Luulin saavani apua. En saanut.


Tässä kohtaa heti alkuun varoituksen sananen, luvassa on suoraa puhetta tyttöjen jutuista. Kyllä, menkoista ja kaikesta sellaisesta ihanasta. Eli jos et koe aihepiirin koskettavan sinua millään asteella, suosittelen, että vaihdat tässä kohtaa sivustoa. Kauppiaan rouvalta esimerkiksi löytyy mahtavia tarinoita suoraan elävästä elämästä.
Minulla on ollut teinistä saakka ihan kamalat menkat. Ne alkoivat ollessani 12-vuotias ja kivut ovat olleet alusta saakka niin infernaaliset, että päivä-kaksi menee useasti aivan harakoille. Ne loput 5 ovat enää vain inhottavia. Puhumattakaan itse PMS-oireista, jotka alkavat jo viikkoa ennen itse koitosta. Toisin sanoen, menkat vaikuttavat isolla kädellä elämääni n. 2 viikkoa kuukaudesta, eli aika lailla puolet vuodesta.
Ja se on kuulkaas aika paljon se. Ensin olet viikon väsynyt, kireä ja naama alkaa kukkimaan kuin kevään ensimmäiset pajunkissat huhtikuussa. Ihmettelet, miksi normaalit asiat vaativat niin paljon enemmän efforttia. Treeneissä rauta ja jalka painaa enemmän kuin kaikki isovanhempieni täyspuiset rokokoo kalusteet yhteensä ja kaikki ärsyttävät hahmot tekisi mieli uhrata giljotiinin. 

 

Eikä siinä suinkaan kaikki. Pelkkä pinnan kiristyminenhän olisi aivan liian vähän vaadittu joka neljäs viikko. Koska ihminen on kokonaisuus, on tähän psyykkiseen puoleen hyvä lisätä myös fyysiset ominaisuudet. Kehoon alkaa pakkaantumaan päivä päivältä enemmän nestettä, mitä lähemmäs h-hetkeä päästään. Maha turpoaa Paw Patrol vappupallon kokoiseksi säiliöksi ja jottei turvotus vain jäisi lapsen kenkiin, alkaa mieliteot huudella muutamaa ekstra-munkkia. Ihan vaan varmuuden vuoksi, ettei nälkäkuolema pääse yllättämään!
Grande finalena juuri ennen itse puolukkapäiviä alkaa vatsa- ja selkäkrampit. Siitä tietääkin, että kohta mennään. Ja kun pääpäivä koittaa, kivut yltyy useimmiten niin sietämättömiksi, että tärisen sohvalla hikikarpaloiden vieriessä otsalta. Buranaa kuluu kuin Mynthoneita maanantaiaamuna juhannuksen jälkeen, kunnes vihdoin helpottaa jonkun ajan päästä. Koko päivä ja usein vielä seuraavakin menee kuitenkin usvaisena, väsyneenä ja kramppaillessa. 
Vihdoin kun tuo kaksi viikkoa jatkunut mylly on saatu päätökseen, elämä alkaa hymyilemään! Sitä hauskuutta kestää sen kaksi viikkoa ja sitten mennään taas. Ah kuinka ihanaa olla nainen! Tässä nyt siis tällainen kevyen puoleinen pohjustus ennen itse asiaani.


Olen kokeillut jos jonkun näköistä valmistetta helpottaakseni näitä oireita. E-pillerit aloitin ollessani 15 ja niitä tuli popsittua n. 20-vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen siirryin ehkäisyrenkaaseen, jota käytin noin 3 vuotta. Sen jälkeen minulle tuli täysi stoppi, että en halua pumpata enää yhtäkään hormonia kehooni. Näissä omissakin kun on jo ihan tarpeeksi! Lopetin kaiken hormonaalisen ehkäisyn käytön siis 23-vuotiaana ja olin ilman aina tämän vuoden alkuun saakka (nyt olen siis 26).   
Hormonaalista ehkäisyä käyttäessäni kivut toki helpottivat aika paljonkin. Niiden kanssa menkat olivat ihan siedettävät ja vuodotkin normaalit. Kun lopetin 23-vuotiaana tuon 8-vuotta kestäneen roinaamisen, alkoi kehossani tapahtumaan kummia. Hiukseni alkoivat rasvoittumaan ja uusia finnejä syntyi sinne tänne. Omat menkat oli ihan sekaisin (tähän toki varmasti osaltaan vaikutti myös fitness-kisat) ja ne olivat sekaisin vielä pitkän aikaa. Kivut alkoivat palata pikku hiljaa ennalleen ja loppujen lopuksi olin taas lähtöpisteessä.
Otin tammikuussa hormonikierukan, sen uuden pienemmän Jaydess -nimisen, joka kestää kolme vuotta. Pari päivää sitten kävin otattamassa sen pois. Sen sijaan, että olisin saanut siitä minkäänlaista apua kipuihin, sainkin tilallle krooniset menkkakivut, jotka jatkuivat aikalailla ympäri kuukauden. Joinain päivinä pahemmin kuin toisina. Viimeiset kolme viikkoa kuitenkin olivat niin kamalat, että en enää nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin käydä ottamassa koko värkin veks. Sen lisäksi, että vatsani kramppasi niin sain kaupanpäällisiksi myös selkäkivut. Menkkoja ei kylläkään tullut, niinkuin ei hormonikierukan kanssa yleensäkään, mutta kivut kyllä tuli. Ja isolla T:llä tulikin.


