Seksitabut rikki!

Haluaisin puhua seksuaalisuudesta. Tai olen halunnut puhua siitä aina, mutten ole tiennyt että siitä saa puhua julkisesti ennen kuin Henriikka Rönkkönen ynnä muut supernaiset ovat avanneet suunsa. Olen kyllä arjessani ympäröity ihmisillä, joiden ensimmäinen lause tavatessamme saattaa olla, että onpa anaali kipeä – normaaleja asioita – mutta en ole tajunnut että itseasiassa voisin puhua näistä asioista myös julkisesti blogissani.Seksuaalisuus. Kamalan iso ja moniulotteinen aihe, enkä aivan tiedä, että mistä päästä sitä lähtisin purkamaan. Ollaan Ainon kanssa aloitettu puolitarkoituksella tällainen seksuaalisuusteema blogeissamme. Tarkoituksena olisi, että niin aikuiset kuin nuoret ja teinitkin uskaltaisivat jutella aiheesta enemmän ja saisivat käsiinsä myös muunlaista näkökulmaa ja puhetta seksistä niiden terveystiedon tuntien valistuksen (vai pitäisikö sanoa seksipropagandan) lisäksi, joka ainakin minun ajattelumaailmaani on pinttynyt pahasti.

Jos itse muistelen omaa seksuaalista opinpolkuani, niin kyllä se seksi tuotiin koulussa esille aika lailla pelotellen, negatiivisuuden kautta. Että varokaa nyt helvetti niitä sukupuolitauteja ja käyttäkää kondomia silloinkin kun halailette, ja raskaaksikin voi tulla, eli on hyvä käyttää sen lisäksi hormonaalista ehkäisyä. Ja muistakaa vielä sekin, että on hyvä tuntea kumppani läpikotaisin ja olla ainakin 16 ennen kuin mitään tapahtuu. Ja ekaa kertaa tulet varmasti katumaan! Käytä se viisaasti! Vaikka kyllä sinä silloinkin kadut! Jotenkin seksistä tehtiin (ainakin tytöille) sellainen pelottava, vakava ja inhottava asia, joka nyt vain kuuluu aikuisten elämään, ja jonka kanssa pitää vain oppia elämään minimoimalla kaikki sen haitat.Erityisesti minulle jäi mieleen vajaavainen kuukautiskierto-oppi. Kuukautisista jäi oikeastaan mieleen vain se, että niiden alettua voi tulla raskaaksi ja että sitten ei saa mennä uimahalliin uimaan. Hahah! Pakko kertoa tähän liittyvä tarina. Minulla oli alkanut kuukautiset, enkä tiennyt, että ainoastaan siinä tietyssä kohtaa kuussa kun vuotoa esiintyy, on hyvä käyttää esimerkiksi uimahallissa uidessa tamponia kanssauivien viihtyvyyden ja hygienisten syiden vuoksi.

Minähän luulin että koska minulla alkoi kuukautiset ja olen nyt virallisesti nainen, niin en saa enää ikinä kastaa sukupuolielintäni uimahallin veteen tai tapahtuu jotain hirveää. Muistan kun jouduin sitten kerran olosuhteiden pakosta johonkin kylpylään ja istuin porealtaan reunalla jalat poreissa. Oli niin syyllinen olo. Muut pyysivät minua mukaan veteen, enkä uskaltanut sanoa että minulla alkoi puoli vuotta sitten kuukautiset – sehän olisi ollut kaikista kauheinta myöntää jotain sellaista – joten pelonsekaisissa tunnelmissa istahdin altaaseen ja odotin jotain hirveää tapahtuvan. Ei tapahtunut mitään. Myöhemmin kuulin mistä koko uimahallibännissä oikeasti oli kyse. Ja siitäkin tunsin syyllisyyttä. Että olin ollut niin ”tyhmä”.
Jos lähdetään siitä, että minun aikani seksuaalisuuskasvatuksesta on jäänyt tuollaiset vibat, niin on aika hyvin perusteltua, että haluan puhua näistä asioista tänä päivänä lisää. (Olisikin muuten mielenkiintoista kaivaa joku nykyään käytössä oleva alakoulun terveystiedon kirja esiin ja katsoa miten siellä asiat esitellään!)

Jos minä saisin olla se, joka opettaa esiteineille seksuaalisuutta, niin voi että. Voisin melkeinpä tehdä pelkästään sitä työkseni. Se olisi ihanaa! Olisin ehkä oppilaiden mielestä seksihullu hörhö, mutta toivoisin että pointtini tulisi jossain kohtaa esiin: seksi on perusolemukseltaan ihana, elämää rikastuttava ja elinvoimaa antava asia, johon jokaisella on oikeus, mutta mihin ketään toista ihmistä ei voi pakottaa. Seksiä voi harrastaa itsensä kanssa niin paljon kuin haluaa, eikä omaan seksuaalisuuteen tutustuminen lopu koskaan. Päinvastoin, se muuttuu ja siitä on löydettävissä koko ajan uusia tasoja. Seksi on yksi parhaimpia tapoja kokea syvää yhteyttä toiseen ihmiseen ja päästä yhdessä sellaisiin olemisen tasoihin, joiden olemassaoloa ei ole edes tiennyt. Kun molemmat (tai kaikki) osapuolet seksissä ovat tilanteessa omasta tahdostaan, seksin on tarkoitus antaa meille pelkkää hyvää, eikä siihen tarvitse liittyä minkäänlaisia syyllisyyden tai häpeän tunteita.Sitten on tietysti olemassa myös ne käytännön asiat, kuten ehkäisy, mutta ne ovat vain yksi osa kokonaisuutta, ei mikään varsinainen syy tuoda seksuaalisuutta esille. Tuntuukin, että seksistä aletaan puhua teineille vain sen takia, jotta he käyttäisivät ehkäisyä ja osaisivat suojella itseään esim. seksuaaliselta väkivallalta, mikä on äärimmäisen tärkeää ja oikeastaan koko lähtökohta ehjälle seksuaalisuudelle. Mutta entä se kaikki muu? Mitä seksuaalisuus merkitsee meille ihmisinä? Seksuaalisuutemmehan on kiinteä osa sitä, keitä me olemme! Joidenkin mukaan jopa koko identiteettimme on seksuaalisuuttamme.

Tabut rikki, rehellistä puhetta pöytään ja monipuolisuutta seksuaalikasvatukseen, kiitos! Mitä mieltä te olette?