Vähähiilihydraattinen pihvilounas

Hellurei ja hellät tunteet pitkästä aikaa!

Onko siellä muitakin, jotka epäilevät omia keittiötaitojaan aina, kun pitäisi valmistaa iso köntti punaista lihaa? Käsi nousee ylös ainakin täällä. Punainen liha on varmaan lohen lisäksi meitsin lempparilihoja, ja kun sitä tekee mieli, turvaudun yleensä helppoon jauhelihaan, koska sen kypsyydestä voi aina olla varma värin perusteella. Maku harvoin tosin tyydyttää todellista lihanhimoa.

No, nyt päätin kohdata ennakkoluuloni ja pelkoni ja ottaa härkää, tai siis nautaa sarvista. Sain nimittäin mahdollisuuden osallistua Indiedaysin ja Lidlin pihvikampanjaan, jossa raaka-aineena ei ollut mikä tahansa pihvi vaan Dry Aged -menetelmällä kypsytetty irlantilainen naudan rib eye -pihvi. Dry Aged tarkoittaa kypsytysprosessia, jossa liha kypsyy ensin roikkuen 21 päivää, jonka jälkeen vielä 7 päivää vakuumipakattuna. Tuloksena harvinaisen murea ja maukas kuivakypsytetty pihvi. Paras ja oudoin osuus? Pihvi löytyy Lidlin kylmälaarista. Lidl! Ensin paistopiste ja sitten irlantilainen lihaperhe. Lidlistä on näemmä kuoriutumassa jonkin sortin kulinaarikilpailija ässälle ja koolle. Diggaan.

En ole ikinä ennen paistanut ns. hyvää lihaa, koska olen pelännyt että pilaan sen täysin joko kypsyttämällä sen yli, tekemällä siitä kuivaa tai jättämällä sen liian raa’aksi. Joko olen luonnonlahjakkuus, tai sitten nämä ovat erityisen helppopaistoiset pihvit, sillä (vaikka itse sanonkin) lopputulos oli harvinaisen moitteeton. Oikeastaan täydellinen. Niin omasta kuin kämppiksenkin mielestä, joka sattui paikalle juuri kun katoin pöytää kuvia varten. Näinkö helppoa se sitten oli? Nähtävästi. Mitä kaikkea olenkaan missannut!

Pihviaterian ei tarvitse aina olla raskas ja sisältää paljon hiilihydraatteja, jotka usein saavat olon väsyneeksi. Pihviä ei myöskään tarvitse perinteisesti nauttia illallisen merkeissä. Pihvin kaveriksi voi kypsentää kasviksia, jolloin ateria säilyy proteiinipainotteisena ja meneekin täten esimerkiksi kevyttä työtä tekevän lounaana, jonka jälkeen töitä jaksaa vielä tehdä vaikka pitkälle iltaan asti. Pihvin rasva ja proteiini ovat optimaalista ravintoa keskipäivään ja pitävät verensokerin tasaisena ja kiukkuilut kurissa.

 

Vähähiilihydraattinen pihvilounas

kahdelle

400g Irish Dry Aged Hereford Rib Eye Steak, 2 pihviä
2 porkkanaa
4 isoa lehtikaalin lehteä
pari kourallista vihreitä papuja
pieni pala inkivääriä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Ota pihvit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

Pese, kuori ja paloittele porkkanat ohuiksi siivuiksi. Revi lehtikaalista pelkät lehdet ja heitä paksu ruoto pois. Lorauta oliiviöljyä kuumalle pannulle ja raasta inkivääri sekaan. Lisää porkkana ja lehtikaali ja laske hieman lämpöä. Hetken kuluttua voit lisätä pannulle pari tilkkaa vettä, jotta kasvikset eivät kuivu. Lisää vettä aina sen haihduttua pois. Kasvikset kuuluu kypsentää vain puoliksi, joten jätä porkkanat rouskuviksi. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Lopuksi lisää sulatetut vihreät pavut (pakaste), laske lämpö ykköselle ja jätä hellalle muhimaan.

Paista pihvit kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä ensin 1 min molemmin puolin. Mausta pihvin molemmat puolet suolalla ja pippurilla. Tämän jälkeen laske lämpöä ja paista vielä 3-5 min riippuen kuinka kypsiä niistä haluat. Anna levätä muutama minuutti ennen tarjoilua.

 

Pihvikampanjaan lähti mukaan melkoinen lössi bloggaajia, ja meidän kaikkien reseptit löytyvät kamppissivulta. Samaan syssyyn käykää osallistumassa arvontaan, jossa voi voittaa 100 euron lahjakortin Lidliin. Sillä summalla saa jo melkoiset tamuskeet harrastaa kulinarismia. Ei muuta kun helmiä ja sikoja eli lihaisaa helmikuuta!