SUPERFOOD-SUNNUNTAI: HERA & GHEE

Upeaa sunnuntaita kaikille! SFS on täällä taas! Tällä kertaa käsittelyssä ehkä vähän yllättävä raaka-aine, tai oikeastaan kaksi sellaista! Nimittäin… tittididiii! Tai no, otsikossahan ne jo lukee. Prodee ja fättii! Kaksi ihanasti käsikkäin kulkevaa makroa. <3 ”Siis täh? Maitotuotteetko superfoodeja?”, kuulen teidän kysyvän. No, sanotaanko näin, että vaikka kasvikunnan tuotteet ovat ehkä äkkiseltään ajateltuna niitä supereimpia ”superfoodeja”, niin siirryttäessä eläinperäisiin ruokiin tai ruoka-aineisiin, on kuitenkin olemassa hyviä vaihtoehtoja ja sitten niitä vähemmän hyviä vaihtoehtoja. Oli nimittäin koulukunta mikä tahansa, niin kukaan tuskin kieltää sitä, että kasvikset ovat ehdottomasti hyvä juttu, kun taas vaikkapa maidosta voidaan olla jo sataa ja yhtä mieltä. Maitotuotteista puhuttaessa oman näkemykseni mukaan esimerkiksi rasvaton maitorahka tai kaupan legendaariset ”maitojuomat” kuuluu niihin ei niin ravitseviin tuotteisiin, kun taas vaikkapa oikein hapatettu probioottinen hifijogurtti, ghee eli kirkastettu voi tai laadukas luomuhera luokittuu päässäni jotenkin fiksumpiin, laadukkaampiin ja funktionaalisempiin maitotuotteisiin. Ja tässä miksi:

Koodilla ”rakkaus” -15% Puhdistamon verkkokaupasta <3

 

Luomuhera

Hera on juuston valmistuksen yhteydessä maidosta irrotettu osa, josta voidaan vielä irroittaa proteiini – saadaan heraproteiinia. Urheilevana ihmisenä proteiinilisät ovat lähes päivittäisessä käytössä, ja syy miksi esim. käytän yleensä heraproteiinia riisi-, herne- tai soijaproteiinijauheen sijaan, on se, että se maistuu neutraalimmalta, sekä vatsani kestää sitä paremmin. Lisäksi heraproteiini on nopeasti imeytyvää proteiinia, jota kehon on helppo käyttää. Koska maitotaloustuotteet ovat yleisesti ottaen aika tehotuotettuja ja prosessoituja, panostan aina maitotuotteiden kohdalla laatuun. Siksi esimerkiksi luomuhera, ei halvan kilohinnan perushera. Sen tuntee myös aika nopeasti kropassa, sekä suutuntumassa, minkä laatuista hera on. Makuaistini on myös luonnollisen ravinnon myötä herkistynyt aika hyvin, joten makeat, keinotekoisen makuiset herat eivät ihan ole se mun pala kakkua. Puhdistamon heroissa tykkään nimenomaan niiden minimaalisesta makeutuksesta sekä mausta, joka on aina luonnollisesta lähteestä; mansikkaherassa esim. on mansikkajauhetta oikeasta mansikasta. Muistan kyllä taannoiset fitness-ajat, kun joku Fitnessgurun tyyliin ”white chocolate cookie crisp peanut butter marshmellow” -proteiinijauhe oli ihanalta maistuva ”päivän herkku”, kun piti rajoittaa niin hirveästi omaa syömistään, eikä ollut vielä löytänyt luonnon herkkuja. Hah. No, eipä siinäkään mitään väärää ole! Tärkeintähän elämässä on nauttiminen, ja kukin meistä pääsee nautinnon äärelle omalla tavallaan. Tässä meitsin tapa:

Ghee

Kuten arvata saattaa, ghee puolestaan on se maidosta, tai tarkemmin voista, irrotettu rasva. Se on täysin ”maidoton” siinä mielessä, että se käy myös ihmisille, jotka eivät siedä maitoa. Ghee kestää erittäin hyvin paistamista, vähän niin kuin kookosöljykin. Lisäksi se on rasvaa niin ”puhtaassa” ja kirkkaassa muodossa, että se tekee ajatustoiminnalle todella hyvää! Antaa päräyttävää energiaa. Gheetä voi käyttää ihan voin tapaan; leivällä, leivonnassa, paistamisessa, rasvakahvissa. Ghee on intialaisen ruokakulttuurin perusraaka-aine. Yhtään vähemmän relevantti syy maistaa gheetä ei ole se, että sen maku on aivan uskomattoman herkullinen. Kuvitelkaa, miten hyvää voi on, ja ajatelkaa se potenssiin 10. Jep, suorastaan syntistä!. Ironista tosin on se, että ghee on perinteisesti ollut hindulaisessa kulttuurissa synnistä kaukana; se on ollut pyhää, ja sen on ajateltu ylläpitävän rituaalista puhtautta. Tuollaiseen uskoon mäkin voisin liittyä.

Molemmat maidosta irrotettavat ihanuudet löytyy Puhdistamon valikoimasta, tietenkin markkinoiden laadukkaimpina versioina. Koodilla ”rakkaus” kaikista Puhdistamon tuotteista vielä -15% tuntuvaa alennusta! Ja sitten reseptin pariin! Ah, tämä on kyllä SFS:n lyhyen mutta hyvin vakavasti otettavan historian herkullisin resepti. Morjes! Nämä prodepannarit saavat ihanan pintavärinsä kuumalla pannulla tirisevästä gheestä. Ne ovat vehnättömiä, sokerittomia ja heraa lukuunottamatta maidottomia. Niissä on täydellisyyttä hipova makrojakauma ja sopivat siksi täydellisesti niin aamu-, ilta- kuin välipaksikin.

Proteiinipannarit gheessä paistettuna

2 luomumunaa 1,5 luomubanaania 1 dl luomukaurahiutaleita 1 scoop Puhdistamon vanilja luomu heraa kardemummaa suolaa Puhdistamon gheetä paistamiseen Sekoita pannareiden ainekset blenderissä tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna pannu kuumaksi ja tipauttele siihen gheetä. Kaada blenderistä taikinaa pannulle. Pienet lätyt on helppo paistaa & kääntää, siksi itse rakastan paistaa sellaisia. Flippaa heti, kun saat lastan lätyn alle tukevasti, eikä lätty tunnu hajoavan heti käsiin. Paista toiselta puolelta vain kymmenisen sekuntia, jotta pannukakut eivät kuivu liikaa. Tarjoile marjojen, banaaniviipaleiden, hunajan tai jätskin kera!

EDELLISET SUPERFOOD-SUNNUNTAIT: MACA & CHIAN SIEMEN
&

Instagram: kaisaminni Facebook: The Good Morning