Saako jättää kesken?


Olen ohjannut ryhmäliikuntaa vajaan kymmenisen vuotta. Nykyisin en siis enää ohjaa kuin satunnaisia ”tilaustunteja”, mutta taustaa ohjaamisesta siis löytyy suhteellisen runsaalla kädellä. Ohjaajan työ on kyllä ollut todella hauskaa ja haastavaakin puuhaa! On ollut mahtavaa ideoida tunteja ja motivoida asiakkaita puskemaan itseään vielä asteen verran pidemmälle. Valitettavasti aika ei kuitenkaan enää riitä tähän hommaan.
Pitkään tunteja ohjanneena törmäsin hiljattain dilemmaan, jota käsittelin aika paljonkin ammattietiikkani kautta. Saako ryhmäliikuntatunnilta lähteä kesken kaiken pois? Ja mikä on hyvä syy poistua kesken ohjauksen?

Tunneilla, joilla käytetään paljon erilaisia välineitä, voi olla haastavampaa livahtaa menemään kesken kaiken. Esimerkiksi painojen palauttaminen paikalleen täyteen ahdetussa salissa voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Sen sijaan kehonpainoon perustuvilta tunneilta pääsee luikahtamaan huomattavasti helpommin takavasemmalle.
Minun ohjaamiltani tunneilta on lähdetty muutaman kerran ja olen itse lähtenyt 2 kertaa tunnilta. On eri asia, jos asiakas ilmoittaa erikseen, että hänen täytyy vaikkapa poistua hiukan ennen tunnin päättymistä. Silloin ohjaajakin tietää, että vika ei suinkaan ole hänen ohjauksessaan tai tunnissaan. Mutta jos tunnilta vain häipyy sanomatta mitään, se kyllä kolahtaa. Sitä alkaa väistämättä miettimään, oliko tunnissani jotain vikaa, ohjasinko huonosti vai mistä mahtoi kiikastaa. Itse arvostaisin noina hetkinä rehellistä palautetta asiakkailta, joiden kautta omaa toimintaansa on mahdollista kehittää. Pelkkä katoaminen pierun lailla Saharaan saa vain ohjaajan päähän tuhat kysymystä ilman vastausta.
Ensimmäisen kerran lähdin tunnilta ollessani n. 16-vuotias. Menin kyseiselle tunnille ensimmäistä kertaa ja totesin ensimmäisen 10 minuutin jälkeen, että se olisi minulle aivan liian haastava. Enhän tuohon aikaan erottanut vasenta jalkaani oikeasta, ellei kyseessä ollut sisäsyrjäsyöttö. Kerroin ohjaajalle myöhemmin, miksi lähdin tunnilta. Syy ei siis missään nimessä ollut hänen, vaan puhtaasti sen, että olin itse haukannut liian ison palan kakkua.


Toisen kerran lähdin tunnilta noin vuosi sitten keväällä. Tämä siitä syystä, että tunti jolle olin ilmoittautunut, ei vastannut laisinkaan sitä, mille tunnille olin ilmoittautunut. Minulla oli tuolloin hyvin kiireinen päivä ja olin järjestänyt juuri tuon tunnin slotin treenille ja tietenkin halusin saada siitä kaiken irti. Jo alkulämmittelyn jälkeen olin hyvinkin hämilläni tunnin sisällöstä. Kävin kauheaa kamppailua pääni sisällä, voinko tosiaankin lähteä kesken kaiken menemään. Yritin sitkutella vielä muutaman kappaleen verran, jonka jälkeen päätin napata juomapulloni, kiittää ohjaajaa ja lähteä omalle treenille. Tuosta tuli hiukan huono omatunto.
Jälkikäteen omaa treeniä sykkiessäni kuintenkin totesin sen olleen hyvä veto. En nauttinut tunnista laisinkaan, en saanut sykettä ylös, eikä se tosiaan vastannut tuntia, jolle ilmoittauduin. Tähän ohjaajaan en enää törmännyt uudelleen, joten en koskaan saanut mahdollisuutta antaa hänelle palautetta. Palaute kun todella on kaiken a ja o kehityksen kannalta, niin hyvä kuin rakentavakin!

Käydessäni hiljattain eräällä tunnilla, huomasin hiukan samantyylisen ilmiön, kuin edelliskerralla poistuessani itse tunnilta. Ohjaaja oli selkeästi ottanut omia vapauksia muokaten tunnin hyvin erilaiseksi ja selkeästi omien mieltymysten mukaiseksi, kuin mitä itse tuntikuvauksessa kerrotaan. Ennen alkulämmittelyn päättymistä salista poistua kaksi ihmistä. Vähän sen jälkeen lähti vielä kolmaskin. Minusta tuntui ihan kamalalta ohjaajan puolesta. Tuossa kohtaa vaatii todellakin tsemppaamista, että saa vielä kasattua itsensä, vedettyä hymyn kasvoille ja oltua innostava tsemppari ryhmän edessä. Rehellisyyden nimissä omassakin mielessäni välähti ajatus tunnin kesken jättämisestä, mutta lähes tyhjä sali ja jo aiemmin poistuneet ihmiset saivat minut tsemppaamaan lopputunnin läpi. Nautinnollista se ei missään nimessä ollut, edes silloin, kun ohjaaja soitti pari lempibiisiäni. Silloin mennään jo jonkin verran saveen, jos edes hyvällä musiikilla ei saa paikattua muuta tuntia.
Ryhmäliikuntahan toki on täysin vapaaehtoista, eikä siellä pakoteta ketään olemaan. Sikäli mikäli sieltä saa siis poistua kesken tunnin. Näin entisen ohjaajan näkökulmasta olisi kuitenkin hirmuisen tärkeää, että ohjaaja saisi poistuneelta asiakkaalta palautteen, miksi jätti tunnin kesken. Vain sillä tavoin kouliutuu huippuohjaajia, joiden tunneille on aina kiva mennä!