oma mielipiteeni asiasta riittää. Haluan kävellä rauhassa kauppaan ilman, että siinä on mitään seksuaalista. Haluan myös kävellä kauppaan äärimmäisen seksuaalisesti ilman, että sinä koet oikeudeksesi silloin tunkeutua tilaani tai painostaa minut huomioimaan sinua. Minun seksuaalisuudellani ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi. Ja ellei kukaan ole sinulle vielä sitä kertonut, naiset eivät ole täällä maailmassa sinua varten vain siksi, että heillä on pillu. Onhan se varmasti rankkaa omaksua tällaista uutta systeemiä maailmamme pitkän historian jälkeen. Kaikki tuki siis miehille, jotka joutuvat kärsimään tämän oikeuden menettämisestä!

Viime perjantaina soitin kyseisen raksan johtoon ja esitin asiani seksuaalisesta häirinnästä. Minua yhdistettiin puhelimesta toiseen, kunnes lopulta he lupasivat palata maanantaina asiaan. Saas nähdä palataanko, ajattelin. Maanantaina kello 10 aamulla puhelin soi. Puhelimessa oleva nainen pahoitteli kokemaani häirintää, otti sen asian vaatimalla vakavuudella, sanoi että asiasta on laitettu tietoa eteenpäin ja työntekijöille on tehty selväksi, ettei tällainen peli vetele. Puhuimme asiasta suhteellisen kauan ja sain mielestäni todella asiallisen vastaanoton. Nainen sanoi, että mikäli vielä joudut kyseisen kohtelun uhriksi, ota tyypeistä kuva ja lähetä heille tai soita suoraan poliisille.

Saas nähdä, mikä on meininki Kalasatamassa, kun siellä seuraavan kerran liikun. Nyt viikko lomaa Hangossa! Täällä ei raksata. Täällä keskitytään kesään ja hyvään. Vähän satelee, mutta maistuu se viini hyvältä sisätiloissakin.

Itsestäänselvä asia, mutta sanotaan nyt kuitenkin: Ei. Ei tietenkään kaikki raksatyypit. Ei, eikä tietenkään kaikki miehet. Ei kaikki sitä ja ei kaikki tätä. Seksuaalisen häirinnän pesiytyminen raksakulttuuriin on ihan oma kokemukseni, ei fakta, jota tuputan kaikille. On itsestäänselvää, ettei kaikki, joten ei puhuta nyt siitä, että ei kaikki, vaan puhutaan itse ongelmasta.