Gynellä käydessäni hän totesi kaiken olevan hyvin ja kierukka oli normaalisti paikoillaan. Krampit eivät siis johtuneet siitäkään, että kierukka olisi lähtenyt itsestään liikkeelle. Jännitin poistamista ihan kamalasti, sillä laittaminen oli yksi tuskaisimmista kokemuksista hetkeen. Muistan kun makasin kämppäni lattilalla vaikka missä sikiöasennoissa kohtuni yrittäessä hommautua vieraasta esineestä väkisin eroon. Vedin kaksin käsin Panacodia ja buranaa, mutta tuloksetta. Pahimpia kramppeja/supistuksia kesti n. 3 päivää, jonka jälkeen ne hellittivät hiukan. Seuraavat kaksi viikoa kuitenkin söin särkylääkkeitä lähes päivittäin.
Poisto ei onneksi ollut yhtään paha. Langat olivat tosin karanneet jonnekin näkymättömiin ja siksi niitä jouduttiin ronkkimaan vähän normaalia enemmän. Muutamaa vihlaisua lukuunottamatta operaatio oli todella iisi. Sillä sekunnilla, kun kapistus tuli ulos, oloni muuttui paremmaksi. Kivut hävisivät nipsnaps. Enpä muuten muistanutkaan miltä tuntuu, kun ei koko aikaa satu mahaan! Sitä ihminen näköjään totttuu ihan kaikkeen, myös krooniseen särkyyn.
Kaikille kierukka ei siis missään nimessä sovi ja täällä heiluttaa kättään yksi sellainen! Olen kuullut todella paljon erilaisia kierukan aiheuttamia haittavaikutuksia, joista ei yleisesti ottaen kauhean paljon puhuta. Niitä ovat mm. Hiusten lähtö ja todella pahan aknen puhkeaminen. Minä onneksi säästyin näiltä, vaikka toki kierukka-aikani jäi verrattaen lyhyeksi, vajaan puolen vuoden kokeiluksi.  Henkilökohtaisesti en voi siis mitenkään päin suositella hormonikierukkaa. Vaikka toki osa ystävistäni on ollut aivan fiiliksissä kierukan helppoudesta. Toisille se siis varmasti sopii paremmin. Itse en kuitenkaan olisi enää valmis ”kokeilemaan” uudelleen, tämän kaiken taustan nyt tietäen. Suhteellisen kalliiksi tuo kokeilu tulikin, asettaminen kierukkoineen maksoi muistaakseni jotain +300€ (tähän vielä ultra päälle, niin mentiin yli 400€) ja poisto ultran kanssa oli n. 250€. 

Nyt ollaankin taas jännittävien aikojen äärellä. En yhtään tiedä mitä kropassani tulee tapahtumaan seuraavaksi. Kierukan hormonit varmaan vaikuttavat vielä jonkin aikaa, mutta kuinka pitkään ja millä tavoin, se jää nähtäväksi. Alkaa nyt kuitenkin vahvasti näyttää siltä, että joko minun on alettava vetämään taas nappia naamaan tai rengas paikoilleen, tai sitten vaan kituutettava kerran kuussa. Se kumpi on pienempi paha, en ole vielä päättänyt.
Kaikki kuvat super lahjakkaan Mari Hakasen ottamia. Mari Hakanen Photography. 

Kommentit (82)

 1. Hanna
  klo 14:02

  Moi Janni! Tuli mieleen, että onko rauta-arvosi kunnossa? Vaikka Hb olisi hyvä, voi ferritiiniarvo olla pielessä. Runsaat kuukautiset verottaa rautavarastoja, samoin runsas liikunta, muiden syiden muassa.

 2. Tiina
  klo 18:27

  Laitatin myös tammikuussa hormonikierukan, Kyleenan. Uusin ja vähähormonisin kierukka markkinoilla. Kolme kuukautta kärsin enemmän vähemmän hurjista menkkakivuista, buranaa kului. Etenkin muutamat päivät olivat järkyttävimmät vatsa-alueen kipujen suhteen ja ns. huippupäivänä oksensin. Viime kierros taas jännäsin miten käy. Päätin, että katson vielä muutaman kierron ja sitten poistatan kierukan. Yllätyksekseni tämä kierto oli todella iisi! Yhtenä päivänä Buranaa eikä yrjömistä. Jes! Ehkä kroppa alkaa tottumaan. En halua poistattaa, koska hyödyt on edelleen haittoja suuremmat. Ja laittaminen sattui todella! Ei onnistunut eka gyne saamaan, piti hakeutua toisen vastaanotolle, jotta saatiin paikalleen.

