Myöhästyttiin lennolta ja päädyttiin ihan väärään maahan


Olemme vihdoinkin palautuneet Suomeen muutaman mutkan kautta. Olimme yhdessä rakkaan ystäväni ja managerini Emmin kanssa viime viikonloppuna katsomassa formuloita Budapestissa. Vaikka ”vihdoinkin” saattaa kuulostaa pitkälti sellaiselta, että olisimme olleet reissussa pidempäänkin, niin olimme vain lauantaista myöhään tiistahin. Naureskelimme, että tuntuu ihan kuin olisimme olleet kuukauden reissussa, niin paljon ehdimme touhuta ja matkan varrella ehti sattua. Eipähän tarvitse kiikkustuolissa itse keksiä tarinoita!
Budapest jäi itsessään valitettavasti aika pintaraapaisuksi. Käytimme kyllä koko lauantain tehokkaasti hyväksemme ja tutkimme kaupunkia niin vesiltä kuin maaltakin käsin. Kaupungissa olisi niin paljon historiaa ja tehtävää, että ihan parissa päivässä sitä kaikkea ei ehdi millään koluamaan. Voin kuitenkin lämpimästi suositella perinteistä turistikierrosta veneellä, jonka mekin kävimme heittämässä. Siellä istuimme kuulokkeet päässä laivan putputtaessa pitkin Tonavaa ja siemailimme kuohuvaa. Risteily oli todella edullinen, se maksoi noin 12 euroa per naama, se kesti yli tunnin ja hintaan sisältyi kahdet juomat kumpaisellekin. Vene jolla olimme, oli nimeltään Legenda. Vaihtoehtoja vastaaville risteilyille oli rannassa pilvin pimein, mutta päätimme valikoida kaikista vaihtoehdoista juuri tämän, koska se näytti siistiltä ja muutenkin kutsuvalta.

Jos Budapestissa haluaa nautiskella fine diningista kannattaa ehdottomasti suunnata Caviar&Bulliin ja Costesiin. Näistä kahdesta vielä pidemmän korren veti Caviar&Bullin menu, joka oli yksi parhaista, joita olen syönyt. Muuten kaupungista löytyy todella ihania pieniä kahviloita ja putiikkeja, kuin myös perinteisiä ketjuliikkeitäkin shoppailun ystäville.
Formulat itsessään oli kokemus, joka oli kiva kokea, mutta poltetta uusiin kisoihin ei jäänyt. Joskus aikoinaan meillä oli perheen kesken traditiona katsoa kaikki yhdessä formuloita telkkarista, mutta sittemmin on pakko myöntää, että lajia tulee enää todella harvakseltaan seurattua. Ilma oli kisapäivänä tukahduttavan kuuma ja meidän katsomossa ei ollut katosta, joten aurinko paahtoi täydeltä tuutilta koko pari tuntisen, jonka radalla vietimme. Sääliksi käy heitä, jotka eivät muistaneet napata aurinkorasvoja mukaan matkaan! Vaikka itse en pala kovinkaan helposti ja minulla oli suojakertoimet kohdillaan, niin siitäkin huolimatta niskani punoitti päivän jälkeen. 


Meillä oli maanantaina iltalento Prahan kautta Suomeen ja päätimme käydä nauttimassa viimeisestä aurinkoisesta päivästä Gellert Spa -kylpylässä, joka oli aivan ihana, vaikkakin kiireinen paikka. Söimme lounaan Gellert Baths ravintolassa, josta saimme todella hyvää ruokaa sekä palvelua erinomaisilla näköaloilla höystettynä. Yritimme bookata spasta hieronnat, mutta se olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin, sillä sesonki on kuumimmillaan. Pääsimme kuitenkin nauttimaan auringosta ja altaassa lillumisesta vielä ennen lentoa.
Hintataso Budapestissa on selkeästi Suomea edullisempi. Ruokailu maksoi keskimäärin kahdelta hengeltä 20 euroa ja hiukan pidemmätkin taksimatkat pysyivät alle parissa kympissä. Palvelun taso vaihteli aivan ääripäästä toiseen. Joissain paikoissa sai todella hyvää ja ystävällistä palvelua, toisissa taas tuntui että oli tullut häiritsemään asiakaspalvelijan siestahetkeä, eikä mitään meinannut saada hoidettua. Kielitaito oli useassa paikassa hiukan heikko, mutta onneksi elekieli on universaali. 


Budapest oli kaupunki, jonne aion varmasti palata vielä uudemman kerran. Tämä reissu oli aivan liian lyhyt, jotta olisi ehtinyt nähdä ja kokea kaiken, mitä halusi.
Matkamme Helsinkiin tyssäsi kuitenkin maanataiyönä Prahaan, kun ensimmäinen lentomme oli useamman tunnin myöhässä aikatauluista ja myöhästyimme jatkolennolta. Saimme lopulta aikamoisen väännön ja käännön jälkeen korvaavat lennot Helsinkiin tiistai-illaksi, mikä tarkoitti ekstra-päivää Prahassa. Onneksi meillä oli Emmin kanssa muutamat siirrettävissä olevat palaverit ja minäkin olin saanut Aamu-tv:n suoraan lähetykseen Jarnon hoitamaan aamujumpat. Pidimme siis etäpäivän Prahassa ja ehdimme parin tunnin verran myös tutustua itse kaupunkiin, joka jätti vähintäänkin samanalisen poltteen palata takaisin, kuin Budapest.