Terveelliset herkut vs. epäterveelliset herkut

Voiko terveellinen herkku oikeasti korvata epäterveellisen, oikean herkun?

Olen saanut paljon kommentteja ja kysymyksiä liittyen ruokieni terveellisyyteen ja moni on kyseenalaistanut sitä voiko näillä muka oikeasti korvata ”oikeat” herkut. Siis että herkkupäivänä tai sokerihampaan kolottaessa vetäisi palan protskupiirakkaa ja herkkuhimo olisi täysin tyydytetty.

Ihmisiä on kovin erilaisia. Olemme tottuneet erilaisiin makuihin ja ruokavaliomme eroavat toisistaan. Jotkut ovat tottuneet syömään hyvinkin paljon makeaa ja rasvaista joka päivä, jolloin esim. porkkana voi kaiken muun ruuan keskellä maistua tosi tylsältä ja mauttomalta. Jollekin (täällä ollaan!) porkkana taas maistuu makealta ja ihanan raikkaalta johtuen siitä, että koko ruokavalio pyörii luonnon makujen ympärillä. Silloin taas esimerkiksi hampurilaisen haju saattaa olla kuvottavan tunkkainen ja keinotekoinen. Moni kommentoija pitää itsestäänselvänä sitä, että jokainen ihminen nauttii rasvaisesta ja sokerisesta mausta. ”Rasva nyt vaan on rasvaa ja sokeri sokeria, eikä niitä millään voi korvata.”

blogger-image-1265486104.jpg

Onneksi kyseessä on kuitenkin se, mihin olemme tottuneet, eikä se, minkälaiseksi olemme syntyneet. Tottumuksia voi aina muuttaa, mikäli niin haluaa. Jos herkut haluaa nauttia herkkuina, mutta muuten elää terveellisesti, se on myös täysin ok! En halua tekstilläni missään nimessä kritisoida minkäänlaisia elämäntyylejä.

En väitä ettenkö nauttisi epäterveellisistä herkuista. Hyvältähän ne maistuvat, ja syön niitä hyvällä omatunnolla silloin tällöin kun siltä tuntuu. Ne on oikein mukavaa vaihtelua kaiken terveellisen keskellä. En kuitenkaan osaa nauttia niistä samalla tavalla kuin terveellisistä herkuista, sillä ainoa asia jota silloin oikeastaan tyydytän, on makunystyräni. Se ei ole minulle tarpeeksi. Makunystyröiden lisäksi haluan tyydyttää myös ravintoa tarvitsevan kehoni, vitamiineja ja rasvoja tarvitsevat aivoni ja hyvää oloa tarvitsevan mieleni. Terveellisten herkkujen syönti on kuin sata kärpästä samalla iskulla. Se on asia, josta oikeasti nautin ja joka tuottaa minulle tyytyväisyyttä, hyvää oloa ja onnellisuutta.

blogger-image--750133264.jpg

Itse rakastan ”terveellistä” makua. Rakastan sitä siksi, koska tiedän sen olevan hyväksi itselleni ja keholleni. Siksi se myös maistuu hyvältä. Haluan erottaa kielelläni kaurahiutaleiden, kanelin ja banaanin maun, en rasvan ja vehnäjauhojen makua. Sellainen minä vain olen. Tiedän että kehoni kiittää minua ja jaksaa taas painaa kanssani vaikkapa kuntosalilla tai muuten fyysisesti raskaissa tilanteissa. Tiedän että keho pitää minusta huolen, jos vaikka sairastun vakavasti, sillä minäkin olen pitänyt siitä huolen. Se on niin ihmeellistä tajuta, että oman kehon kanssa pääsee täydellisen sujuvaan yhteistyöhön antamalla sille mitä se tarvitsee; hyvää ravintoa, liikuntaa ja lepoa.

Mutta sitten tulee se piru. Makunystyrät! Me ihmiset kun olemme niin makeaan päin. Suu saattaa himoita kaikkea epäterveellistä, mistä kroppa ei kyllä kiitä. Tässä piilee syy, miksi teen mitä teen ja miksi olen kuka olen. Minä olen se pirun taltuttaja. Minä keksin, tai ainakin yritän keksiä, ratkaisuja, joista sekä makunystyrät että keho ovat kiitolliset.

En väitä, että kerran viikossa syöty herkku pilaa terveytesi. Ei. Nyt puhutaan kovemman luokan sokerihiiristä, jotka haluaa jotain hyvää joka päivä (täällä ollaan taas!).

Joissain resepteissäni olen onnistunut jopa niin hyvin, että tyypit jotka eivät muuten syö kovin terveellisesti sanovat pitävänsä niistä kovasti. Siitä olen erityisen imarreltu! Kuitenkin luulen että todellisena aarreaittana blogiani pitävät muutenkin terveellisesti elävät ihmiset. Minun kunnianhimoinen tavoite olisikin saada kaikki ihmiset mukaan terveellisten ja maukkauden makujen pariin. Se olisi ihan huikea vallankumous tässä yhteiskunnassa. (en tarkoita pelkästään Suomea, vaan kaikkien länsimaiden elintarviketeollisuuden luonnetta tänä päivänä) Takaisin niiden makujen pariin, joita meidät luotiinkin syömään, eikö?

blogger-image--722291621.jpg

Terveelliset ruuat saavat ainakin minussa aikaan virkeän ja energisen olon, vaikka tulisikin vedettyä överit. Samaa vaikutusta ei ole oikealla herkkuöverillä, silloin lähinnä tekee vaan mieli maata ja pidellä vatsaansa.

Ihmisiä on tietenkin erilaisia, mutta minulle terveellisyys on ruuassa tärkein kriteeri. Olen oppinut sen kokemuksen kautta. Liian monta pahoinvointia ja liian monta tukalaa olotilaa ovat kantapään kautta opettaneet sen minulle. Uskon että olemme mitä syömme. Fyysinen olotila, joka sinussa tällä hetkellä vallitsee, on suoraa seurausta siitä, millä olet itseäsi ruokkinut. 

Ihanaa sadepäivää (ainakin täällä) kaikille!

Postauksessa esiintyneiden ”oikeiden” herkkujen kalorimäärät ovat suuntaa-antavia. Terveellisten versioiden reseptit löydät seuraavista linkeistä:

Pannukakku
Omenapiirakka
Juustokakku