BEACH DAY & HAMAM

Sup-lautailua ja turkkilainen kylpylä. Aika pitkälti tältä kuulosti viimeinen päivämme Bodrumissa. Olimme kaikki innoissamme rennosta aikataulusta ja sitäkin rennommasta ohjelmasta ja lähdimme suupielet korvissa Ortakent rannalle missä meitä odotti mukava windsurfer porukka valmiina opastamaan meitä suppailusta purjelautailuun.

 

Päivä oli kuuma ja en voi kieltää ettenkö nauttinut älyttömästi vedessä polskimisesta ja rantatuolilla löhöilystä. Olin tässä vaiheessa vielä kokonaan parantunut alkulomaani piinanneesta kuumeesta ja oli ihanaa olla vihdoinkin kaikella energialla menossa mukana. 
 

 

Kun vesileikit oli leikitty, oli hieman illemmalla aika kuurata kaikki se hiki ja hiekka Hamam kylpylässä. Olisin ehkä voinut hieman sivistää itseäni tästä vaikkapa kaikkitietävän Googlen avulla, mutta eihän sitä nyt tajunnut. Kuulin vain sanan spa ja spahan olin tietenkin mielestäni myös menossa.

Kylpylä minne menimme oli kuitenkin enemmän perinteinen turkkilainen saunakylpylä. Hyvällä tavalla mielenkiintoinen sellainen.
Ei siis pelkästään mikään turkkilainen höyrysauna mihin törmää suomessakin kylpylöissä, ei vaan hamam se iso marmorinen huone, minkä keskellä kupolikatto, jonka alla iso pyöreä marmoritaso ja huoneen sivuilla pieniä hanoja ja marmoripenkkejä. Sinne kosteaan marmorihuoneeseen me tallusteltiin normaalin saunan ja höyrysaunan jälkeen hieman hämillämme pesijöiden luokse.

Niin, pesijä –  mies miltei ilkosillaan vain pieni liinavaate vyötäröllään ja karhea kinnaskäsine kädessään, tai vaihtoehtoisesti jonkin sortin tyynyliinan kanssa, mistä taiteiltiin isoja vaahtopilviä. Siitä vaan kaikki ensin huoneen reunoilla kuorintaan ja sitten vierekkäin makaamaan keskelle huonetta pyöreälle tasolle vaahtopilven alle hierontaan.

 

Kun kaikki oli kuurattu ja saippuakuplakäsitelty ohjattiin meidät yläkertaan öljyhierontaan. Tällä kertaa olimme tosin normaaleilla hierontapöydillä ja hierojillakin vaatteet päällä.  Mielestäni hieronta oli todella hyvä ja aloin jo rentoutua, mitä nyt hieman hierojapoikien pieni kikattelu hämmästytti ja outo kainalohieronta kutitti, mutta noin muuten kyllä hyvää työtä. Hieronnan jälkeen saatiin kasvonaamiot ja virvoitusjuomat, sekä hetki kattoterassilla keskenämme. Nauroimme Shrek kasvonaamio ryhmäselfielle ja sille miten osan meistä hierojat olivat katsoneet ihan sopivaksi pyytää treffeille ja kuiskutella kesken hieronnan hiljaa korvaan i love you. 
 

 

Niin. Tämä kylpyläkokemus erosi ehkä aikalailla kaikista muista missä olen koskaan ollut, mutta oli todella mielenkiintoista nähdä tämä perinteinen ja rituaaliomainen peseytymisperinne hamamissa ja ihanaa lähteä sieltä ihon vain narskuessa puhtauttaan ja kroppa hieronnasta rentoutuneena viimeiselle illalliselle viereiseen ravintolaan.

 

 

Hattu – GinaTricot
Mekko – Accessorize 
Bikinit – GinaTricot 

 

Photo credits: Kira Kosonen (ja kiitokset kolmannesta kuvasta Ainolle). 

 

 

 

Matka toteutettu yhteistyössä Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston kanssa.