 3. Carita
  klo 18:56

  Mulla ihan sama stoori kierukan kanssa, siis täysin sama stoori! Kaiken kukkuraksi oon kans omannu aina astetta karmeammat menkat, voisin olla sun stoori kirjoittaja. Nyt minipillerit kokeilussa, toimii ainakin toistaiseksi, aikaisemmin oli joku toinen merkki (vuosia sitten) joka ei taas toiminut. Minipillerit ollut nyt noin 6kk ja viikko sit ensimmäiset kktiset, kivut pahat, mut ei lähellekään sitä mitä ne on ilman näitä vaivalloisia ehkäisymenetelmiä. Ehkäisykapselit ja kierukan on mun osalta nähty, just noista listaamistasi syistä. Helvetisti tsemppiä näiden asioiden kanssa jaksamiseen! 😍

 4. Synnytyslääkäri
  klo 19:34

  Gynekologina tämä on hankalan, mutta valitettavan tutun kuuloinen tarina. Monelle hormonikierukka sopii hyvin, etenkin matalahormoniset valmisteet, kuten Jaydess, joilla hiustenlähtö, akne ja muut haitat ovat harvinaisempia kuin ensin markkinoille tulleella korkeahormonisemmalla Mirenalla. Kun ongelma on jatkuva kipu, ei kierukkamallin vaihtaminen kuitenkaan auta, koska Jaydess on jo markkinoilla olevista hormonikierukoista pienempää kokoa. Hormonipitoisuus on jo lähtökohtaisesti niin pieni, että pitkäaikaista vaikutusta kierukan poiston jälkeen ei ole odotettavissa.
  Yhdistelmäehkäisyä sen sijaan suosittelisin tällaisessa tilanteessa hyvinkin selkeästi. Kuukautiskipujen taustalla voi olla endometrioosia, jonka pahenemista voi parhaiten estää käyttämällä hormonaalista ehkäisyä, mutta vaikka siitä ei olisi kyse, on kipujen ja PMS-oireiden lievitys tärkeää normaalin arjen kannalta.
  Yhdistelmäehkäisyyn liittyy tietysti haittoja, kuten kaikkiin lääkkeisiin, mutta toisaalta myös huomattavia etuja. Merkittävin haitta on verisuonitukosriskin lisääntyminen, joka on toisaalta pienempi kuin merkittävän ylipainon tai tupakoinnin aiheuttama riskin lisä. Lisäksi rintasyöpäriski ilmeisesti lisääntyy lievästi. Toisaalta ilmeisimpien etujen, eli hyvän ehkäisytehon, kuukautiskipujen helpottamisen, PMS-oireiden vähenemisen ja vuotomäärän niukentumisen lisäksi yhdistelmäehkäisy suojaa kohtu- ja munasarjasyövältä ja sen vaikutus kokonaissyöpäkuolleisuuteen koko elinaikana on kuolleisuutta vähentävä.
  Pelkän blogitekstin perusteella on tietenkin hankala sanoa mitään kovin varmaa järkevimmästä hoidosta, mutta kirjoittamasi perusteella yhdistelmäehkäisy kuulostaisi parhaalta ratkaisulta oireisiisi.
  Mitä hintaan tulee, suosittelen lämpimästi julkista terveydenhuoltoa. Terveyskeskuksissa osataan pääosin hoitaa ehkäisyasiat hyvin ja Helsingissä ja Vantaalla on lisäksi erinomaiset ehkäisyneuvolat. Jos ehkäisyn hoito ei jostain syystä terveyskeskuksessa hoidu, niin tarvittaessa voidaan tehdä lähete naistentaudeille.

 5. A
  klo 21:42

  Mulla samantapainen kokemus kierukasta, tosin tuntui paineentunnetta ja alkoi särkeä urheillessa, juostessa jne. Heti kun se otettiin pois niin helpotti!! Nyt lopetan myös ehkäisyrenkaan koska muutun ihan alakuloiseksi raivoajaksi näistä 😀 not cool. Lopetin myös samaan syssyyn stressaavan parisuhteen 😉 oli piristävä kirjoitus kun itse juuri pms kourissa lähinnä psyykkisesti, itkettää ym. Mulla myös hormonaalinen ehkäisy on lisännyt menkkakipuja joten siksikin saapi lähteä 😉 Oot ihana persoona, sua on kiva seurata. Kiitos! 🙂

 6. Petra
  klo 23:27

  Ihanaa, että joku muukin kamppailee näiden asioiden kanssa! Mulle ei sovi hormonaalinen ehkäisy millään tavalla, mutta kuparikierukka aiheuttaa kamalia kipuja mitä ei ennen ole ollut ja härpäkkeen poistamista oon miettinyt monesti. Kerro jos keksit hyvän keinon tähän tilanteeseen! 🙂 Vertaistuki auttaa! 😀

