Pipareita proteiinipatukasta

Sain viime viikolla eräältä bloggaajalta nimikkeen ”Fitnesskeittiön hullu tiedemies”, ja toissa päivänä minusta todella tuntui siltä. Tiedän että terveysmetodini keittiössä ovat välillä yllättäviä ja erikoisia, mutta tämä seuraava kokeiluni, josta kerron teille on jo aika HC-kamaa.

Eli kuten arvata saattaa, tilaamani Fitnessgurun tuotteet saapuivat pari päivää sitten perille. Hain laatikon kotiin. Siellä komeili boksi piparin makuisia proteiinipatuikoita sekä ”se jokin” ylläri josta lupasin kertoa myöhemmin. Nimittäin päätin vihdoin kokeilla oikeasti leivontaan tarkoitettua proteiinijauhetta! Fitnessguru valmistaa sitä nimellä OneBake, joten ajattelin proteiinipatukoiden tilauksen yhteydessä pamauttaa yhden sellaisenkin ostoskoriin. OneBake kestää kuumuutta ja on täysin makeuttamaton&maustamaton. Tässä vaiheessa en vielä arvannut että tulen käyttämään näitä kahta tuotetta yhdessä…

No, ensitöikseni luin tietysti piparipatukoiden salaisen ainesosaluettelon jota on pihdattu niin Fitnessgurun sivuilla kuin muuallakin internetissä. Ja nyt aion julkistaa sen teillekin!

One Whey Bar Gingerbread

Ainekset: Maitoproteiini, glukoosisiirappi, tumma suklaa (kaakaomassa, sokeri, emulgointiaine soijalesitiini, luonnollinen vanilja-aromi, vähintään 58% kaakaopitoisuus), fruktoosisiirappi, pinnoite (sokeri, kasvirasva (palmu, shea), emulgointiaine soijalesitiini ja sorbitaanitristearaatti, vähärasvainen kaakao (10-12% kaakaovoi), rasvaton maitojauhe, emulgointiaine soijalesitiini, aromi), munanvalkuaisproteiini, rypsiöljy, stabilointiaine glyseroli, kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma, aromit. Saattaa sisältää pieniä määriä soijaa.

Ja kuten arvata saattoi, olihan näissäkin patukoissa sokeria, glukoosisiirappia ja ties mitä muuta ylimääräistä, kuten muissakin Fitnessgurun patukoissa. Harmi ettei piparimaku tehnyt poikkeusta. Olin nimittäin todella fiiliksissä tästä kausimausta!

Mutta se maku… Tämän lähempänä aitoa piparitaikinaa tuskin yksikään patukka tai muu korvike on käynyt! Patukka on pehmeä kuin piparitaikina ja maku on jotain pakastepiparitaikinan ja itsetehdyn piparitaikinan välimaastosta… Minua häiritsi kuinka kertakaikkisen hyvältä patukat maistuivat, sillä tiesin etteivät niiden ainesosat olleet puhtaita.

Peli ei ollut kuitenkaan menetetty kokonaan! Ajattelin että jotain patukoista on keksittävä nyt kun tuli kerran tilattua koko boksi. Ensin sen kummemmin mitään ajattelematta ryhdyin kuorimaan patukan suklaakuorrutetta veks kuorimaveitsellä (fitnesskeittiössä kaikki keinot ovat sallittuja). Patukka ilman suklaakuorruotetta näytti ja tuntui entistä enemmän piparitaikinalta. En voinut vastustaa kiusausta että kaulisin sitä vähän, ihan vähän vain…

No, kauliessani patukkaa se tarttui aika inhottavasti pöytään kiinni. Silmäni osuivat pöydällä pönöttävään OneBake proteiinijauhetankkiin. Ei muuta kuin korkki auki ja pöydän jauhotus maustamattomalla proteiinijauheella. Siinä sitä sitten proteiinipatukkaa kauliessani proteiinijauhe pöllyen tajusin yhtäkkiä että mä rakastan mun duunia. Tästä momentista on myös kuva The Good Morningin FB-sivuilla. Rakastan rikkoa rajoja keittiössä ja kokeilla kaikkea mitä mieleen juolahtaa. Juuri niiden juolahdusten takia tämä blogi on oikeastaan edes olemassa. Jokaisen reseptin takana on idea, joka täytyi vain kerran todeta toimivaksi.

