Marketan Iholla

Kävin haastattelemassa myös toista Iholla sarjan naisista, Markettaa.
Marketan kuvailtiin esittelyssä olevan insinööriperheen nuorimmainen, kunnianhimoinen perfektionisti ja aktiivinen kokoomusnuori, joka haluaa menestyä ja voittaa Nobelin palkinnon.

Oli jälleen aika hieman ennen joulua, kun ajoin Otaniemeen Marketan kotiin. Marketta keitti meille kahvia muumimukeihin ja istuttiin sohville jutteleman.

Marketta kertoi lähettäneensä hetken mielijohteesta pikaisen hakemuksen ohjelmaan, sitä sen enempää ajattelematta.” Kun tuottaja yllättäen soittikin ja pyysi koekuvaamaan muutamia päiviä elämästäni, ajattelin että miksi ei. Ehkä minullakin voisi olla jotain annettavaa katsojille ja tietysti se olisi opettavainen kokemus itselleni”.

Ja niin se olikin. Marketta kertoo että ohjelmaa kuvattaessa hänen elämässään tapahtui niin paljon kaikkea, että asioita oli helpompi käydä läpi kun niistä pystyi puhua ääneen.

Marketta sanoo että kameraan ei tottunut ihan muutamassa päivässä, mutta melko nopeasti kuitenkin. ” Ei ole mahdollista pitää kulisseja yllä kun kuvaa niin paljon. En oikein missään vaiheessa edes ajatellut että minne ne kuvaamani jutut lopulta tulevat. Kuvasin vaan sen enempää miettimättä”.

Perheen ja ystävien tuki oli tärkeää. Marketta kertoo olevansa kiitollinen siitä ja miettiin että ei ehkä olisi pystynyt tähän ilman heitä. Marketta asui myös kuvausten alkaessa vielä kotona ja miettii, että olisi ollut todella vaikeaa jos hänen vanhempiaan ei olisi saanut vaikka kuvata.
Kun ensimmäiset mainokset siten alkoivat pyöriä telkkarissa Marketan vanhemmat olivat innoissaan ja kertoivat aina kuinka ylpeitä ovat tyttärestään.

Ensimmäisiä valmiita jaksoja nähdessään Marketta kertoo kauhistelleensa tapaansa kuvata. ”mietin että apua, miksi minä nyt noin olen kuvannut. Tuohan on ihan väärä kuvakulma”.
Matkan varrella saadun kuvauskoulutuksen myötä kuvaamiseen alkoi saada ammattimaisempaa näkökulmaa ja Marketta kertookin sen tulleen todella tarpeeseen.

”No, olihan se vähän vainoharhaista kävellä tuolla ulkona yksin kameralle höpötellen”. – Marketta sanoo kun kysyn miltä tuntui kuvata julkisilla paikoilla.  ”Ei se helppoa ollut, mutta asennoiduin, että se vain pitää tehdä. Kameran kanssa pitää vain piti mennä ulos”.

Marketta kertoo joskus laskeneensa sen prosentin mitä videomaterialista lopulta päätyy näytettäväksi. Kyse oli kuulemma ihan muutamista prosenteista vain.
”Puolessa vuodessa suurin osa elämästäni on tasapaksua. Välillä on niitä huippuhetkiä, mutta niinhän se menee, että se tasapaksu leikataan pois ja näin ihmiset saattavat saada sen kuvan että elämäni on vain yhtä vuoristorataa, mutta ei se ole”.

Tartuin Marketan esittelyssä kerrottuun Nobelin palkinto haaveeseen ja ennen kuin ehdin edes kysyä enempää Marketta nauraa että ei ole koskaan itse asiassa edes sanonut niin. ”Olen saattanut heittää vitsinä että joo joo Nobel tulee muutaman vuoden päästä, mutta en ole tarkoittanut sitä ihan noin kirjaimellisesti. Ehkä tuo kuitenkin kuvaa sitä että olen määrätietoinen ja kunnianhimoinen, mutta joka tapauksessa olen insinöörialalla – mistä aiheesta minä nyt muka Nobelin saisin”

Koska Marketta on poliittisesti aktiivinen ja ollut mm. ehdolla kuntavaaleihin Espoossa mietin mitä mieltä hän on ohjelman kautta mahdollisesti saamastaan poliittisesta näkyvyydestä.
”Itse asiassa minua vähän hirvittää, että minusta leivotaan ohjelmassa sellainen kunnon poliittinen broileri”.
Marketta jatkaa, että jos hän ikinä lähtee enää ehdolle minnekään tuntuisi väärältä olla miellettynä julkkisehdokkaaksi, koska on tehnyt tätä ennen iholla sarjaa ja ollut puolueen jäsen jo neljä vuotta.
”tiedän, että se saattaa mennä niin ja se ärsyttää minua hieman jo valmiiksi, mutta joka tapauksessa se ei ollut tarkoitus”.

Lopuksi Marketta kertoo vielä olevansa todella tyytyväinen tuotantoyhtiöön . ”Tietysti ensimmäiset jaksot saattavat olla hieman rajuja. Niihin oli pakko tiivistää millaisia me ollaan. Leikkaukset on kuitenkin tehty kauniisti. Ne haluaa näyttää meidät sellaisina kun me ollaan. Oli myös kiva huomata, että jos siellä on jokin päivä missä olen surullinen, niin jakso loppuu kuitenkin niin että kaikki kääntyy hyväksi”.

Siinä oli kaikki minun haastattelemani Iholla naiset. (muuttolintuja syksyllä -blogissa lisää). Oli todella mielenkiintoista nähdä heidät ja päästä haastattelemaan – se luonnistui minulta yllättävän helposti. Taidan olla aika kyselevä luonne.

Iholla sarja alkaa 14.1 AVA:lla klo 22 ja tulee aina arkisin maanantaista torstaihin.