Vegaani kuukausi

Kaupallinen yhteistyö: The Jelly Bean Factory

Uskokaa tai älkää, mutta suurestakin vastustuksesta huolimatta alkaa täälläkin joulu-fiilis pikku hiljaa tarttua. Jotenkin viime vuosina en ole juurikaan välittänyt joulun päälle, koska tuntuu että se perimmäinen syy on hautautunut kiireen ja stressin alle. Minulle joulu ja joulunaika erityisesti merkitsee aikaa, jolloin vietetään aikaa ystävien ja perheen kanssa ja rauhoitutaan. Voi olla, että iso syy on itsessäni, etten ole noita edellä mainittuja onnistuntut saavuttamaan. Mutta tänä jouluna (kiitos Jollen) haluan kovasti yrittää päästä em. moodiin.

Mutta on tässä joulun alla muutakin puuhattu kuin fiilistelty! Me aloitettiin tasan viikko sitten kokeilu, jossa vedetään kuukausi vegaanisella ruokavaliolla. Sen terveyshyödyistä on puhuttu niin paljon, että halusimme ihan itse kokeilla ja heittäytyä koekaniineiksi. Kävimme laajoissa verikokeissa ennen aloittamista ja toistamme saman kokeen jakson päätteeksi. Saa nähdä onko kuukausi riittävän pitkä aika, jotta verikokeissa pystyisi näkemään heilahduksia suuntaan tai toiseen, mutta fiilis ja oma olo on myös hyvä mittari tässä. Me kertoillaan somesa tarkemmin, miten hommat etenee jos tämä kiinnostelee 🙂

Vaikka pääpiirteittäin vegaanisen ruokavalion noudattaminen omassa arjessa on ollut helppoa, niin mukaan mahtunut myös pientä säätöäkin. Yritimme viikonloppuna lähteä extempore syömään kivasti ulos, mutta homma alkoi tökkiä jo alkumetreillä. Silloin tajuttiin myös, että vegaaniset viinivalikoimat on vielä ainakin joissain ravintoloissa aika suppeat. Yhdessä paikassa vegeruoka oli kokonaan loppunut listalta ja toisessa ei ollut lainkaan jälkkärivaihtoehtoja vegaanisena. Käytännössä siinä sitten ravattiin raflasta toiseen ja koitettiin löytää joku, mistä olisi löytynyt nämä kaikki asiat yhden katon alta. Paikkoja kyllä oli, mutta ne olivat sitten täynnä kuin Turusen pyssy. Niinpä nälkäpäissään (lue: nälkäkiukussa) lähdimme lusimaan kohti kotia ja tilattiin Woltista ruokaa. 😀 Tästä siis opimme, että ainakaan vielä ihan vaan semmoinen extempore dinnerille lähtö ilman pöytävarausta ei ainakaan lauantai-iltana pikkujouluaikaan vegaanina onnistu 😀 Ehkä jossain vaiheessa useimmmista paikoista on mahdollisuus saada koko helahoito (alku-, pää-, ja jälkiruoka viineineen) yhden katon alta.

Vedettiinpä sitten kotona pinaatti-tofu soossit naamaan ja naatiskeltiin jälkkäriksi Jelly Beaneja Frendit-maratonin parissa.  Sitä ei ennen tätä kokeilua oikeastaan edes tullut ajatelleeksi, että useissa karkeissa on suklaata tai gelatiinia mukana. Nämä ei luonnollisestikaan kuulu vegaaniin ruokavalioon. Jelly Beaneissa ei ole gelatiinia eikä keinotekoisia maku- tai väriaineita. Ne ovat myös gluteiinittomia eivätkä sisällä pähkinää. Niinpä nämä pienet ja ihana värikkäät gourmét pavut sopivat täydellisesti monen herkkusuun ruokavalioon! (Huom! Sisältävät mehiläisvahaa!)

The Jelly Bean Factory namuset on kaiken kukkuraksi niin riemukkaan värisiä, että niitä on kiva asetella tarjolle erilaisiin kippoihin ja laseihin. Ne toimivat sinänsä koristeina jo itsessään (koristeina, jotka ei kyllä kauaa vanhene pöydällä) ja ovat varma valinta esimerkiksi pikkujouluihin. Koska kyllähän siinä vieraalle, jolla on erityisruokavalio, tulee hyvä mieli, että myös hänet on huomioitu tarjoiluissa. 🙂

The Jelly Bean Factoryn pakkauksia on monia erilaisia. Niitä on isommissa 700g pakkauksissa, pienemmissä 50g pusseissa ja 100g hauskoissa ”PopABean” pakkauksissa. Isomman 700g pakkauksen löytää Verkkokaupoista ja pienempiä R-Kioskeilta. Yhdessä pakkauksessa on 36 erilaista makua, aina kahvista kookokseen ja banana splitiin. Jokaiselle löytyy siis jotakin ja parhaimmillaan niistä voi löytyy hyviä yhdistelmiä. Mun ehdoton kestosuosikki, joka pitää pintansa kerta toisensa jälkeen on kahvi+french vanilla. Se vaan toimii. Yksinkertaisen pehmeä yhdistelmä, nam.

Vegaani-kokeilut siis jatkuvat. Katsotaan mitä seuraavat viikot tämän kanssa tuo tullessaan. Mutta tässä siis hyvä vinkki, jos  pikkujouluja (tai muita juhlia) järjestät ja mietit, mitä voisit tarjota erilaisille ruokavaliolle herkkupuolella. 🙂

Energistä alkanutta viikkoa! 🙂

Xoxo,

Janni ja Harri