Maca-mansikka-tuorepuuro

Oma maa maca, muu maa toco. Niin macaa kuin petaa. Heeeyy Macarena!

Siinä taisi olla kaikki maca-lorut mitä osaan. Käytättekö te macaa säännöllisesti? Itse haluaisin käyttää, mutta aina kun aloitan tarmokkaasti macakuurin, sen nauttiminen unohtuu pois viimeistään siinä vaiheessa, kun syön aamiaisen jossain muualla kuin kotona (aamiaiskutsut ovat bloggaajille niitä ”kaiken maailman kissanristiäisiä”). Maun puolesta maca on nimittäin helpointa sisällyttää aamiaiseen, esimerkiksi puuroon tai smoothieen. Tai aamulla olen ainakin itse tottunut sen nauttimaan.

”Macaa kiitetään yleensä mm. seuraavista terveusvaikutuksista:

Lievittää stressiä
Antaa energiaa ja parantaa kestävyyttä
Kohentaa seksuaalista halukkuutta ja lievittää impotenssia
Vahvistaa immuunijärjestelmää
Vähentää kroonista väsymystä
Helpottaa masennusta
Tasoittaa hormonitasoja molemmilla sukupuolilla”

macajuuri.com

Lista kuulostaa siltä, että kyseessä on itsevarmuuden, hedelmällisyyden sekä voimaantumisen pyhä jauhe. Juuri tätähän me suomalaiset tarvitsemme pimeän tullen! Kaikista perinteisimmin maca liitetään naisilla kuukautisiin. Monilla naisilla macan säännöllinen nauttiminen nimittäin helpottaa kuukautiskipuja ja tekee niistä muutenkin… no, helpommat. Tiedätte mitä tarkoitan.

Macan kitkerä ja aromikas maku voi aluksi yllättää, mutta siihen tottuu kyllä ajan kanssa. Aluksi makua kannattaa yrittää naamioida, kunnes siitä alkaa tosissaan tykkäämään. Tässä tuorepuurossa macan makuparina on makea suomalainen mansikka.

Maca-mansikka-tuorepuuro

1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vettä
1-2 dl pakastemansikoita
2 tl macaa (jos olet maca-aloittelija, laita 1 tl)
1-2 rkl chiasiemeniä (voi skipata kun lisää hieman kaurahiutaleita)
muutama tippa vaniljasteviaa (tai muuta makeutusta kuten ruokalusikallinen hunajaa)
ruususuolaa
1 tl kanelia
proteiinin lähteeksi: 2 rkl maitorahkaa tai proteiinijauhetta

Perusohjeen lisäksi puuroon voi laittaa taas jälleen mitä tahansa, mitä kaapeista löytyy. Itse lisäsin vielä:

1 tl psylliumia
2 rkl idätettyjä hampunsiemeniä
1 rkl gojimarjoja

(Että kiitosta vain superfood-sponssille Foodinille. Kaapit tursuavat jos jonkinmoista jauhetta, joita lisätä vähän joka ruokaan. On mulla hyvät oltavat.)

Sörssätään kaikki ainekset kulhossa sekaisin ja tarkistetaan että koostumus on tarpeeksi puuromainen ja maku hyvä. Pistetään jääkaappiin yön yli odottamaan seuraavaa aamua. Aamulla puuron voi kerrostaa nätisti vaikka mansikoiden kanssa lasiin tai syödä suoraan kulhosta maapähkinävoinokareen kanssa.

Okei, ehkä pitäisi tosissaan kokeilla säännöllistä macaamista. Voisin vaikka ostaa dosetin ja annostella jokaiselle päivälle macat, ettei vain pääsisi unohtumaan. Joskus olen blendannut macasta ja vedestä juoman, kun veden maku on kyllästyttänyt. Se onkin varmaan hyvä ratkaisu niille päiville, kun ei tule paljon syötyä himassa.