Leffailta: Autolla Nepaliin

En ole vähään aikaan ollut elokuvissa, missä kuulen niiskutusta ympäri salia. Jostain takaa, vierestä ja edestä. Hiljaista, mutta selkeästi havaittavissa on liikutusta.
Pakko myöntää, että kyllä ne omatkin silmäkulmat kostuivat ja vieressä istuvan Kiran sitäkin enemmän.

Ehkä se johtuu siitä, että en ole pitkään aikaan käynyt muissa kuin komedia/actionpläjäys elokuvissa, mutta ehkä kuitenkin vain siitä että Autolla Nepaliin elokuva oli myös koskettava.  

Nostan hattua näille suomalaisille pojille, jotka lähtivät hyvän asian puolesta ajamaan autolla koko matkan Suomesta Nepaliin. Yli 20 000 kilometriä, liki kolme kuukautta. Auttaakseen kastittomia Nepalilaisia.
Kastittomia, jotka syntyperänsä vuoksi luokitellaan vielä tänäkin päivänä yhteiskunnan pohjasakaksi. Joilla ei ole oikein mitään. Kouluista, ihmisarvoon muiden kastillisten silmissä.
 

Menopelinä Nepaliin toimi Möhköfantiksi ristitty Volkswagen, mikä urheasti huristelikin pitkin upeita maisemia, mutta myös kuoppaisia mutkia. Pojat olivat matkallaan kuvanneet itse materiaalin elokuvaan ja vaikka tunnelma oli hyvinkin käsin kosketeltavissa, oli sitä silti hieman vaikea todeksi tajuta.
Ihan oikeasti ne vain lähti sinne. Ehkä hieman tajuamatta mihin olivat ryhtymässä. Vailla sen kummoisempaa budjettia. Milloin nukuttiin autossa – minkä penkit löydettiin autopurkaamosta ja rattilukkokin tehtiin rautaketjusta. Kaikki rahat mitä saatiin laitettiin mieluummin nepaliin.

Kaikkien niiden sortuvien teiden, uhkien, mutkien ja kanootin päällä kelluvan autonkin jälkeen, huomasi kyllä elokuvan lopussa, miten kaikki taival oli sen arvoista.

 

Veikkaan että aika moni tämän nähtyään lähtee kotiin ajatellen, että haluaa itsekin tehdä enemmän. Ja jotain voi tehdä jo aloittamalla sillä, että käy elokuvissa tämän katsomassa.

Kaikki elokuvantekijöiden saamat lipputulot menevät lyhentämättöminä Nepaliin.

Ensi-ilta 28.11