Pikaluistelija Mika Poutalan suosikkiliikkeet reisille ja pakaroille


Olemme parhaillaan kuvaamassa Elixiriä aurinkoisella ja helteisellä Rokualla. Olen päässyt tutustumaan entisten olympiaurheilijoiden treeneihin oikeinkin yksityiskohtaisesti ja täytyy sanoa, että tälleen parin viikon treenitauon jälkeen sitä tietää taas tehneensä! 😀 Koska nämä treenithän olisivat varmasti aivan turkasen hapottavia, vaikka olisikin ihan tikissä.
Entinen olympiahiihtäjä Keijo Kurttila veti meille mäkitreenit sauvojen kanssa ja siihen päälle maastopyöräilyt. Pikaluistelija Mika Poutalan kanssa sen sijaan tutustuimme pikaluistelijoille tyypillisiin loikkatreeneihin. Itse oikeaan treeniin kuuluu yhteensä 10 liikettä, jotka kaikki tulette näkemään ensi keväänä Elixir-ohjelmasta. Tähän hätään Mika valitsi 4 suosikkiaan, jotka jaan nyt teidän kanssa.

Ensin muutama sananen tekniikasta. Pikaluistelijoiden treeneissä on tärkeää, että asento pysyy matalana koko ajan mahdollisimman pienen tuulenvastuksen takia. Siksi myös näissä treeneissä saa laittaa reidet ihan kunnolla hapoille, jotta paketti pysyy kasassa ja matalana läpi suoritteen.

  • Haarat auki-kiinni hyppely kyykkyasennossa. Aloita leveähköstä haara-asennosta, jonka jälkeen hyppää jalat yhteen. Tässä liikkeessä pysytään koko ajan matalassa kyykkyasennossa, niin että polvet ovat 90 asteen kulmassa. Edes hyppyvaiheessa ei siis nousta ylös, vaan jalat työskentelevät sivuttaissuunnassa. Kädet voi pitää edessä, tai pikaluistelijoille tyypillisesti vartalon takana.


  • Kuivaluistelu. Asetu seisomaan toisen jalan päälle polvi koukussa ja nosta toinen jalka ilmaan, niin että vastakkainen käsi ja jalka ovat samaan aikaan edessä. Astu sen jälkeen reilu askel sivulle ja tuo vapaaksi jäänyt jalka toisen viereen, ikään kuin ottaisit luistelupotkun. Pidä yläkroppa nojautuneena eteen ja polvi-varvaslinja suorassa. Pysy koko ajan matalana, älä missään vaiheessa liikettä nosta itseäsi suoraksi ylös.


  • Vaihtohyppy (hiihtohyppy). Normaalista ”jumppahypystä” poiketen, yläkropan painopiste saa pysyä tällä kertaa nojautuneena etukenoon. Tarkoituksena on ponnistaa mahdollisimman räjähtävästi suoraan ylös ja laskeutua vastakkainen jalka edessä alas. Vastakkainen käsi ja jalka ovat samaan aikaan edessä. Taaimmaisen jalan polvi ja etummaisen jalan kantapää ovat lähellä toisiaan.


  • Luisteluhyppy. Tämä liike kehittää erinomaisesti lihaskunnon lisäksi tasapainoa. Hyppää yhdeltä jalalta mahdollisimman räjähtävästi sivulle ja pysäytä liike toiselle jalalle. Mitä stabiilimmin pystyt liikkeen jättämään, sitä parempi. Tasapainolle haaste tuleekin siinä, että takajalka jätetään aina ilmaan ja se tuodaan ”ristiin” toisen jalan taakse. Tässäkin liikkeessä yläkroppaa saa nojata reilusti eteen. Vastakkainen käsi ja jalka ovat samaan aikaan edessä.


 

Tässä treenissä tehdään 30 sekuntia yhtä liikettä kerrallaan, jonka jälkeen tehdään kevyt n. 30 sekunnin juoksu. Sen jälkeen siirrytään seuraavaan liikkeeseen, jota tehdään taas 30 sekuntia ja juostaan päälle. Nyt kun tässä on liikkeitä vain neljä alkuperäisen kymmenen sijaan, niin voit tehdä 3-4 kierrosta oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Pidä 1-2min palautus jokaisen kierroksen jälkeen.
Liikkeet kehittävät erinomaisesti reisien ja pakaroiden voimaa, muokkaavat ja kiinteyttävät niitä sekä isona plussana kehittävät tasapainoa ja vartalon hallintaa.
Aurinkoisia ja hikisiä treenihetkiä!