Koiran kanssa matkustaminen

 

Matkustaminen koiran kanssa on hyvin yksilöllistä koiran luonteesta ja rodusta riippuen. Osa lentoyhtiöistä ottaa koiran (pienen) matkustamoon ja osassa lemmikit matkustavat vain ja ainoastaan ruumassa. Harri-koirani on toyvillakoira ja se pääsee matkustamaan pienen kokonsa vuoksi matkustamossa. Olenkin aina valinnut lentoyhtiöt sen mukaan, että koira pääsee matkustamoon kanssani.
Harri on luonteeltaan arka ja se tykkää minun läheisyydestäni. En siis ikinä voisi kuvitella laittavani sitä ruumaan, se varmaan saisi slaakin jo pelkästä ajatuksesta. Harri on kuitenkin tottunut lentäjä ja jo kennelistä sen hakiessani olin päättänyt opettaa sen lentämään, sillä tiesin että se tulee reissaamaan mukana. Ostin lentosäädöksiä vastaavan matkustuskopsan sille jo ennen kuin sain pennun edes kotiin ja kiikutin sen kenneliin. Kennellissä se alkoi jo totutella uuteen kopsaansa ja kun hän sitten kotiutui niin ensimmäiset yöt Harri vietti kopsassa nukkuen. Harri ei ehtinyt olla kovin kauaa kotona kun jo lensimme ensimmäisen kerran. Niinpä se on hyvin tottunut mökkiinsä 🙂
Meillä ei ole koskaan ollut kopsan kanssa mitään ongelmia. Harri on kuitenkin kerryttänyt lentokilometrejä ihan kiitettävästi ja kopsa onkin sille ehkä ennemminkin oma turvapaikka. Minulla on tapana nostaa kopsa esille muutamia tunteja ennen lentoa, jolloin se hiffaa että kohta mennään. Se yleensä haluaisikin mennä kopsaan jo valmiiksi odttamaan lähtöä, että varmasti pääsee mukaan.

Harrilla on oma EU-passi, joka vaaditaan ainakin Atlantin yli lennoilla. Se toimii samalla näppärästi myös rokotuskorttina, sillä sinne merkataan kaikki Harrin saamat rokotukset, madotukset jne. Ennen lentoa onkin hyvä tarkistaa, että koiralla on kaikki rokotukset voimassa. Rabies rokotus on sellainen, mikä usein tarkistetaan lentokentällä. Lisäksi koira tulee käyttää eläinlääkärillä tarkastuksessa alle viikon sisään lennosta, jossa lääkäri tekee perustarkastuksen ja toteaa koiran olevan lentokykyinen.
Myös matkustamoon otettavan kopsan kanssa on tarkat rajoitukset. Sen tulee olla pehmeä (mutta semmoinen joka pysyy muodossaan) ja sen maksimimitat useimmissa lentoyhtiöissä on 55x40x20 cm. Lentoyhtiöstä riippuen koiran ja kopan yhteispaino saa olla korkeintaan 6-8kg. Harri painaa itse n. 4kg ja kopsa alle kilon. Me ollaan siis päästy hyvin kaikille lennoille.
Harri on tosi hyvä matkustaja. Mun ei koskaan ole tarvinnut antaa sille mitään rauhoittavia tms, sillä aina kun se pääsee mökkiinsä se laittaa potslojoon. Harri nukkuu yleensä koko matkan ilman minkäänlaisia ilmoituksia. Välillä se saattaa tarkistaa että meikäläinen on vielä matkassa mukana tai vähän kääntää kylkeä, mutta muuten se on unten mailla.
Ennen lentoa kannattaa kuitenkin huomioida muutamia seikkoja. Jokainen koira on tietenkin oma yksilönsä ja kaipaa omanlaisen huomionsa. Me käydään ennen lentoa Harrin kanssa usein pidemmällä lenkillä (mieluiten juoksemassa), jotta kaveri on sitten ihan sippi lennon koittaessa. Jos lentomatka on pidempi, annan Harrille vähän kevyemmän aterian ennen lentoa, jotta hätä ei iske koneessa. Lisäksi varaan pitkille lennoille mukaan rättejä (jos tarvitsee siivota jälkiä jossain päin lennon vaihdon aikana), vesikupin, nappuloita ja purutikkuja kakkapusseja unohtamatta.

 

Joillain lentokentillä on omat koiran ulkoilutusalueet, joihin pääsee yleensä suhteellissen näppärästi mikäli vaihtoaika antaa myöden. Joillain kentillä on jopa kentän sisälle rakennettu koirien omat ”vessat”, joissa on tekonurmikkoa ja lyhtypylväitä 😀 Harri ei oikein koskaan ole hiffannut noita sisävessoja, se on niin kiltisti sitä mieltä, että sisälle ei tehdä tarpeita. Muutaman kerran tämmöisiä hotelli helpotuksia kokeilleena olen todennut, että meidän on parasta suunnata vaihdoilla aina suoraan ulos.
Lentokoneessa Harri on omassa kopsassaan mun jaloissa. Toki se tarkoittaa sitä, että mulla on ihan minimaalinen tila jaloilla, mutta onneksi mua ei ole senteillä siunattu tämän enempää, niin mahdumme oikein hyvin jakamaan jalkatilan. 😀 Pitkäsäärisillä ihmisillä tämä varmaan onkin sitten vähän tukalampi matkustusmuoto.
Koiran bookkaaminen mukaan lennolle tapahtuu aina lentoyhtiön asiakaspalvelun kautta. Lentoyhtiöillä on yksilölliset rajansa, kuinka monta lemmikkiä ne ottavat matkustamoon per lento. Siksi kannattaa olla ajoissa matkaa varatessa. Lento varataan ensin itselleen ja sen jälkeen asiakaspalvelusta saa varaustunnuksella bookattua myös koiran mukaan. Hinta riippuu todella paljon siitä mihin lentää. Atlantin yli lennoilla hinta on muistaakseni ollut n. 100€ per suunta, kun taas Eurooppaan hinta on selkeästi edullisempi. Tänne Espanjaan Harrin lippu maksoi 40€/suunta.
Koiran kanssa lentäminen on siis täysin mahdollista, kun vain valmistautuu matkalle hyvin ja koittaa tehdä siitä koiralle mahdollisimman miellyttävän kokemuksen. Hyvä suunnittelu kun on jo puoliksi tehty. 🙂