Banaanileipä

Nyt täytyy kyllä sanoa, että kun olin kyseisen leivän leipaissut ja uunista ulos ottanut ja saanut ekan palan suuhun niin ei ihan ensimmäisenä tullut leipä mieleen. Lähes kakkumainen maku tulee kuin tuleekin pelkistä banaaneista, siis luontaisesta makeutuksesta. Oli kyllä sellasta herkkuleipää että HUH HUH! Täydellinen joululeipä vaikkapa jouluaterian kanssa nautittavaksi, tai muuten vaan snackailyyn. Ihan loistava makeanhimon taltuttaja myöskin.


Vegaaninen banaanileipä

4 dl kaurajauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
3 isoa banaania (mitä kypsempi, sen parempi)
reilu desi soija-/mantelimaitoa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1-2 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
paahdettuja manteleita
kuivattuja aprikooseja

1. Muussaa banaanit ja lisää kaikki märät ainesosat
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää märkien sekaan
3. Lisää sopiviksi paloiksi pilkotut mantelit ja aprikoosit ja sekoita juuri ja juuri sekaisin
4. Aseta taikina leipävuokaan ja ripottele halutessasi siemeniä päälle. Paista 175 asteessa n. 30-45 minuuttia riippuen leivän paksuudesta. Tarkista hammastikulla kypsyys

Oon tainnut aijemminkin mainita, mutta vielä täytyy sanoa tämänkin reseptin yhteydessä että kaurajauhon oon yleensä tehnyt itse jauhamalla kaurahiutaleita sauvasekoittimella. Kaurahiutaleita kun useemmin kaapista löytyy kun kaurajauhoja. Manteleiden ja aprikoosejen tilalla voi tietenkin käyttää mitä tahansa pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä tai vaikka jättää kokonaan pois! Noita kun sattui juuri minun kaapissani olemaan.


Palataan vielä siihen hetkeen, kun sain ensimmäisen palan leipää suuhuni. Silloin nimittäin makunystyräni huusi yhtä ja vain yhtä sanaa: maapähkinävoi! Ehdottomasti leipä on siis parhaimmillaan maapähkinävoin kanssa. Banaani ja maapähkinävoi on kyllä kuin puuro ja raejuusto, luodut toisilleen. Jos maapähkinävoista ei tykkää tai sitä ei satu olemaan, niin myös hillo käy loistavasti. Itse käytän joko kaupasta ostettua sokeritonta hilloa, tai keitän itse omaa omenahilloa, sokerittomana tietysti. Kun kaikki levitepurnukat oli jääkaapista loppu, kyllähän tuo pelkkien banaanisiivujenkin kanssa meni lopulta viimeistä murua myöten. Tuli vasta nyt jälkeenpäin mieleen että kinkku tai kalkkuna olis saattanut olla tosi mielenkiintoinen yhdistelmä noinkin kuivakakkumaisen leivän kanssa. Kokeilkaa te ja kertokaa minkä kanssa oli parasta! 🙂 Niin ja onhan tuo ihan taivaallista ilman mitäänkin!!

Ihanaa joulunodotusta!