Kuinka opin rennon ja terveellisen syömisen?

Itsekuritonta, herkullista, rentoa, terveellistä ja aidosti nautintoa tuovaa ruokaa? Miten se tuntui joskus niin vaikealta yhtälöltä? Muistan kauppareissut, kun punnitsin rahkapurkin ja voipaketin välillä. Tai kalorittoman mustikkakeiton ja taateleiden välillä. Ravinnetiheän ja ravinneköyhän välillä. Kumpi näistä nyt on aidosti se parempi valinta, kun molempien puolesta ja vastaan argumentoidaan pitkin medioita? Vastaushan lopulta löytyi (kuten oikeat vastaukset aina) minusta itsestäni. Mitä minä aidosti haluan syödä? Mitä minun tekee mieli tänään? Miltä minusta tuntuu? Mitä kehoni tuntuu kaipaavan? Mitä minä tiedän ravinnosta? Tarvitsenko lisätietoa liittyen siihen? Ravintotietoa voi tankata vaikka millä määrin, mutta lopulta oma keho on ainoa ravitsemusterapeutti, jonka pillin mukaan kannattaa tanssia. Yksi suuria ruoka-ajatteluni mullistajia on ollut Olli Posti. Muistatteko Ollin? Hänen kanssaan tehtiin seksi & ravinto-instalive, jonka tiivistelmä löytyy täältä. Olli on intohimoinen ravintoekspertti, joka on opiskellut ravintojuttuja yli kymmenen vuotta ja parantanut itsensä ravinnon avulla jopa MS-taudista. Ollin ajatukset ravinnosta resonoivat minulle aivan uudella tavalla, ja hän sanoitti monet ajatukseni, joiden mukaan olin tiedostamattani toiminut, ja jotka olivat aina tuoneet minulle loppujenlopuksi parhaan olon. Ollin ruokafilosofia on yksinkertainen: ”Älä keskity poistamaan mitään. Älä keskity demonisoimaan mitään. Keskity vain lisäämään parempaa. Keskity makuun, keskity laatuun, tutki ruokaa kuten lapsi tutkii uusia asioita. Lisää tähän vielä tuoreinta saatavilla olevaa ravintotietoa (jota ei ole rahoitettu jättielintarvikefirmojen toimesta) ja täten ravinneköyhät ja turhat valinnat tippuvat ruokavaliostasi kuin itsestään, ilman että niiden poistamiseen tarvitsee laittaa energiaa.” Niinhän se on, että se mitä vastustamme, kasvaa. Kun en vastusta mitään, mutta olen avoin kaikelle, valitsen usein automaattisesti terveellisimmän ja samalla myös maistuvimman vaihtoehdon.

Kuka haluaa röökata, kun voi polttaa kukkaa?

 

Ollin mielestä mielitekomme ja ruuan maku kertoo paljon siitä, mitä meidän olisi hyvä syödä. Tämä on tietenkin hieman haastavaa, mikäli makuaistimme on turrutettu prosessoidulla ruualla. Mutta kun makuaistin on saanut palautettua aidon ruuan äärelle, mielitekomme kertovat periaatteessa aina meille totuuksia. Syömisestä tulee helppoa, kitkatonta ja kauppareissut ovat yhtä tanssia osastolta toiselle. Itselläni yksi hyvin konkreettinen muutos herkuissa on tapahtunut jäätelön kohdalla. Haluan jakaa tämän kanssanne, sillä useat teistä varmaan muistavat, että rakastan, tai ainakin rakastin Ben&Jerry’siä. No, teinpä kerran sellaisen ”virheen”, että laitoin jäisiä marjoja, kookoskermaa ja hunajaa sekaisin. Ja eipä ole sen makuelämyksen jälkeen enää jäätelöä tehnyt mieli. Miten jokin noin yksinkertainen voi maistua niin saakelin hyvältä? Siis melkein jopa harmittaa, että kaupan perus maitojäätelö maistuu tuon jälkeen joltain jäätelön piraattiversiolta aromeineen ja valkosine sokerineen, mutta oikeastihan se on tosi siistiä. Olen siis aidosti saanut hackattyä makuaistini diggaamaan aidoista mauista. Ja onpahan prosessoitujen maitotuotteiden aiheuttama tukkoinen olo ja finnitkin nyt historiaa. Osallistuin alkukesästä Ollin Supermarket Survival -kurssille. Olli on opiskellut ravintohommia intohimoisesti yli kymmenen vuotta, ja vihdoin saanut kaiken tietomääränsä kätevästi tarjoiltavaan verkkokurssin muotoon. Kurssilla opastetaan löytämään perusruokakauppojen aarteet ja karttamaan ansoja. Kurssi on jakautunut jaksoihin, joista jokainen käsittelee aina yhtä ”osastoa” kaupassa. Esim, öljyt ja levitteet, punainen liha, leipä, makeutus, kala, jne. Makeutusjaksossa olin itsasiassa mukana kurssimateriaalin podcastilla juttelemassa sokerista, PMS:stä ja suklaahimosta. Heh, mistäpä muustakaan. Uusi Supermarket Survival -kurssi alkaa 1.8 ja mukaan ehtii 6.8 mennessä! Toteutus on verkossa, joten voit osallistua kurssille vaikka Utsjoella. Kaisaminni suosittelee erittäin lämpimästi, mikäli kiinnostaa saavuttaa terveellisen rento ote ruokailuun ja saada kattavasti todella syvällistäkin tietoa ravinnosta. Kurssille, klik!