Pikavisiitti Aasiaan

Näin unta. Olin rannalla. Se oli hiekkaranta, johon aallot löivät pehmeästi. Meidän oli ollut määrä tulla Thaimaahan serkkuni kanssa ja nyt olimme lennon jälkeen päätyneet jollekin rannalle. Näppäränä tyttönä katsoin Google Mapsista, missä sitä oikein oltiin. Sininen pallo renkuloineen välkkyi Intian laidalla. Se tuntui jännittävältä. Tarkistin näytöltä myös sen että vastapäätä näkyvä saari oli Thaimaa, johon Google Mapsin mukaan olisi 1,1 km matka. Päätimme uida, tietenkin. Niin me olemme tehneet aina mökilläkin. Emme kuitenkaan päässet muutamaa metriä syvemmälle kun eksotiikan tuoma innostus muuttuikin vieraan peloksi ja minulle tuli mieleen; hei täällä saattaa olla haita. Peräännyimme ja päätimme koittaa löytää jotain paikkaa mistä lähtisi lauttoja – tai lentokoneita Thaimaahan. Serkkuni lähti tarkistamaan vähän matkan päässä takanamme seisovilta vanhemmiltaan, mistä sellainen paikka löytyisi ja minä jäin odottamaan. Herään. Tympäännyn kun mies vieressä nukkuu vaikka hänen piti mennä tarkistamaan mistä niitä lauttoja lähtee. Meinaan jo herättää hänet kunnes tajuan kaiken olleen unta. Intian rannikko, Thaimaa ja hait jäävät jonnekin saavuttamattomiin eikä niitä ikinä saisi sellaisenaan takaisin.

Herättyäni en saanut enää unta. Oli kamala vessahätä, mutta jotenkin en pystynyt edes menemään vessaan. Makasin ja mietin. Väsytti. Mietin mahtoiko kello olla 2 vai 3. Jonkin ajan kuluttua miehen tuttu herätysrenkutus alkoi soimaan. Kello oli siis 5:45. Sain hyvän tilaisuuden nousta samalla ja uskaltautua vessaan. Kerroin unesta. Hän sanoi että noin käy, kun syö niitä 5-HTP-vitamiineja.

Söin luonnonjugurttia, liotettuja cashew-pähkinöitä, mustikoita ja hunajaa ja lähdin seikkailemaan Google Mapsiin. Ulkona oli pilkkopimeää enkä ole ollut tänä syksynä vielä kertaakaan hereillä niin aikaisin että ulkona olisi pilkkopimeää. Kävin Thaimaassa sellaisissa kohteissa, joissa en ole livenä käynyt, luin Thaimaan ja Intian välisestä Siaminlahdesta ja olin jo matkalla Intiaan kun huomaan ettei sinne pääsekään. Keltainen päästä roikotettava hahmo ei vain laskeudu millekään tielle. Googlaan: ”Why doesn’t Google Maps work in India”, mutten saa vastausta. Yritän heitellä hahmoa isoille ja pienille teille, kunnes yhtäkkiä hakuammunta nappaa ja hahmo laskeutuu Intian kamaralle imien minut mukaansa. Saavun kauppaan. Siis kaupan sisälle. Se on pieni värikäs putiikki, jossa on esillä kauniita posliinisia astioita, suuria värikkäitä seinäkelloja, lintuhäkkejä, koristelintuja, lahjapaperia; kaikkea ihanaa, jota haluaisi hypistellä. Seinät ovat räikeän oranssit, ja niitä koristaa taideteokset ja kellot. Putiikin päätyseinässä on avonainen oviaukko perähuoneeseen, jossa on esillä naisten ja lasten vaatteita sekä koruja puisessa kaappivitriinissä. Kaikki on kaunista, värikästä, kodikasta. Pienellä vihreällä pöydällä on tietokone, jossa Windows XP:n näytönsäästäjä. En löydä kassakonetta, vain laskimen, eikä putiikissa näy ihmisiä mutta silmiini piirtyy selkeä kuva kaupassa työskentelevästä henkilöstä. Siitä kuinka hän ei ole halunnut tai saanut olla kuvissa ja hän odottaa kaupan ulkopuolella kun googletyypit kuvaavat hänen kauppansa yksityiskohdat internetiin. Vielä yksi merkittävä seikka. Kaupasta ei pääse ulos. Intian tiet ovat virallisesti saavuttamattomissani täältä käsin.

Nyt jätän Aasian jonnekin syvälle takaraivoon loppupäiväksi ja menen lenkille vielä ennen töitä. Matkustelu on korvaamatonta, mutta jonkin verran voi kokea näköjään ihan omassa kotonakin mielikuvituksen avulla pahimpaan matkakuumeeseen. Suosittelen! Sekä unia että googlemäpsäilyä!