Miksi pannukakkujen paistaminen epäonnistuu?


Näet kuvan täydellisestä, korkeasta pinosta pyöreitä pannukakkuja ja innoissasi päätät ryhtyä paistamaan elämäsi herkullisimmat pannarit, mutta lautaselle päätyykin puoliksi palanutta pannukakkukokkelia. Tuttua?
En väitä, että pannukakut maistuisivat mössääntyneenä yhtään sen huonommalta, mutta monien kommenttienne perusteella pieni pannukakkukoulutus olisi tarpeen! Kuinka onnistuneet pannukakut oikein paistetaan? 

1. Hyvä pannu on kaiken a ja o. Meillä on kotona yleensä ollut aina hyvät pannut, mutta auta armias kun päätin eräänä aamuna ilahduttaa poikaystäväni pannukakuilla hänen luonaan, mutta miestalouden omistama (jo aikansa elänyt) pannu tuhosi pienet rakkaat lättyseni! ”Ahaa, tästä ne lukijat siis puhuivat.” Muutama päivä sitten ostin ihan upouuden pannun Ikeasta, eikä sillä paistaessa tarvitse käyttää tippaakaan öljyä! Halleluja! 
2. Öljy käyttöön. Mikäli pannusi ei ole tuliterä, suosittelen käyttämään kuitenkin pientä tilkkaa öljyä, kuten olen ennen tuota Ikean pannua aina käyttänyt. Paistoin aikanaan ihan terveyssyistä pannarit oliiviöljyssä, eikä se mielestäni maistunut pannukakuissa, kunhan öljyä käytti todella vain sen pienen tilkan. Sittemmin ostin maapähkinäöljyä, jolla paistettaessa pannukakuista tulee ihanan pähkinäisiä! Muita öljyvaihtoehtoja on tietenkin kookos-, avocado- ja rypsiöljy 🙂

Sisältä juuri sopivan meheviksi jääneet pannukakut

3. Kärsivällisyyttä.Ennen kuin käännät letun, varmista työntämällä lasta sen alle, että pohja irtoaa hyvin pannusta, eikä lätty heti leviä ympäri pannua. Mikäli käytät leivinjauhetta taikinassa, tiedät pannukakun olevan valmis käännettäväksi kun sen pintaan tulee pieniä reikiä! Ennen flippausta, käy lastalla läpi koko pannukakun pohja ja varmista, ettei se ole mistään kohdasta kiinni pannussa. 
4. Levy kohtuullisella lämmöllä.Mikäli alat levy punaa hehkuen paistamaan pannukakkuja, ne palavat kiinni pannuun ja saavat kovan ruskean kuoren (alla oleva kuva) ja voivat jäädä sisältä raaoiksi. Tai sitten ne ylikypsyvät ja muuttuvat kuiviksi, koviksi, nahkeiksi alkeisletuiksi, joita minäkin söin vielä pitkään ennen kuin opin ylipaistamisesta pois. Kokemuksen myötä aavistus siitä, milloin lettu on sopivan kostea kehittyy! Mikäli taas paistat liian alhaisella lämmöllä, lettu ei tahdo kypsyä, eikä se saa tietynlaista jämäkkää kuorta, jota kääntämiseen tarvitaan. Meidän levyt säädetään asteikolla 1-12. Paistan pannukakut yleensä niin, että esilämmitän pannun ensin levy täysillä kuumaksi, sitten lasken lämmön kahdeksikkoon ja alan paistamaan. Jos levysi säädetään numeroin 1-6, suosittelen paistamaan nelosella.

Hieman liian kovalla höökillä paistetut pannukakut. Päällysosat ovat kovat ja lätyt tod. näk. kuivia

5. Flippauksen jälkeen vain pieni kypsytys.Kun olet kerran kääntänyt pannukakut, voit nostaa ne lautaselle jo parin kymmenen sekuntin kuluttua! Oikeastaan heti, kun lastalla koittaessasi letun pohja on kypsynyt. Tässä vaiheessa jos pannareita paistaa liian kauan, ne muuttuvat kuiviksi. Itse syön mielummin vaikka sisältä hieman raakoja pannukakkuja kuin kuivia ja nahkeita!

6. Varmista että taikina vastaa tarpeitasiMikäli aikeissasi on paistaa paksuja jenkkipannukakkuja, taikinankin pitäisi olla aika jämäkkää, jottei taikina leviä pannulle letun tapaan. Jos taas haluat ohuita lettuja, taikinan kuuluisi olla juoksevahkoa (onko tuo sana?). Jos haluat haastaa itsesi letun kääntäjänä, voit levittää ohuita lettuja paistaessasi taikinaa kallistelemalla pannua. Näin saat vieläkin ohuempia, hyvällä tsägällä pitsireunaisia suomalaisia lättyjä. Kääntämistaidot pitää kuitenkin tätä tehdessä olla jo hyvin harjaantuneet.

Ei muuta kun treenaamaan! Ja hei, mikäli totaalinen epätoivo iskee, niin ei se oo niin justiinsa! Melkeimpä samalta se pannari maistuu joka muodossa. Tässä kuitenkin joitain tärkeitä kohtia, joita voi huomioida mikäli virheetöntä pannaripinoa havittelee!

Lisää vinkkejä pannareiden paistoon? Kommentoi niksisi!

Kaikkien kuvissa esiintyneiden pannukakkujen reseptit löytyvät ylhäältä Reseptit->Aamiaiset->Pannukakut kategorian alta!