Sä oot kaunis

Ah, naistenpäivä. Kevään, elinvoiman, tasa-arvon, toivon, tulevaisuuden ja voimaantumisen päivä. 

Minulla oli luonnoksissa monta eri tekstin riekaletta naiseudesta ja siitä, mitä tämä naistenpäivä minulle nyt oikein merkitsee. Pohdin sitä sukupuoli-identiteetin, tasa-arvon, feminiinienergian ja naisten välisen sisarellisuuden näkökulmasta. Luovuuden ja kauneuden näkökulmasta ja naisvihan näkökulmasta. Yhdessä tekstissä paasasin pitkään siitä, miten naisten tulisi tukea toisiaan ja olla aina toistensa puolella, koska niin kauan, kun olemme toisiamme vastaan, miehet saavat kaikessa rauhassa johtaa tätä maailmaa.

Ihan kiva, jokainen teksti vain oli ihan älyttömän huono. Viimeistään kolmannen lauseen kohdalla en edes itse jaksanut jatkaa lukemista. Ihan paskaa kun noin käy! Mikä se on, kun jotkut tekstit vain elävät omaa itsepäistä elämäänsä, eivätkä tottele käskyjä. Etenkään ne tärkeät tekstit. Argh. Mutta hei, eipä tottele käskyjä naisetkaan, joten ehkä tämä oli muistutus siitä.

Siispä tänään ei tule painavaa tavaraa naiseudesta. Ehkä naiseus ei ole painavaa ensinkään? Oivalsin aamulla myös sen, että hei, ehkä naistenpäivänä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse naisten juhlimisesta. Naisista. Tulkitkoon sen itse kukin kuten haluaa.

Stockmann ainakin kantoi naistenpäivä-kortensa kekoon aika kiitettävästi. Tämä pitkää historiaa kantava tavaratalo muutti nimittäin nimensä virallisesti Stockwomanniksi kahdeksi kuukaudeksi. Aika siisti kannanotto.

Pieni tarina vielä tältä aamulta. Nousin metroon Kalasatamasta. Juna oli aivan täynnä ja jäin seisomaan jonkun päiväkotiryhmän kanssa ovien eteen. Vieressäni oleva pikkutyttö tuijotti minua isoilla sinisillä silmillään kauan, kuiskutti kaverilleen jotain ja tuijotti taas. Katsoin häntä ja hymyilin. ”Sä oot kaunis”, hän totesi ilmekään värähtämättä. ”Voi, kiitos. Niin oot säkin!” vastasin.

Ihanaa naistenpäivää kaikille!

PS. Oman päiväni vietin kampaajalla. Neljä tuntia myöhemmin meitsistä tuli täysblondi for the first time ever! Näiden kuvien tumma tyvi on siis historiaa!