 7. Kristiina
  klo 07:15

  Mä niin tiedän ton. Mulla 10 vuotta lykättiin vaan buranaa, panacodia ja tramalia pillereiden lisäksi. Menkkakivut tekee täysin työkyvyttömäksi. Kunnes sitten lasta yrittäessä (ei kuulunutkaan) pääsin gynelle joka totesi että olen about oppikirjamalli endometrioosista. Leikkaukseen en pääse koska kivut pysyy about kurissa kun syön pillereitä ilman taukoa. Pitää vaan löytää se oma itselle sopiva pillerimerkki, mulla se on Diane nova joka hoitaa aknea samalla. Näppyjä mulla on kyllä silti, tulehtuneita aknepaiseita ja pienempiä teinifinnejä vielä 32-vuotiaanakin. Jeij. Yasmineita kokeiltiin pienemmän hormonipitoisuuden takia mutta naama räjähti ja vuoto puski läpi. Lasta mä en voi hankkia koska ilman pillereitä olo on niin hirveää kipuineen päivineen (olen maannut myös sairaalassa kipujen takia yhden vajaa viikon pätkänkin ja päivystyksessä useamman kerran) ja lapsettomuushoidot ei tehoa, eikä mun kroppa kestä niitä hormoneita mitä hoidoissa pumpataan. Ei siinä, ei varmaan kovin terve lapsi tuliskaan kun kolmiolääkkeitä menis päivittäin jos en söisi pillereitä. Kipeää hommaa sekä henkisesti että fyysisesti, mutta elämä on. Tsemppiä, ehkä se oma itselle sopiva ratkaisu vielä löytyy. 🙂

 8. Helmi
  klo 10:24

  Oletko kuullut Gynefix kierukasta? Itse lueskellut siitä aikalailla positiivisia juttuja ja kiinnostaisi kokeilla, ainoastaan sen kallis hinta on itsellä esteenä…

 9. sofia
  klo 00:12

  Harmi että et saanut apua kierukasta! Itselläni se on auttanut tosi paljon ja kaikki kivut on loppuneet eikä mitään sivuoireitakaan ole. Toivottavasti sinullekin löytyy apua menkkakipuihin, ne ei todellakaan ole kivoja. Sitä jäin miettimään että miksi et hakenut ehkäisyä perheneuvolan kautta? Itse olen hankkinut sitä kautta, eikä minun siis tarvinnut maksaa muuta kuin se kierukan hinta, about 150 e. Sitä suosittelen, on toiminut kaikki minun kohdalla hyvin tuolla julkisella puolella 🙂 harmillista kun gynen palveluita ei oikein muuten julkisella puolella saa paitsi tuolta perheneuvolasta ehkäisyyn yms liittyen..

 10. Kukka
  klo 08:57

  Hei Janni!
  Itselläni ainoa apu on tullut gluteeniton, maidoton ja sokeriton -ruokavaliolla. Sokeri tai glukoosi-fruktoosisiirappi (joka on vielä sokeria pahempi) saavat kivut kaikista pahimmiksi, eli tuoteselostukset käyn läpi kaikesta mitä syön koska nuo kaksi löytää tiensä hyvin yllättäviinkin tuotteisiin.
  Olen todella kiitollinen kamalille kivuille koska ilman niitä en olisi tässä, tämä ruokavalio nimittäin takaa äärimmäisen hyvän olon koko kehoon ja mieli on rauhallinen ja selkeä. Ruokien maut ovat myös mielettömän selkeitä, makuaisti on siis myös paljon vahvempi eikä mielitekoja ole. Elämä on niiiin paljon helpompaa ja hauskempaa!
  Aurinkoista kesää 🙂

 11. RH
  klo 09:21

  Nyt mars itämaisen lääketieteen osaajalle! Ei ole normaalia ja perinteisen lääketieteen ratkaisu on juurikin burana plus panadol tai synteettiset hormonit. Kroppa pitää saada kokonaisuudessaan tasapainoon.

 12. Jensku
  klo 10:10

  Kuulostaa niin tutulta, en edes viitsi omia kokemuksia laittaa kun kerroit ne jo, niin samoja oireita minullakin. Mulla on se tilanne tosin, että hormonaalinen ehkäisy helpottaa menkkoja vuodon määrän suhteen ja jonkun verran kipujenkin. Aurallinen migreeni ja ärtyvä suoli antavat lisähaasteen ehkäisyn valinnalle ja minulla onkin tuo Jaydess kierukka. Se pitäisi vaihtaa seuraavana vuonna ja sen kyllä huomaan että teho alkaa hiipua, kivut ovat tulleet takaisin ja särkylääkettä kuluu. Tarkoitus olisi nyt seuraavana vuonna ottaa viiden vuoden kierukka nimeltä Kyleena, joka soveltuu myös meille jotka eivät ole synnyttäneet. Kyleenan kanssa pitäisi jäädä menkat pois kokonaan, Jaydess ei sitä tehnyt ainakaan minulla. Niin ja endometrioosia minulla ei pitäisi olla, se on tutkittu. Itse olen ollut muuten tyytyväinen kierukkaan, ainoastaan laitto oli kamalaa ja pyysinkin seuraavalle vaihdolle että puudutetaan sitten kunnolla, koska tämä on ainut ehkäisy joka minulle käy. Ihanaa että otit esille tämän asian, se kuitenkin koskettaa monia muitakin, tsemppiä tilanteeseen ja hyvää kesää 🙂

