Ihonhoitoni 3 kulmakiveä

Minä en ole ihoammattilainen, mutta koska ihoani kehutaan jopa hehkuvaksi ja ihonhoidostani kysytään usein, ajattelin koota pari ihonhoitoni kulmakiveä tähän. Ne on jaettavissa kolmeen osa-alueeseen. Kokeile ja katso, toimisiko sinullekin!

Ihoni on – kuten monen suomalaisen tähän aikaan vuodesta – kuiva. Se myös kostaa minulle heti finneillä, mikäli laiminlyön ihonhoitorutiineja tai päästän ruokavalion liian epäterveelliseksi. Minua ei siis ole siunattu hyvällä iholla, vaan jokainen finnitön alue on ansaittu säntillisellä hoidolla ja parsakaalilla.

Kuivuus siis aiheuttaa meikäläisellä ne finnit. Rasvainen ja epäpuhdas ihoni ei ole koskaan ollut, vaan koska ihon pinta on kuiva ja sulkeutunut, epäpuhtaudet eivät pääse ulos ja täten tukkiutuvat huokosiin. Kosteuttaminen siis tarkoittaa automaattisesti minulle finnittömämpää ihoa. Keskityn siihen siis aina ihonhoidossani.

1. Kosteutus

Tilanne, jossa meikki pysyisi täydellisesti iholla eikä kuoriutuisi päivän aikana pois on aika vieras ajatus. Jos joskus onnistun levittämään meikin niin, ettei se paakkuunnu kuiviin kohtiin, olen tehokosteuttanut ihoani viime aikoina työntekoon verrattavasti. Kaksi kertaa päivässä toistuvan kosteutusrutiinin lisäksi meikin alla on aina sekä kosteusvoide että öljy.

Aiemmin ylistin öljyjä ja dumasin ”markettien perusvoiteet”. Sittemmin (eli talven tullen) olen huomannut, että näiden kombo on toistaiseksi paras omalle iholleni. Öljyn kosteutusteho ei yksinään täysin riitä. Mitä kosmetiikkaan tulee, olen siis sekakäyttäjä. Ideaalitilanteessahan kaikki kropalle (ja sen sisälle) laitettava olisi todella myrkytöntä, muovitonta ja lisäaineetonta, mutta aivan kuten ruokavaliossakin, teen näköjään kompromisseja myös kosmetiikassa. Jos teillä on suositella jotain huippuhyvää ja kosteuttavaa myrkytöntä perusvoidetta, niin vinkkejä todellakin otetaan vastaan! Olisi ihanaa käyttää pelkkää luonnonkosmetiikkaa, mutta tuntuu että siinä kategoriassa pitää aina tarkkaan tietää mitä ostaa, sillä joskus joku neljänkympin purkki saattaa olla iso huti.

Kasvolle käytettävistä öljyistä rakastan jojoba-, oliivi- ja arganöljyä. Sheavoi on myös tehokas kosteuttaja ja siitä voi tehdä oman voiteen sekoittamalla sitä esimerkiksi jojobaan ja johonkin eteeriseen öljyyn.

Lisäksi olen hiljattain alkanut käyttää avocadoa naamiona. Otan täydellisen kypsää, jääkaappikylmää avocadoa sormiini ja hieron sitä kasvoilleni, kunnes se on kuivunut. Sitten hieron toisen kerroksen. Ja ehkä kolmannenkin. Lopuksi annan avocadon vaikuttaa kasvoillani, ennen kuin pesen sen pois. Toimii!

2. Kuorinta

Ihosta kannattaa säännöllisesti kuoria kuollut päälliskerros pois, jotta kosteuttavat tuotteet pääsevät ihmeytymään. Kosmetologi sanoi minulle joskus esiteininä, ettei minun tarvitse ikinä kuoria ihoani, sillä se on niin herkkä ja kuulas. No, tuli ikävuosi 17 ja akne eikä kuulaudesta ollut enää tietoakaan. Olen vasta viime vuosina alkanut kuorimaan ihoani ja huomannut sen merkittävän vaikutuksen ihon kuntoon. Note to self: Älä anna minkään, mitä yksittäinen ihminen on sanonut, vaikutaa tekemisiisi 10 vuoden ajan.
 
 

En ole oikeastaan ikinä ostanut kuorintavoiteita. En siis osaa sanoa niistä mitään. Mielestäni keittiöstä löytyy paras luonnonkosmetiikka ja varsinkin kuorintaan tarvittavia rakeita löytyy monessa muodossa: sokeri, suola, kaurahiutale, kahvinpurut…

Viimeisin noista on ollut tänä keväänä muutaman kerran käytössä ja nykyään aina ennen kuin dumppaan märän suodatinpaperin kahvinkeittimestä biojätteeseen, mietin ensin, tarvitseeko tänään kuoria. Jos tarvitsee, niin lusikoin purut kulhoon odottamaan iltaa. Sekaan lisään jonkin kosteuttavan elementin – yleensä oliiviöljyä – sekä jonkin rakennetta tuovan elementin – yleensä hunajaa. Näistä kolmesta ainesosasta tulee jo tosi hyvä kuorinta, jota voi käyttää sekä vartalolle että hellemmin pyöriteltynä kasvoille! 

