Tuorepuuro ylijäämäkahvista

Olen vähän sellainen jämien hyödyntäjä. Parasta on, jos lavuaariin/roskiin menevästä ruuasta saa jotain tosi tosi herkkua aikaan. Tällä idealla on saanut alkunsa mm. ylijäämäpuurosta valmistettavat kaura-ruis-leipäset.

Nyt jämägourmet-sarja saa jatkoa. Kenelläpä ei jäisi kahvia kannun pohjalle silloin tälllöin? Ellei se ole pahaa kahvia, joka on seissyt kitkeröitymässä jo hyvän tovin, sitä voi hyödyntää seuraavan aamun aamiaiseen ja valmistaa tuorepuuron jääkaappiin odottamaan.

Hyvä kahvi on kaiken a ja o. Niin tässä puurossa, kuin elämässäkin. Mitä omaan kahvinjuontiini tulee, käytän papuja, joiden paahdosta ei ole pitkä aika ja jauhan ne itse ennen kahvin valmistamista. Näin saan aina tuoretta ja puhdasta kahvia.

Kahvinjuojia on kahdenlaisia. Toiset haluavat kahvin kahvina, kun taas me toiset tykkäämme sen aromista vähän kaikkialla; konvehdeissa, jätskissä ja leivonnaisissa. Tämä tuorepuuro on niille, jotka tykkäävät vahvasta kahvin mausta ja preferaavat kahvinsa mustana. Mikäli olet latteihin päin, voit toki korvata osan kahvista maidolla pehmentääksesi sen makua.

Tuorepuuro ylijäämäkahvista

1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl jäähtynyttä kahvia
1 banaani
3 tippaa vaniljasteviaa
1 rkl chiasiemeniä
kaakaonibsejä
ruususuolaa

+ omia superlisäyksiä, kuten vaikkapa sitä macaa, josta oli puhe viime viikolla.

Paloittele banaani halkaisemalla se ensin pitkittäissuunnassa, ja banaanin puolikkaat vielä uudelleen pitkittäissuunassa. Viipaloi kuutioiksi kulhoon. Lisää kaikki muut ainekset, sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makeutusta tai muita mausteita. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli tai muutamaksi tunniksi. Puuron muhiessa kelmun alla sen ainesosille tapahtuu ihmeitä. Banaani luovuttaa makeuttaan puuroon, kaurahiutaleet turpoavat tehden puurosta keksitaikinamaisen ja chiasiemenet muodostavat mehukasta hyytelöä. Kahvin aromi pehmenee ja jalostuu, eikä kitkeröidy kuten voisi kuvitella.

Banaanin ja kahvin yhdistelmä on taivaallinen! Muistuttaa hieman toffeeta. Mmm..

Onko klassisempaa suomalaista aamiaista kuin kahvi ja puuro? Kahvipuuro on kaksi kärpästä samalla iskulla.