12 Vinkkiä Roomaan

 

 


 

La cittá eterna, eli ikuinen kaupunki, Rooma. Mun lempparikaupunkini Euroopassa ja kulinaristien mekka.
Jos tykkäät hiilareista, kauniista rakennuksista ja lämmöstä niinkuin minä, tää on sun pleistubii!
Mä oon käynyt Roomassa muutaman kerran, ja se on heittämällä ihan mun lempparikaupunki. Tässä muutama hyvä vinkki!

 

Skippaa Colosseum, ellet pääse ilmaiseksi. 
Mä oon käynyt Colosseumissa nyt kolme kertaa, ja kaksi kertaa niistä sisällä. Se ei ole sisäpuolelta mun mielestä kummoinen, joten suosittelisin skippaamaan sen hillittömän jonottamisen, se on ulkopuolelta paljon hienompi kuin sisältä… Ellet sitten pääse ilmaiseksi sisään, joskus tälläisiä spessupäiviä on.
Meillä kävi niin hyvä tsägä viimeksi et päästiin (niinkuin kaikki muutkin tuona päivänä) sinne ihan for free!

Varo taskuvarkaita
Tää on niin perus, kaikkiallahan niitä on mutta Roomassa erityisesti. Koko kaupunki kuhisee porukkaa ja nähtävyyksiä on joka kadun kulmassa. Eli lompsa pimpsaan ja menoks.

Tsekkaa Trastevere
Ihana kaupunginosa, hyvää hipsterimeininkiä ja iltasella paljon tunnelmallisia baareja ja ravintoloita.

Lataa Mytaxi
Joka paikkaan voi kävellä, joten hyvät kävelykengät messiin. Jos kuitenkin haluut esim illalla pistää korkoa toisen eteen, tilaa taksi. Mukulakiveä on joka paikassa ja korkkarit (eikä jalat!) diggaa. Me käytettiin meidän airbnb-hostin suosittelemaa Mytaxi-appia, se oli superhelppo.

Käteistä mukaan!
Monessa paikkaa toimii tottakai kortti, mutta veden tai limpparin ostaminen kiskalta tms toimii helpommin kun on kolikoita ja seteleitä. Suomessa kaiken saa ostettua kortilla, mutta saapasmaassa ei.

 Grazie, prego, buongiorno
Noi kolme kun heität tasaisin väliajoin niin kyllä paikalliset tykkää. Pelkästään se että kerroin ”me olemme Suomesta” kerrytti tyyliin aplodit ja kehut kuinka ”puhun niin hyvin italiaa”.

Huivi laukkuun. Meidän kolmen koplasta kaksi joutui Pietarin kirkon porteilla jännään tilanteeseen, kun polvet ja olkapäät oli paljaana.
Paavi and the friends on tosi tarkkoja millaisia hupakkoja sinne sisään päästävät, mulla oli polven yli menevä hame ja huivi hiuksissa jonka heitin olkapäiden päälle ja läpi meni. Lopulta tytötkin saivat ostettua kauppiaalta huivin (niitä on siellä j o k a paikassa) vitosella. Eli jos huivi unohtuu, älä ainakaan yli viittä euroa siitä maksa.

Ei ruusuille ja leluille. Tässä kaupungissa sulle yritetään myydä koko ajan jotain, on se sit ”lahja” kauniille naiselle tai tuliainen kotiinviemiseksi, kannattaa vaan sanoa kaikelle ei. Humpuukia ja krääsää yritetään tunkea joka välissä syliin, älä lähde näihin.

Kahvilakäyttäytyminen on outoa
Italiaanot vetää espressot yleensä hektisesti suoraan tiskillä, jos haluat juoda kahvin normiin tapaan pöydässä rauhallisesti istuen, niin kerro se kahvia ostaessa ettei sua katsota vinoon. Pöytäpaikka yleensä maksaa pikkasen enemmän, mutta ei mitenkään hulluna. Jos tämä joskus unohtuu, ei se ole vaarallista, mutta tää on osa italialaista kahvikulttuuria. Älkää myöskään ihmetelkö jos tilaatte latten tai cappucinon päivällä ja teille naureskellaan, italialaiset vetää kahvia maidolla ainoastaan aamulla ja muuten aina espressoa.

Jokibailut 
Me koettiin lauantaiyönä erikoinen tilanne, päädyttiin siis Trasteverestä tultaessa joen varrella raikaaviin ulkoilmabileisiin. Ne vaikutti ihan täysin laillisilta, mutta poliisit kuitenkin tulivat keskeyttämään hauskanpidon juuri kun fiilis alkoi kunnolla nousta. Näihin kannattaa siis tutustua ennen kello yhtä.

Älä säikähdä kodittomia
Roomassa on tosi paljon kodittomia, erityisesti juna-aseman ympärillä. En nyt tiedä onko tästä vinkistä sinänsä hyötyä, ainakin hyvä tiedostaa ehkä?

Kaksi lempparipuistoani
Perus nähtävyyksien lisäksi käy katsomassa Villa d’Este -puistoTää on yksi Unescon maailmanperintökohteista.
Alle 45min junamatka Terminiltä (Rooman juna-asema) ja mielettömän kaunis puisto täynnä upeita suihkulähteitä.
Lizzie McGuire Movie- fanit muistaa puiston siitä leffasta.
Toinen ihana paikka on Giardino degli aranci eli appelsiinipuutarha. Mielettömän söpö paikka ja ihanat näköalat Tiber-joen yli.

Ravintolasuositus
Me googlailtiin lauantai-illan ravintolaksi Trasteveressä sijaitseva Piano Alto cucina & terrazza. Katottiin instasta (niinkun aina, sieltä näkee parhaiten miltä raflat ja annokset näyttää kun porukka tägäilee yms) vähän fiiliksiä ja paikka näytti aivan ihanalta, ja sitä se oli. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu pelasi (välillä vähän sekoilua, mutta pientä onneksi). Piano alto sijaitsi sellaisella terasilla joka oli koristeltu romanttisilla valoilla ja kasveilla, iso suositus tälle.