Kun olin kaulinut patukan levyksi, voitte arvata kuinka mieleni teki painella muotilla pipareita ja voi että, sen minä tein! Kauneimmalla muotilla minkä löysin. Ja pitihän piparit lopulta vielä paistaa! En ollut varma kestäisivätkö patukat kuumuutta, mutta mitä muutakaan olisin raaoilla pipareilla tehnyt? (paitsi tietysti syönyt ne…)

Ihan kahdessasadassa en uskaltanut prodepatukkaa kärtsätä, joten annoin armoa 25 astetta. Piparit 175 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi ja voila!

Anna mun sanoa; the best idea ever! Koostumus ja rakenne oli täysin piparin kaltainen: kova, rapea ja rouskuva. Makukin säilyi suhteellisen ennallaan, mitä nyt maku taikinasta kypsään pipariin vähän muutenkin muuttuisi. Lisää tästä mielipiteestäni voitte lukea postauksesta ”Keksit on hyviä niin kauan kunnes ne paistetaan

Mulla ei ole vieläkään hajua muuttuuko patukoiden ainesosat jotenkin vaaralliseksi kuumetessaan, mutta hitsin hyviä pipareista tuli! Ja hei Fitnessgurun tyypit, jos luette tätä, niin ensinnäkin: poistakaa piparipatukoista suklaakuorrute, se on ihan turha. Ja toisekseen, olen valmis myymään tämän pipari-idean teille, jotta voitte painattaa sen esim. patukoiden kylkeen. Pistäkää vain tarjousta tulemaan!

Jossei näistä patukoista nyt tullutkaan niitä päivittäin nautittavia ”joka treenin jälkeisiä palautuspatukoita”, joista haaveilin, niin ainakin tiedän kuinka näillä voi herkutella jatkossa! Jos proteiinipatukasta saa pyöräytettyä näin aidon makuisia pipareita, niin näitä aion ehdottomasti nauttia vaikkapa jouluna pipareiden tilalla. On nämä proteiininsa takia nimittäin kuitenkin vähän parempia ravintoarvoiltaan kun peruspiparit. Vaikka kyllä ihan tavallisia pipareitakin tulee varmasti syötyä joulun tullen. Mutta tässä aika hyvä fitnessversio.

Mitä opin tästä kokeilusta? Eipä taida olla markkinoilla vielä Questbareja voittanutta. Se on ainoa tiedossani oleva proteiinipatukka, jonka makeutukeen (osan patukoista) on käytetty pelkkää steviaa ja ainesosisat muutenkin ovat luonnolliset ja puhtaat. Questbarit ovat myös uskomattoman hyvän makuisia! Tällä hetkellä ainoa kauppa joka myy niitä Suomessa on Helsingin Lönnrotinkadulla sijaitseva NaturaZone. Yhdestä patukasta pulitetaan kuitenkin kolmen euron hinta, joten kyllä niissäkin oma koiransa on haudattuna. Kovasta hinnasta huolimatta käyn silloin tällöin ostamassa satsin niitä. Puhtaat ainekset yhdistettynä hyvään makuun on jotain, mistä olen kyllä valmis maksamaan.

Ajattelin kuitenkin näistä Fitnessgurun piparipatukoista inspiroituneena kokeilla tehdä oman versioni proteiinipatukasta, jossa olisi piparista vibaa, mutta puhtaat ainekset. Miltä tämä kuulostaa?

PS. OneBake –leivontaproteiinijauhe oli tässä postauksessa vain sivuroolissa, joten siitä ehdottomasti lisää myöhemmin, kunhan vain pääsen testailemaan sitä esimerkiksi sämpylöiden muodossa!