3. Ruokavalio & verenkierto

Kolmas ja tärkein kulmakivi. Perspektiivini koko ihonhoitoon muuttui kertaheitosta, kun jutustelin erään mitään myymättömän kosmetologin kanssa. Hän sanoi, että oikeastaanhan se on ihan sama, mitä iholle lotraa, sillä iho on ”kuollutta”. Ihoon (ja mm. sen kosteustasapainoon) voi vaikuttaa ainoastaan niillä asioilla, jotka päätyvät verenkiertoon. Kaikenlainen pinnan puunaaminen kalliilla voiteilla on siis vähän kuin kuolleen ruumiin elvytysyritys; ihan kaunis ajatus, mutta lopputuloksen kannalta aika turhaa.

Silloin tajusin oikeasti, että elintavat ja ruokavalio ovat kaikista tärkeimpiä ihonhoidossa. Voiteet ovat vain loppusilausta.

Aloin miettiä aikoja, jolloin ihoni oli ollut kaikista hehkuvimmillani, ja ärsytykseni huomasin, että ne olivat juuri niitä -ton-aikoja. Eli maidoton, sokeriton, vehnätön. Eli natsimeininki, aamulenkit, sitruunavesi ja vihersmoothie.

Mutta mielenkiintoista oli kuitenkin se, että tajusin olevani hehkuvimmillani olen myös ollut mm. kesäteatterikesänä, jolloin elin karjalanpiirakoilla, pehtoorileivällä ja Saludo-kahvilla. Silloin verenkierrossa vaikutti vitamiinien sijaan teatteri. Emme siis saa ihonhoidossamme laiminlyödä ollenkaan henkisiä asioita! Ei mikään ihme, että stressin sanotaan tuovan finnejä.Terveelliset elämäntavat ovat rationaalinen tie kauneuteen, mutta en näe, miksei saman voisi saavuttaa myös vaikkapa kunnon kauneusunilla, onnellisuudella tai seksillä.

Jos ruokavalio kuitenkin koostuu tulehdustilaa nostavista ruoka-aineista ja omaan ihoon ei ole tyytyväinen, suosittelen kokeilemaan niiden vähentämistä ja tulehdustilaa laskevien ruokien lisäämistä. Voi olla, ettei iholle tapahdu mitään, tai sitten se alkaa parantua. Ja monilla parantuu.

Lisäksi pari salaista asetta:

Veden juonti. Blaa blaa, tiedetään.

Omega-3. Laadukasta purkkiomegaa vielä etsien, nappaan päivittäiset omegani chian siemenistä, joita on helppo lisätä smoothien tai puuron joukkoon. Tämä on juuri sitä sisäistä kosteutusta! Chian siemenistä kirjoittelin enemmän täällä. Lisäksi tietty kaikki muutkin rasvat sisäisesti käytettynä ovat tarpeellisia.

Maitohappobakteerit. Iho on suoliston peili ja usein suoliston ongelmat näkyvät juuri iholla. Hyvän ruokavalion lisäksi suoliston bakteeritasapainosta voi pitää huolta probiooteilla eli maitohappobakteereilla. Yksi nappi illalla ennen nukkumaanmenoa ja bakteerit pääsevät muhimaan suolistoon moneksi tunniksi kaikessa rauhassa. Itse käytän Puhdistamon elävää Ohhiran OM-X maitohappobakteeria. 

MSM-jauhe. MSM on luonnollinen rikin lähde ja tärkeä kollageenin muodostumiselle. Luin itseasiassa tätä postausta varten MSM:stä vähän lisää, ja huomasin, että joillakin se on parantanut aknen kuukaudessa. MSM perinteisesti on urheilijan ravintolisä, sillä se pitää huolta nivelistä ja edistää lihasten palautumista ja estää kramppailua. Tämä on myös pitkälti se syy, miksi itse olen sitä käyttänyt. Kehon lisäksi rikki kuitenkin hoitaa myös ihoa, kynsiä ja hiuksia. Yksi (ainakin minulle) ärsyttävä sivuvaikutus on kyllä se, että se tuntuu turvottavan rintoja. No, sitä se ei varmaan onneksi ole kaikille, hehe. 

Chiat, probiootit ja MSM:t löytyy kaikki Puhdistamolta eli teillä on niihin se -15% ale koodilla ”rakkaus”!

Kivaa loppuviikkoa <3