 13. Tuuli
  klo 11:49

  Haluan kirjoittaa, että kirjotit tosi tärkeästä aiheesta! Mulla on nuorempana ollu ihan järkyttäviä menkkoja, joissa jalat ei meinnanut kantaa ja lääkkeet ei enään auttanut, ku kivut oli jo päällä. Otin kunnon koktailit ja menin kuumaan suihkuun. Muistan että se kuumassa suihkussa olo alko hetken päästä helpottamaan. Noo.. Sinnehän sitte tuli nukahettuaki muutamaan otteeseen, ku aamuyöllä kivut yleensä alko. Mullon nyt ollu se rinkula käytössä varmaan viis vuotta. Kivut on helpommat, mutta tuntuu että PMS-oireet on vähintäänkin tuplaantunu.. ah kuinka ihanaa se on ollakkaan nainen.. 😅

 14. Menkkakipuilija
  klo 12:08

  Olipa osuvasti kuvattu nuo PMS-oireet ja menkkakivut, samaistun täysin. Itselläni vielä ovulaation aikaan kaiken kukkuraksi kovat kivut ja mahan turpoaminen.. Söin myös nuoresta asti pillereitä, jotka lopetin noin 20-vuotiaana. Pitkään olin ilman hormoneja ja sit kokeilin kanssa hormonikierukkaa. Kuukauden kohtu kramppasi ja tuli juuri tuollaisia synnytyksen kaltaisia supistuksia. Taju lähti mm. Autoa ajaessa, eikä edes tramadolit auttaneet kipuun. Sit vaadin, että kierukka otetaan pois ja supistukset loppuivat. Vaikka kovat menkkakivut ovat edelleen, niin oli nuo kierukasta aiheutuneet kivut paljon pahempia. Ihana kuulla etten ole yksin! Voimia sinulle kipujen ja PMS:ien kanssa!

 15. Tytti
  klo 12:52

  Hei, sun tarina kuulostaa lähes samalta kuin omani, loppua lukuun ottamatta. Itselläni menkat alkoivat 11-vuotiaana kovien kipujen kanssa ja voi että, niitä kipuja todella oli. Kipuja oli lähes joka päivä kierrosta riippumatta, mutta menkkojen aikaan ne yltyivät todella pahoiksi. En vielä nuorena tyttönä tajunnut, ettei tämä ihan normaalia ole, joten en siis hakenut apua. Vasta 15-vuotiaana aloin kuitenkin syömään e-pillereitä kipuihin ja olihan niistä apua siihen vaivaan. Haittavaikutukset olivat kuitenkin pahemmat kuin hyödyt, mutta en halunnut vielä luovuttaa, joten kokeilin toista merkkiä ja toista ja toista, kunnes takana oli neljä eri pillerimerkkiä neljän vuoden aikana. No, sitten siirryin ehkäisyrenkaaseen. Käytin sitä noin vuoden, mutta sekään ei sopinut. Siirryin taas pillereihin ja totesin, että eivät ne sovi vaikka kuinka vaihtaisin merkkiä. Yksikään lääkäri ei ollut vielä erityisemmin edes perehtynyt siihen, voisiko kivuille olla jokin muu selitys kuin menkat. Parikymppisenä päätin, että nyt kivuille on löydettävä jokin selitys. Varasin ajan yksityiselle gynelle ja oireet kuvailtuani hän sanoi, että minulla saattaa olla endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti. Olin lukenut netistä kyseisestä taudista jo aiemmin ja oireet kuulostivat omiltani, mutta en halunnut tehdä omia johtopäätöksia. Mikäli endometrioosia ei nähdä ultralla (niin kuin minun tapauksessani ei nähty), on tauti mahdollista varmistaa vain laparoskopialla. Tähän toimenpiteeseen en ole kuitenkaan vielä mennyt, joten 100% varmuutta kipujen alkuperästä minulla ei vieläkään ole. Lääkäri kuitenkin ehdotti minulle hormonikierukkaa endometrioosin hoitoon, sitä suurinta mahdollista, jotta menkat jäisivät varmasti pois. Endometrioosiin ei siis ole muuta hoitoa, kun hormonivalmisteet tai ”kasvainten” leikkaaminen, ja kun niin monet valmisteet olen käynyt läpi, päätin, että antaa mennä. Laittohan sattui todella paljon ja toipuminen meni samanlailla kun sinä kuvailit. Sen jälkeen olo on helpottunut todella paljon ja menkatkin ovat jääneet pois. Hormonivalmisteita monta vuotta käyttäneenä olen kuitenkin huomannut, että muutokset tapahtuvat (ainakin minulla) monen kuukauden jälkeen. Tällä hetkellä kierukka on kuitenkin ollut minulla jo 11kk ja vielä on ihan hyvin sopinut. Tietenkin hiukset rasvoittuvat nopeammin ja näppylöitä on tullut, mutta ei vielä mitenkään häiritsevän paljon.
  En tiedä, onko sinulle lääkäri ikinä puhunut endometrioosista, mutta oireesi ovat aika samanlaiset kun minun ja kyseinen tauti on kuitenkin melko yleinen, mutta harvat lääkärit tulevat sitä edes ajatelleeksi. En yritä mitenkään pelotella, mutta itseäni ainakin helpotti kun sain tietää, että kivuille on jokin selitys löytynyt ja näin niitä on pystytty myös hoitamaan. Toivotaan, että sullekin löytyisi apu kipuihin.

