Kermaista kesäkurpitsapuuroa

Hei lukijat!

Oon viime aikoina tehnyt syrjähyppyä mun lempiaamiaisesta uunipuurosta uuteen ihanuuteen: kesäkurpitsapuuroon!

Miksi aina puuroa aamiaiseksi? Koska en saa niistä koskaan tarpeekseni! Niin monia variointimahdollisuuksia, makuyhdistelmiä ja valmistustapoja että tässähän pitää kohta kirjoittaa kirja ”Puuroa sadallakolmella tavalla”

 Kesäkurpitsan lisääminen puuroon ei ole vain keino lisätä vihreää aamiaiseen, vaan myös kikka puuron rakenteen parantamiseksi. Mulla on päässä kummallinen luokitelma eri vihanneksille, sillä käytän niitä paljon leivonnassa. Kesäkurpitsa mm. kuuluu ”rasvaiset” -luokitelmaan. Ja häh, miten niin rasvaiset? Koska sillä pystyy oikesti korvaamaan rasvaa leivonnassa tosi onnistuneesti!

Eikä muuten ollut tää mun luokittelu ihan hatusta vedetty, katoin nimittäin Finelistä kesäkurpitsan kokonaisenergian jakautumista, ja kyllähän siellä 20% näyttää rasvaa olevan. Mutta älkää nyt kauhistuko, puhutaan kuitenkin kasviksista, eli kyseessä ei ole tietenkään mikään rasvakaloripommi, rasvoja kun on niin eri tyyppisiä.


Kesäkurpitsa tekee puurosta tosi kermaisen ja pehmeän, eikä se maistu seassa juuri miltään. Tänä aamuna kokeilin myös ensimmäistä kertaa surautella sauvasekoittimella valmista puuroa tasaisemmaksi velliksi, jonka pitäisi myös tehdä puurosta kermaisempaa. Tosin, mulla oli puuroa kattilassa niin vähän, ettei terät kunnolla yltäneet silppuamaan sitä. Ensi kerralla voisin kokeilla kaataa koko satsin blenderiin! Kaurakermaa, nam.

Vielä kolmas askel kermaiseen lopputulokseen on puuron keittäminen maitoon. Joillekin tää saattaa olla ihan standardi, mutta itse monesti teen puuron veteen ja halleluja se hetki kun tein pitkästä aikaa taas maitoon – taivaallista! Maidon voi tietenkin päättää ihan oman maun mukaan, omat lempparini on soija- ja mantelimaito 🙂

Ja kesäkurpitsaahan ei missään nimessä kannata kuoria ennen raastamista! Puuro saa kivan kesäiset vihreät pilkut puhumattakaan kuoren sisältämästä kuiduista ja K-vitamiinista!

Pakko vielä mainita tämän neronleimauksen englanninkielisen kutsumanimen, joka on yhtä nokkela kuin itse puuro. En tiedä mistä nimi on peräisin ja kuinka yleisesti sitä käytetään, mutta itse törmäsin tähän puuroon nimellä ”zoats”, joka on siis johdettu sanoista ”zucchini” ja ”oats”. Nerokasta ja järkeenkäypää!

Ja juuri kun olin kuullut zoatseista, törmään zeggseihin. Se taas on munanvalkuaisia ja kesäkurpitsaa blendattuna ja kypsennettynä (”zucchini and eggs = zeggs”). Sitäkin oli tottakai kokeiltava. Toistaiseksi en kylläkään kovin syttynyt tälle vähäkaloriselle karppipuurolle, mutta idea oli hyvä ja aion kehittää siitä jotain. Tästä lisää myöhemmin! 😉

Takaisin kermaunelmaan! Tässä ohje:

Kesäkurpitsapuuro

2 dl maitoa valintasi mukaan (voit myös käyttää 1dl vettä ja 1dl maitoa)1 dl kaurahiutaleita2 dl karkeasti raastettua kesäkurpitsaamausteita makusi mukaan (itse laitan puuroon lähes joka kerta samat mausteet: kaneli, kardemumma ja suola. Suosittelen lämpimästi!)
Kuumenna maito kattilassa ja lisää mausteet ja kaurahiutaleet. Keittele kypsäksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja keitä vielä kasaan. Lisää tarvittaessa nestettä kesäkurpitsan lisäämisen yhteydessä. Voit vielä hauduttaa kannen alla halutessasi. Done!

Proteiinia annokseen saa syömällä sen raejuuston kanssa tai lisäämällä puuroon keittämisen loppuvaiheissa valkuaisen. Hyvää ruokahalua! 🙂

<3 kaisa