Maapähkinä-mansikka-juustokakku näkkäripohjalla

Olen saanut hirveästi toiveita juustokakun reseptiin ja täältähän pesee! Yhdessä palasessa kakkua on 120 kaloria ja 8g proteiinia! Superterveellinen, mutta pehmeä ja torttumainen juustokakku maistuu varmasti jokaiselle. Rapeaa pohjaa unohtamatta 😉

Täytyy kertoa, että yritin ensin monta kertaa tehdä ns. jenkkityylillä uunissa paistettavaa juustokakkua, mutta joka kerta kakun paras osa, pohja, muuttui kamalan makuiseksi. Pohjan taikina oli kuitenkin joka kerta ennen uuniin laittoa aivan taivaallista keksimömmöä.

Tulin sitten lopulta epäonnistumisten kautta siihen ratkaisuun, että kakusta on tehtävä liivatekakku ilman uunia (lue: minua kuvottaa hyytelömäisen jäykät liivatejuustokakut joita voisi leikellä saksilla palasiksi, yäk!).

Tästä juustokakusta liivatemaisuus on kuitenkin kaukana. Sain täytteen koostumuksesta niin pehmeän, että kutsuisin tätä ennemminkin juustotortuksi. Palat eivät lohkea kakusta leikatessa, vaan muljuvat hauskasti kuin hieman liian raa’assa kakussa.

Varsinainen ongelma ei kuitenkaan ollut se täyte, vaan pohja. Anteeks vaan mutta kuinka saada juustokakkuun täydellinen keksimurupohja käyttämättä keksejä? Ja olen varma etten ole ainoa, jonka mielestä pohja on juustokakun herkullisin osa.

Satuin kuulemaan eräissä juhlissa viereisen pöydän rouvan puheita. En kuullut mistä aiheesta he puhuivat, mutta sain pyydystettyä lauseen ”… ja kun vieraat oli tulossa eikä minulla ollut keksejä niin tein juustokakkuun pohjan näkkileivistä!” ja sitten koko pöytä remahti nauruun. Minulla sen sijaan syttyi lamppu ja jäin tuijottamaan eteeni tyrmistyneenä: miksi en ole tuota aikaisemmin tajunnut?!

Olisi kai pitänyt mennä kiittämään kyseistä rouvaa ja ostaa tämä idea häneltä. No, olin kai liian järkyttynyt tästä neronleimauksesta, että päätin olla hiljaa ja varastaa sen.

Kamu vinkkasi että Ryvita -näkkärit on parhaita. Omia lemppareitani ovat Leksands jälkiuuninäkkärit, mutta Ryvitat sopivat kyllä ehdottomasti paremmin tähän! Suosittelen teidänkin käyttävän niitä, mikäli vain mahdollista.

Pohjaan iskin näkkäreiden kaveriksi mitäpä muuta kuin maapähkinävoita! Kookosöljy olisi toiminut varmasti myös, mutta itse en voi jostain syystä sietää kookoksen makua. Sen takia sitä ei myöskään kovin paljon esiinny resepteissäni, vaikka tosi monessa se kyllä toimisi. Jos et pidä maapähkinävoista, voit käyttää tilalla vaikkapa mantelivoita! Luulen että se antaa pohjaan vielä enemmän keksimäisyyttä kun maapähkinävoi.

Makeutuksesta vielä sen verran, että käytin tällä kertaa Canderel Green -puristetta, joka on siis steviaa pieninä tabletteina. Se on kätevän stydiä makeuttajaa, eikä sitten tarvitse mättää desikaupalla sitä laimennettua steviaa. Tableteissa on ikävä kyllä myös laktoosia, laktoosittomien harmiksi. Lisää tietoa linkistä!

Maapähkinä-mansikka-juustokakku 

1 vuoallinen, 12 palaa

7 Ryvita-ruisnäkkäriä
1/2 tl suolaa
(1 tl kanelia)
1 dl maapähkinävoita
7 Canderel Green puristetablettia
3/4 dl kuumaa vettä

1 prk Philadelphia Lightia 12% tai Extra Lightia 5%
400g maitorahkaa
5 dl paloiteltuja mansikoita (tai mitä tahansa muita marjoja)
12 Canderel Green puristetablettia
3 liivatelehteä

Murskaa näkkärit nuijalla tai käsin hienoksi muruksi. Lisää suola ja halutessasi kaneli. Laita tabletit kuumaan vesitilkkaan ja sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet veteen. Mikäli ne eivät liukea, murskaa niitä lusikalla. Tarkista että vesi on täysin kirkasta ja kaada se näkkärimurun sekaan. Lämmitä maapähkinävoita mikrossa, jotta se pehmenee hieman, ja lisää sekin muruseokseen. Vaivaa ja puristele käsin murutaikinasta tahmeaa, tasaista mössöä. Mikäli taikina ei ole mössöä vaan vielä irtonaista murua, lisää vähän vettä, kuitenkin maltillisesti.

Käytä vuokaa, jossa on irroitettavat reunat. Laita leivinpaperi vuoan pohjalle ja painele murutaikina tiukasti peittämään koko pohjan. Siirrä vuoka jääkaappiin tekeytymään.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi. Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto ja maitorahka sähkövatkaimella. Kuumenna mansikat mikrossa ja aseta ne siivilään. Puserra lusikalla tai nuijalla mansikoista ylimääräinen mehu pois niin, että siivilä on kulhon päällä. Mansikoista puristettua mehua tarvitaan myöhemmin. Kun mansikat ovat kutistuneet pieneksi mössöksi, lisää ne rahkaseokseen ja sekoita edelleen sähkövatkaimella. Ota mansikkamehua puoli desilitraa ja kuumenna se mikrossa tulikuumaksi. Lisää steviatabletit joukkoon ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää nekin kuumaan mansikkamehuun. Sekoita edelleen tasaiseksi seokseksi. Kaada lämmin mansikkamehu ohuena nauhana rahkaseokseen kokoajan vatkaten sähkövatkaimella.

Ota pohja jääkaapista ja kaada rahkaseos sen päälle. Tasoita pinta tarvittaessa. Laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Koristele ripottelemalla kanelia ja tuoreita marjoja päälle.

Voin luvata että tämä ei ole ainoa juustokakku sarjassaan, jonka resepti blogissa tullaan jakamaan! Oon itseasiassa aika fiiliksissä kaikista mahdollisuuksista juustokakkuun liittyen! Tilasin maanantaina vajaat 5 kiloa proteiinia ja kiinnostaisi hirmusesti kokeilla proteiinijuustokakkua. Eräs lukija ehdotti myös tuorejuuston korvaamista raejuustosta tehdyllä tahnalla, jota aion myös kokeilla! 5%:nen Philadelphia on kuitenkin tosi kevyttä tuorejuustoksi, joten päätin nyt ensimmäisen juustokakun kohdalla käyttää tätä perinteistä methodia.

Toivottavasti maistuu! Kokeilkaa maistattaa vierailla ja kertokaa vasta syönnin jälkeen mitä he juuri söivät 🙂 Niin, ja kokeilkaa rohkeasti käyttää eri marjoja! Mustikka tai vadelma vois olla kans ihan super combo tuon maapähkinäpohjan kanssa.

Kommentoikaa jos kokeilitte <3

PS. mulla on kokeiluista johtuen jääkaapissa tällä hetkellä kaksi vuoallista juustokakkua… Tervetuloa kylään, keitän kahvit kylkeen!