”Kuules nainen…” (vieraskynä: Myskis)

Se on sellanen juttu, että miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä. Minähän toin Kaisan maalle. Kerran viidessä vuodessä järjestetään Vesilahden Narvassa markkinat, joihin kokoontuvat ”kaikki” pirkanmaalaiset. Lähinnä siis maalaiset. Ei muuta kuin kassit kainaloon, Kaisa nysseen ja Helsinkiä pakoon. Matkakohteeksi Suomen onnellisin kunta ja matkaseuraksi maailman kaunein nainen. Näin siinä käy, kun ottaa landespeden kainaloon.

Kaisan kysellessä matkalla, mitä kyseisillä markkinoilla tehdään, en osannut oikein vastata. Markkinoilla kun ei oikein tehdä mitään, siellä lähinnä tapahtuu. Markkinoilla myydään ja ostetaan, mitäpä muutakaan. Historiallinen kulkue esittelee markkinoiden historiaa, kyläläisten itse näyttelemänä. Ihastuttavaa katsella vaareista vauvoihin nousevan lavalle eri aikakausiin pukeutuneina. Osalla kulkueen jäsenistä on vuorosanat, osalle riittää lavalla tappeleminen.

Mitäpä olisivat markkinat ilman muurinpohjalettuja. Kaisan jatkuvasti kasvavaa kahvihimoa vastaan tapellessa on syytä pitää breikki markkinahumusta ja istahtaa kivelle nauttimaan lettukahvit. Kaisa ehtii nauttimaan markkinoiden langattomasta netistä ja minä pystyin keskittymään herkulliseen lettuun. Laitoin jopa valkoista sokeria Kaisan jonottaessa kahvia toisaalla 😉

Ehkäpä erikoisin nähtävyys on tervahauta, jota valmistellaan viikkoja ennen markkinoiden alkamista. Isoon monttuun kasataan tervaksia (tervaisia puita) ja päälle kerros turvetta. Markkinat alkavat haudan sytyttämisellä. Viisi vuorokautta puukasa valuttaa tahmaista tervaansa kasan alle jäävään kaukaloon, josta sitä vuodatetaan lukijakommenttien tapaan tervaämpäriin.  Pilttipurkki tervaa, 3 euroa. 😉 Tervaa valutetaan reilusti yli 1000 litraa, joten siitä riittää koko perheelle. Tervanpolton yhteydessä syntyy myös oheistavaraa, kuten hiiltä. Minulle ja Kaisalle sitä tarjottiin 10 euron säkkihintaan, mutta eiköhän Salmisaaren hiilikasa riitä meille hesalaisille.

Savuavan tervahaudan vieressä myydään markkinavieraille nokipannukahvia. Ei sinällään erikoista kaupungissa kaikenmaailman kuppiloissa istuneelle ja Shell-huoltoasemien viiden centin ”suojapaahtoihin” tottuneelle. Tilanne muuttuu erikoiseksi, kun kyytipojaksi myydään viiden metrin päässä sijaitsevan leivinuunin kypsentämiä ohrarievän-viipaleita kirnuvoilla höystettynä. Etenkin kun sitä voin kirnuamista voi seurata siinä syödessä.

Taivaassa perseet tervataan, lauloi jo Eppu Normaali aikoinaan.

Vieraskynäilijänä (krapulaisen Kaisan tuuraajana) toimi puoliksi narvalainen kotiseutuopas Myskihärkä eli Myskis eli se vanhan näköinen mies Kaisan kuvissa. Perse tervassa vuodesta 1987.