PARAS KANAPATA

 

Olen tullut tulokseen, että uuden koukuttavan ja helpon arkiruokareseptin löytäminen on miltei hankalampaa kuin uuden koukuttavan ja hyvän sarjan löytäminen TV-tarjonnasta.

Mitä tänään syötäisiin, mitä sarjaa katsottaisiin? Miksi kahdesta arjen rentouttavimmasta hetkistä on tullut yhtäkkiä niin vaikeita?

Omalla kohdallani olen ratkaissut ongelman padalla.
Iso valurautapata muheuttaa suussa sulavaa ruokaa koko viikoksi odottamaan rentouttavaa iltaa ja ei mikä tahansa pata, vaan uusi suosikkini – ihan superhyvä kanapata.

Resepti on alun perin poikaystäväni patakokeiluun pohjautuva 2 tunnin kanapata, mitä olen muokannut (testannut ja parannellut nyt varmaan 6 kertaa, kunnes maku ja mausteet olivat mieleeni juuri oikeassa tasapainossa).

Tässä kanapadassa parasta on sen terveellisyys, helppous ja runsaus. Salaisena ainesosana chipotle-chilit.
Chilit löytyvät kokonaisina säilöttyinä liemessä kuvissa näkyvässä purkissa. Purkit löytyvät useimmiten texmex-hyllyjen luolta. Siellä missä tortilloja ja salsakastikkeita. (itse hamstraan näitä Ruoholahden citymarketista).
Jos säilöttyjä chipotle-chilejä ei ole saatavilla, käy korvaavana ainesosana hätävarana chipotlekastike.

 

 

Tarvitset:
Uunin kestävän padan
n. 1kilon kananrintafileitä
Tilkka öljyä
3-4 tomaattia
1 pkt luomu tomaattimurskaa (n.500g)
Puolikas tuubi tomaattipyreetä (n70g)
4 sipulia
4 valkosipulin kynttä
3-4 säilöttyä chipotle-chiliä (La Costena)
Suola & pippuri
n. 1 rkl hunajaa 
n. 1 rkl sinappia 
Luomu kanaliemikuutio
Kaurafraice (n. puol purkkia)
2 keskikokoista bataattia
1 parsakaali
Ruusukaaleja (valinnainen)
Päälle tuoretta babypinaattia, yrttejä yms (valinnainen)

 

TEE:

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

-Pilko sipulit ja tomaatit lohkoiksi
(esim. neljään osaan. Ne pehmenevät ja hajoavat padassa, joten ei tarvitse silputa).

-Ota haarukalla chipotlepurkista n. 3-4 chiliä ja pilko pieniksi paloiksi.
(Jos et ole varma tulisuudesta, kokeile ensin muutamalla chilillä ja lisäile tarvittaessa).

-Nosta pata ensin hellalle ja kuullota hetki sipuli, valkosipuli- ja tomaattilohkoja, sekä chilejä tilkassa öljyä.

-Lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree, n. 2 dl vettä, kanaliemikuutio, sinappi, hunaja ja suola, sekä pippuri. Sekoittele ja anna porista muutama minuutti matalalla lämmöllä.

Tarkista maku ja lisää tässä vaiheessa mielesi mukaan lisää mausteita tai chilejä.

-Kun olet tyytyväinen liemen makuun, lisää pataan kananrintafileet kokonaisina, niin että ne peittyvät kastikkeen alle.

-Laita uuniin hautumaan reiluksi tunniksi (n. tunti 15 min) ja valmistele kasvikset. Kasvikset lisätään pataan kahdessa osassa kypsymisjärjestyksen takia.

– Kuori ja kuutioi bataatit suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa parsakaalin nuput ja halkaise ruusukaalit kahtia (poista uloimmat kuoret ja kanta).

1. Nosta pata reilun tunnin jälkeen uunista ja lisää mukaan bataatit niin, että peittyvät kastikkeen alle. Laita takaisin uuniin ja anna olla n.40 min.

2. Kun bataatit ovat melkein kypsiä lisää mukaan vielä ruusukaalit, parsakaalit, ja sekoita mukaan kaurafraichea n. 4 rkl verran.
Jos haluaa herkutella voi kaurafraichen tilalla käyttää smetanaa tai ranskankermaa.

-Annetaan hautua uunissa vielä 15 min. Tai kunnes bataatit ovat kypsiä.
Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. 

Ripottele halutessa vielä päälle tuoreita yrttejä ja pieni nokare kaurafraicea.
Ruokaisammassa versiossa tarjoile esim. Pitkäjyväisen riisin kera.

 

 

Älkää säikähtäkö jos resepti saattaa aluksi tuntua vaikealta eri vaiheiden kanssa ja tuntuu työläältä valmistaa pataa kaksi tuntia (munakello vaan päälle ja katsomaan välissä telkkaria). Padan tekeminen on oikeasti helppoa ja lopulta palkitsevaa kun moneen seuraavaan päivään ei tarvitse valmistaa ruokaa ollenkaan. Plussana tietty, että pata on niin herkullista, ettei siihen kyllästy helpolla.

(Jos kyllästyy voi esimerkiksi padasta noukkia vain kananpalan ja syödä sen salaatin kanssa, tai lisäillä joukkoon erilaisia kasviksia, syödä kvinoan kanssa jne).

 

Pataonnea <3