Yleisin virhe ajattelussasi, joka estää sinua menestymästä

Kohtaan päivittäin ihmisiä, jotka jostain syystä päätyvät kertomaan minulle ongelmistaan. Ehkä he toivovat minulta neuvoa, ehkä he haluavat vain puhua jollekin, tai ehkä he ovat vain tottuneita small talkkaamaan ”valittamalla”. En tiedä, mutta sen tiedän, että useimpien heidän ongelmat ovat ratkaistavissa melko yksinkertaisella kikalla. Ei välttämättä helpolla, mutta hyvin yksinkertaisella.

Faktahan on, että muokkaamalla ajatuksiamme, muokkaamme fyysistä todellisuuttamme. Mieti tätä. Ajatus -> Fyysinen todellisuus. Mikä saa meidät toimimaan? Ajatus. Se, mitä ajattelet, määrittelee sen, mitä seuraavaksi teet. Yksinkertaista.

Tämän vuoksi tärkein investointi, mitä voit itsellesi tehdä, on alkaa hakkeroimaan ajatuksiasi ja päättämään, mitä ajattelet. Hullua tajuta, että mehän todellakin päätetään, mitä ajattelemme. Me emme ole yhtä kuin ajatuksemme, vaan ajatukset ovat järjen epämääräistä kohinaa, jota pystymme parhaassa tapauksessa hallitsemaan. Tai no, kyllähän meillä kaikilla asuu päässä myös se ”höpöttäjä”, joka tulee aina laukomaan faktojaan. Höpöttäjän kommentit kannattaa ohittaa olankohautuksella, hänellä nimittäin harvoin on mitään rakentavaa palautetta yhtään mistään.

Seuraavaksi vähän hörhöilyä (mutta silti täyttä faktaa!): Ajatuksemme ja fyysinen todellisuus eivät ole kaksi eri asiaa. Ne ovat ja ovat aina olleet yksi ja sama asia, mutta koska nyky-ihminen toimii järkitasolla, olemme hyvin samaistuneita tähän 3D-maailmaamme. Olemme rakentaneet uskomuksen, jonka mukaan vain kaikki konkreettinen on totta ja olemassa. Meillä on suhteellisen varma käsitys siitä, että kaikki aisteillamme havaittavissa olevat asiat ovat totta, mutta harvoin mietimme sitä, mistä niiden energia on lähtöisin. Mistä ne ovat tulleet tänne? Kuka ne on keksinyt? Ne ovat lähtöisin ajatuksista. Ajatus on konkretian esiaste aina.

En ikinä muista kuka on sanonut mitäkin, mutta joku viisas joskus sanoi näin, ja se kolahti:

”Idea on tulevaisuudessa olevan fyysisen todellisuuden varjo.”Kokemukseni mukaan ehkäpä yleisin ajatteluun liittyvä ongelma, virhe tai puute – miten sen nyt haluaakaan ilmaista – on se, että ajattelemme ihan saatanan pienesti.

Otetaan pieni hiljainen hetki tulle lauseelle, ja annetaan sen laskeutua.

Siis toistan, ihan älyttömän pienesti. Meidät on opetettu ajattelemaan pienesti, jotta olisimme helppoja hallittavia ja kulkisimme yhteskunnan meille rakentaman temppuradan syntymästä kuolemaan.

Tästä syystä saattaa tuntua esimerkiksi isolta, rohkealta ja kunnianhimoiselta ajatella, että haluaisi tulevaisuudessa pyrkiä vaikkapa viiden tonnin kuukausituloihin. Mutta isommasta ajattelusta käsin katsottuna eihän viisi tonnia ole mitään! Se on naurettavan pientä. Miten olisi kaksi miljoonaa päivässä? Isommasta ajattelusta käsin viisi tonnia kuussa on ihan naurettavan helppo nakki, siinä missä pieni ajattelu tituleerasi sen ultimate life goaliksi.

Eli: ajattelu suureni = suhtautumisemme tavoitteisiimme muuttui radikaalisti kevyemmäksi = uusi ajattelumme alkaa heti muokata todellisuuttamme.

Käytin esimerkissä rahaa, mutta saman ideologian voi toisintaa ihan mihin elämän osa-alueeseen tahansa. Kun ajattelemme pienesti, toimimme pienesti, pyydämme pientä ja saamme pientä. Meidän värähtelymme on pientä ja vetää puoleensa yhtä pientä värähtelyä.

Kuvat: Samuel Glassar

Ainoat rajat, joita täällä maailmassa on, on ne rajat, joita ajatuksesi asettavat sinulle. Joita sinä itse asetat itsellesi. Ja miten ihania uutisia: ne ovat ainoat rajat, jotka sinun tulee täällä ollessasi rikkoa! Sen jälkeen olet vapaa. Ihan totta.

It’s all in your head. In good and in bad.