 16. Emilia
  klo 16:42

  Moikka!
  En voi ees kuvitella, kuinka ikävä sun tilanne on. Hurjasti tsemppiä! 🙂
  Suosittelen, että jos renkaaseen päädyt, niin kokeilet uutta ornibeliä. Itse olen käyttänyt sitä nyt puoli vuotta ja olen pääosin tosi tyytyväinen. Se on erilainen kuin muut, koska sen hormonipitoisuutta on vähennetty. Tämän renkaan ei pitäisi myöskään aiheuttaa ns. Hormonipiikkiä. Käytännössä kaikki haittavaikutuksetkin, joita aluksi sain ovat kadonneet tai laantuneet tasaisesti käyttöni aikana.
  Toivottavasti löydät sinulle sopivan ratkaisun tähän ikävään ongelmaan! 🙂

 17. Nina
  klo 19:17

  Onko sinulla koskaan diagnosoitu endometrioosia? Oireet nimittäin kuullostavat tismalleen siltä. Itselläni diagnosoitiin endo 2012, jolloin kärsin puoli vuotta putkeen selkäkivuista. Söin tuon jälkeen 3 vuotta minipillereitä (Cerazette), joka auttoi kipuihin, koska kuukautisia ei tullut ollenkaan tuona aikana. E-pillerit sisältävät kahta hormonia, joksta toista yritetään välttää, koska sitä syntyy myös endokudoksessa (estrogeeni), joten se ei välttämättä hillotse kipuja. Tosin jossain välissä tajusin, että hormonit olivat kuitenkin aiheuttaneet paljon muuta pahaa, kuten hiukset tippuivat ja katkesivat päästä, naama alkoi kukkimaan, kiinnostus kaikkea kohtaan oli hyvin laimeaa. Kokeilin vielä kahta muuta valmistetta, joista kaikista tuli jotain. Tämän jälkeen päätin kokeilla mitä oli olla ilman. Elämä oli silloin kipujen suhteen paikoitellen helpompaa vaikka edelleen otin silloin tällöin särkylääkkeitä (ja näistä tiettyjä sekä lihasrelaksantteja). Olin tyytyväisempi olooni enemmän kuin vuosiin. Sitten päätimme hankkia lapsen, jonka jälkeen halusin jatkaa edelleen hormoonitonta oloa, joten päädyin kuparikierukkaan. Näissä asioissa on kyllä se ongelma, että kaikille hormoonit eivät sovi ja silloin pitää tehdä valinta kestääkö mieluumin kipujen kanssa. Minulle sopivat minulle määrätyt kipulääkkeet, jotka tarpeen mukaan helpottavat eloa, kun kipuja on silloin tällöin. Joten jos mahdollista, kannattaa yrittää saada itselleen kipuihin sopivat särkylääkkeet ja mahdollinen endo tutkittua, koska siihen yksi keino helpotukseen on myös tähystysleikkaus, joka saattaa auttaa.
  Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään jos on mahdollista saada apua asiaan. Tiedän, että on tapauksia, joille mistään ei ole apua, mutta kannattaa kokeilla! Haluan sanoa, että mä ovat vain omia henkkoht kokemuksia, eikä minulla ole minkäänlaista koulutusta sen enempää ohjeistaa mitä kannattaisi tehdä, mutta tiedän kun olen lukenut ja selvitellyt tautia hyvin paljon, että eri apukeinoja kyllä on.
  Sivuhuomautuksena haluaisin sanoa, että kierukan laitto ei kuulu sattua ollenkaan! Kävin itse ottamassa ensimmäiseni juuri enkä edes tuntenut koko laittoa. Sain todella hyvän lääkärin, jota hoitaja kehui maasta taivaaseen etukäteen, että hän kyllä osaa hommansa. Ja kyllä osasi! Turhaan itse jännitin. Ja tämä oli vielä kunnallisella puolella.
  Paljon tsemppiä ja toivottavasti löydät apua. Jos joskus haluat jutella asiasta (tiedän, että nämä asiat ovat hyvin henkilökohtaisia), mutta mielellään kerron mitä olen oppinut vuosien mittaan asian tiimoilta ja vertaistuki on näissä asioissa hyvin tärkeää. Et ole yksin!

