Kello kahdentoista aikaan maailmalla

 

Neljä, kolme, kaksi, yksi.. Hyvää uutta vuotta! Poksautetaan pullot auki, halaillaan, kohotetaan malja ja tuijotetaan taivaalla räiskyviä raketteja.

Mutta eihän se aina mene niin kuin elokuvissa. Yritin muistella missä kaikkialla olen ollut tuona maagisena klo lyö kaksitoista -aikana ja jotenkin hämärästi muistaisin olleeni täällä suomessa aina esim. Hississä, vessassa, ratikassa ja kerran jopa kellarissa.
En nyt sanoisi, että uudet vuodet ovat aina olleet katastrofaalisia iltoja, mutta jokin suurempi tarve minulla on viime aikoina ollut paeta niitä pakkasessa paukkuvia raketteja kokonaan pois suomesta.

Ulkomailla muistot eivät ole vessasta tai kellarista;
 

2010 Ilotulitesotaa piilossa Balilla.
Olimme Saaran kanssa Balilla ja koska eksyimme alkuillasta, tupsahdimme kellon lyödessä kaksitoista keskelle ruuhkaista Kutan pääkatua. Kuulostaa ehkä täydelliseltä ajoitukselta, mutta me olimme kauhusta kankeana. Paikallisten suurinta hupia oli nimittäin ampua raketteja vaakatasossa. Siellä me kiljuimme keskellä rakettisotaa, takaraivossa vain jyskyttäen kaikki ne opit rakettien virheellisestä käytöstä, vaaroista ja suojalaseista.

Taisimme viettää siis vuodenvaihteen kyyryssä jossain kujalla roskapönttöjen takana.

 

2011 Raketin kolkkaamana Amsterdamissa.
Vietettiin uutta vuotta ruuhkaisessa Amsterdamissa. Joka puolella oli mielettömästi porukkaa ja rakettien pauke kaikui kovaa talojen lomasta. Kellon lyödessä kaksitoista olimme isolla toriaukiolla katsomassa tuhansien muiden ihmisten kanssa raketteja. Jollain Toivolan todennäköisyydellä heti ensisekunneilta taivaalta vain tippuu kovaa ja korkealta raketin hylsy suoraan minun päähäni. Muistan luulleeni, että nyt minut kolkattiin ja kovaa.

Sain siis vuoden vaihtuessa raketin päähäni. Sattui aivan pirusti.

 

2012 Varavaatteissa Afrikan viinitilalla.
Tämä uusi vuosi on ollut ehkä yksi mieleenpainuvimmista. Saavuimme samana aamuna Etelä-Afrikkaan ilman laukkuja ja vaihtovaatteita. Tietenkin ne matkalaukut onnistuivat juuri uudenvuoden lennolla eksymään matkasta.

Mikään vaateongelma ei tosin olisi voinut latistaa tunnelmaa, saimme nimittäin juhlia iltaa mitä upeimmissa puitteissa; viinitilafestareilla vuorten juurella.
Kuvailin muistaakseni paikkaa puutarhan, viinitilojen, viidakon, puiston ja ihmemaan sekoitukseksi.

Taisimme tanssia vuoden vaihtuessa ison valkoisen teltan alla.

 

2013 Bändi Kapkaupungin terassilla.
Kotibileet Kapkaupungissa uutena vuotena ystäväni Saaran luona.
Muistan kuinka paljon suomalaisia oli tuolloin mukana ja miten Saaran poikaystävä Ryan oli raahannut kaikki musavehkeensä terassille jättikaiuttimineen ja mikrofoneineen. Koko illan saatiin kuulla livemusiikkia ja vähän väliä joku ujo laululilli vieraiden joukosta uskaltautui esiintymään mukana. Taisi koko naapuristo kuulla musiikkiesitykset sinä iltana.

Vuoden vaihtuessa olin siinä terassilla, tuijottelemassa merta ja jostain nousevia tulilyhtyjä.

 

2014 Amorina samaisella terassilla.
Viime vuoden juhlat taisivat mennä sen verran hyvin, että seuraavakin uusi vuosi vietettiin Saaran ja Ryanin luona. Tiesittekö, että he tapasivat itse asiassa juuri sinä uutena vuotena kun me kyykimme ilotulitteita piilossa Kutan kaduilla?

Myöhemmin tuona iltana Balilla menimme isoon ulkoilmayökerhoon missä aivan loppuillasta näimme Ryanin. Jouduin käyttämään kaikki suostuttelutaitoni Saaraan, jotta hän jäisi juttelemaan tämän pojan kanssa. No, nyt he ovat olleet jo viisi vuottaa onnellisena yhdessä. Parasta jokaisena uutena vuotena onkin kuulla Ryanin hehkutukset minulle siitä, miten toimin taitavana amorina.

Viime vuonna uusi vuosi vaihtuikin siis taas heidän terassillaan meidän kaikkien kolmen siinä halaillessa onnellisena ja miettien elämän hassuja sattumuksia.

Tänä vuonna olen pitkästä aikaa taas suomessa, mutta ei sillä ole väliä. Niin monia unohtumattomia muistoja jo tallessa ja on ihanaa, että saan viettää ensimmäisen uuden vuoden poikaystäväni kanssa. Ihan sama olimmeko sitten vahingossa vaikka hississä tai ratikassa.

 

Onnellista uutta vuotta, olitte missä tahansa 🙂