Palautumiskoulu osa 2

Yhteistyössä Zero Point.
Tällä kertaa käymme Janni X Zero Point -palautumiskoulussa läpi erilaisia venytystekniikoita. Venytystekniikoita on useita, mutta tässä postauksessa paneudumme omiin suosikkeihini, joita on 4.
Venyttelystä on monenlaista hyötyä. Se esimerkiksi parantaa liikkuvuutta, rentouttaa, vähentää liikuntavammoja, lisää verenkiertoa ja palauttaa lihaksia lepopituuteen. Joissain tutkimuksissa säännöllisen venyttelyn on todettu jopa parantavan lihasvoimaa, lihaskestävyyttä sekä lihaksen tehoa.
Venyttelyä ei kannata tehdä, mikäli kärsii akuutista vammasta. Yliliikkuvien nivelten kanssa kannattaa myös olla tarkkana, kuin myös jos kärsii hermosto-oireista.
Pitkäkestoinen venyttely kannattaa ajoittaa 1-2h suorituksen jälkeen, sillä silloin lihas on ehtinyt jo hiukan palautua suorituksen jälkeen. Ennen kovia treenejä pitkää venyttelyä ei kannata tehdä, sillä se vähentää lihaksen voimantuottoa. Sen sijaan lämmittelyn yhteydessä tehdyt nopeat avaavat venytykset ovat hyviä ennen suoritusta.
Erilaiset venytystekniikat -VIDEO TÄÄLLÄ
 

 
Passiivinen venytys
Tällä tarkoitetaan ulkopuolisen henkilön tekemää venytystä. Tälläisiä ovat esimerkiksi urheiluhierojan tai fysioterapeutin tekemät venytykset ja monet parin kanssa tehtävät venytykset. Passivisessa venytyksessä venytyksen kohteena oleva henkilö ei tee työtä, vaan venyttäjä hoitaa sen toisen puolesta (ellei tehdä venytystä myös venytettävää henkilöä aktivoiden). Tälläisiä venytyksiä ovat esimerkiksi takareiden venytys selinmakuulla, jossa pari nostaa toisen jalan kohti kattoa, lonkankoukistajan venytys pöydällä ja etureiden venytys vatsamakuulla (ks. video).
Staattinen venytys
Tämä venyttelytekniikka on varmasti se, mitä moni meistä mieltää veyttelyksi. Staattisessa venytyksessä pysytään samassa asennossa n. 30-90 sekuntia, jonka jälkeen vaihdetaan venytettävää lihasta. Staattinen venytys venyttää itse lihaksen lisäksi hyvin myös lihaskalvoa. Staattista venyttelyä ei kuitenkaan ole hyvä tehdä juuri ennen liikuntasuoristusta, sillä se vähentää voimantuottoa. Staattinen venyttely voi olla hyvin rentouttavaa ja se palauttaa lihasten lisäksi myös mieltä.
Dynaaminen venyttely
Tällä tarkoitetaan aktiivista venyttelyä, joka tapahtuu enemmän tai vähemmän liikkeessä. Dynaamisessa venyttelyssä samassa venyttävässä asennossa pysytään vain pieni hetki, mutta siinä käydään useasti. Dynaaminen venyttely toimii hyvin ennen suoritusta lämmittelyn yhteydessä. Dynaaminen venyttely lisää hyvin liikkuvuutta ja sitä voidaankin tehdä jopa ihan omana liikkuvuusharjoitteena.
Jännitys-venytys-jännitys
Tässä liikeessä käytetään aktiivisesti myös voimaa. Harjoituksessa venytetään ensin venytettävää lihasta n. 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen lihas rentoutetaan ja sitten sitä jännitetään 20-30% voimalla n. 5 sekuntia. Tämän jälkeen uusi venytys ja jännitys. Samaa toistetaan muutamia kertoja ja jokaisella kerralla venytystä voi viedä hieman pidemmälle. Tämä tekniikka toimii hyvin myös kotitekoisena ”lymfa-hoitona”, sillä se auttaa poistamaan lihaskeen kertynyttä nestettä.
 

 
 
Venyttely ja kehonhuolto on tärkeä osa aktiivisen liikkujan elämää. Ei siis laiminlyödä näitä jatkossakaan!  Viimeisessä Zero Point -palautumiskoulussa ensi viikolla käsitellään kompressiovaatteiden hyötyjä. Nyt ei muuta kuin ulos nauttimaan auringosta ja venyttelyt siihen päälle 😉
Ps. Nyt saat Zero Pointin verkkokaupasta -20% normaalihintaisista tuotteista koodilla JANNI20. Koodi on voimassa 7.5 saakka. 🙂