 18. TarjaL
  klo 22:15

  Otan osaa. On niin harmi, että kuukautiset voivat hallita naisen elämää. Voisiko luontaistuotteista löytyä sinulle jotain apua? Tsemppiä!

 19. Miksulaiheliini
  klo 22:31

  Onko sinulla todettu endometrioosi?

 20. Maria
  klo 07:59

  Onpas kurjaa, että kierukka aiheutti tuollaiset krooniset kivut. 🙁 Itselleni laitettiin viiden vuoden Kyleena, joka on myös pieni kooltaan ja sopii synnyttämättömälle. Laitto oli hirveä kokemus ja pari päivää kärsin pahoista vatsakrampeista. Mutta sitten, nyt jo viikon jälkeen kipuja ei ole, enkä muista koko kierukkaa. Kun taas siskolla aloituksen oireet kestivät puoli vuotta.
  Toivottavasti löytyy joku helpotus kivuliaisiin menkkojen! <3

 21. Annmarie Nuemelä
  klo 09:36

  Heissan 😍Samoilla fiiliksillä täällä nainen 41v Nyt on kohdunpoistosta 5 v ja voin sanoa että miksi en poistanut aiemmin . Kamalat kivut ja vuodot ja mielialavaihtelut bye bye 🙏🏻 Olen myös kokeillut kaikki saatavilla olevat ehkäisyvälineet,kunnes sain kasvaimen kohtuuni ja koko kohtu poistettiin,elämä alkoi uudestaan !!!Tsemppiä Ja lämmintä kesää !

 22. Hanna
  klo 00:08

  Juuri katsoin viimeisen Selviytyjän ruudussa ja päädyin tänne. Miten selvisit niin pirteänä em.ongelmista huolimatta seikkailussa?
  Huikeesti vedit koko reissun, sinäkin olisit ansainnut voiton.
  Selviytyjissä totuin luonnolliseen ulkonäköösi, olet todella kaunis. Meikkaamattomat kasvosi o kiva nähdä, meikattuna en tahdo tunnistaa 😀
  Tsemppiä (peukku)!

 23. Åsa-Maria
  klo 16:49

  Hei Janni!
  Älä pelästy tuota mainittua kohdunpoistoa! Ei tuon ikäiseltä kohtua kivun vuoksi poisteta. Eikä minkään ikäiseltä ilman omaa suostumusta.
  Mutta hakeuduppa endometriosiin erikoistuneen lääkärin tutkimuksiin. Surettaa, jos joku muukin turhaa kärsiin 30 vuotta….

 24. Mummeli
  klo 07:54

  Miranax tulehduskipulääke auttoi itsellä kun vielä oli kkt. Nyt vaihdevuodet ja kaikki tuska ohi. Suklaakystia muodostui munasarjoihin ja oli vaikea tulla raskaaksi. Edes lääkärit ei aina ymmärrä miten lamaannuttavasta taudista on kyse.

 25. Anna
  klo 13:00

  Pakko heittää omiin järkkyihin kipuihin auttaneet pari juttua. Maca-tankkaus 1-2 viikkoa ennen h-hetkeä esim. smoothieissa, rasvakahvissa, tuorepuuroissa. Menkkapäivänä ja kipupäivinä tupla- tai tripla-annos magnesiumia (Puhdistamon triplamagnesium toiminut hyvin). Toivottavasti saat helpotusta!

 26. mami
  klo 11:34

  Minun kaverille olivat suositelleet kierukkaa. Koitin toppuutellaa asiaa koska tiesin hänellä olevan toistuvia hiivatulehduksia. Terkkari oli sanonut ettei siitä olisi haittaa kun se laitetaan silloin kun tulehdus ei ole päällä. Kaveri kävi testeissä ja kierukka laitettiin. Sitten tulikin hänen normaali hiivatulehdus, ja oireet jatkuivat. Hän kävi lääkärissä ja toteamus oli se että ilmeisesti tulehduksen bakteerit tai muut tekijät jää kierukkaan kiinni joten nyt tulehdus on jatkuva kun se ei lähde kierukasta pois. Tosi ikävä tilanne 🙁

 27. Hanna
  klo 08:12

  Komppaan gyneä. Yhdistelmä-ehkäisypillerit toimivat erinomaisesti ilman mielialavaihteluita, kun niitä käyttää useamman liuskan putkeen. Taukoviikko pidetään, kun siltä tuntuu, tai kun tiputteluvuoto alkaa. Kuukautiset ovat niukat ja kivuttomat ja tulevat 3-4 kk välein – juuri silloin kun itsellesi sopii. Haittavaikutukset/riskit terveellisesti elävällä normaalipainoisella hyvin pienet etuihin nähden.

 28. Santra
  klo 13:00

  Kipuilija täälläkin! 11v. Alkoi ja edelleen mukana kulkee. Jos en ajoissa saa vahvaa kipulääkettä(tällä hetkellä toimii Etoricoxib+1g panadolia) niin oksennan kivusta ja tärisen lattialla. Pelkään menkkoja nykyään koska ne tulee miten sattuu ja olen joutunut ’kohtaukseni’uhriksi töissä. Joudun nykyään olee poissa töistä kipujen takia.
  Hormoniehkäisy vaikuttaa mielialaani(raivo, murhanhimo,itsetuho ajatuksia) joten olen nyt ollut hormoniton 3 vuotta. Onneksi parisuuhteessa tämä on helppoa.
  Ja kuparikierukkaa en edes harkitse.
  Menkkojen aikaan harkitsen aina vahvasti munasarjojen poistoa 😅
  Olen pyytänyt vuosien mittaan vahvempia lääkkeitä ja kokeilujen kautta löytänyt nykyisen mistä saan apua niin että selviän päivistä hengissä.
  Lisäksi olen sitä mieltä että siankärsämötee on auttanut, haluan uskoa että se auttaa.
  Seuraavaksi aion kokeilla akupunktiota. Ja kalsium kuuria menkkojen aikaan.
  Tämä ei ole kivaa , mukava lukea kohtaloto vereista. Jotenkin sitä vain aina selviää menkkojen yli ja saa sen 2 viikkoa elää sitten normaalia elämää.
  Suosittelen kaikille pyytämään lääkäriltä vahvempia lääkkeitä, eikä vain syödä buranaa joka itsellä ainakin käy vatsaan.
  Pysykää naiset vahvoina!

 29. Minni
  klo 08:58

  Hei! Suosittelen käyntiä naisten Aavassa Kampissa, jossa erittäin hyvä gynekologi Scordas Dimitrios pitää vastaanottoa. Hän asensi minulle gynefix-kierukan, josta ei ole tullut mitään sivuvaikutuksia ja käyttäjäkokemukset on laajasti hyviä 🙂 näitä gynefix-kierukoita ei Suomessa asenneta monessa paikassa, mutta dr.Scordas on asiantuntija ja kouluttaa lääkäreitä tämän asennuksessa. On siis erilainen, hormoniton, joustava kuparikierukka.

 30. Marinka
  klo 12:39

  Moi Janni,
  Sydämellinen kiitos blogikirjoituksestasi! <3
  Painin kierukasta johtuvan kivun vuoksi lähes 2 vuotta ja uskon, että tekstisi lukeminen oli se ratkaiseva asia, jonka vuoksi päätin kierukkani poistattaa. Se oli loistava päätös!
  Jaoin kokemukseni myös blogissani:
  https://bit.ly/2wwRTBd
  Olisi mukava kuulla, kuinka olet voinut nyt? Samalla haluaisin rohkaista sinua selvittämään, ettei kyseessä ole endometrioosi. Se ei välttämättä näy ultrassa, vaan voi vaatia tähystyksen, kuten minulla aikanaan. Kovat kuukautiskivut EI ole normaalia!
  Jos kysessä on tämä sairaus, olisi hyvä koittaa etsiä jokin hormonivalmiste pitämään sitä rauhallisena. Itselleni ei yhdistelmäpillerit sovi, mutta onneksi on lopulta löytynyt yksi valmiste (Cerazette-minipillerit eli keltarauhashormoni), joka sopii.
  Suurimman avun sain aikanaan Bemer-terapiasta, johon suosittelen lämpimästi myös tutustumaan:
  https://bit.ly/2iFasQU
  Auttoi minulla myös moneen liikkuvan ihmisen vaivaan, tehostaa palautumista jne.
  Toivon, että voit hyvin ja kiitos vielä tuhannesti kirjoituksestasi! Se oli tärkeä, sillä eipä minua oikein kukaan meinannut uskoa… etenkin silloin sitä vahvistusta tarvitaan. 🙂
  Hyvää syksyä toivotellen: Marinka

 31. NuoriNainen
  klo 10:31

  Heippa. 🙂
  Minulla kokemusta myös yhtä kovista menkkakivuista ja endometrioosia minulla ei ole. Migreenin ja runsaiden ja kivuliaiden menkkojen takia ehkäisyvaihtoehtoja ei paljoa ole. Sekä ye-pillerit ja minipillerit kokeiltu, ei sovi.
  Nyt minulla on ollut parisen vuotta uusi hormonikierukka Kyleena. Kyleena on vähentänyt migreenikohtauksia huimasti, lieventänyt menkkakipuja ja niukentanut vuotoa. Käytin ennen menkkakipuihin Naprokseenia (toimi loistavasti), nykyisin en enää tarvitse edes Buranaa. Ainoa sivuvaikutus ehkä todella lievä akne, mutta johtunee myös paljon muista tekijöistä. Mielialaan ei vaikuta ollenkaan, mikä on suuri plussa, koska kaikki edelliset vaikuttivat rajusti.
  Suosittelen kokeilemaan vielä tämän vaihtoehdon. 🙂
  Mukavaa syksyn alkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad starts
Ad ends